Prancūzija paskelbė, kam vargais negalais pavyko įbrukti Rusijos užsakytus „Mistral“ laivus  (3)

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande ir Egipto vadovas Abdelis Fattah Al-Sissi sutarė, kad Egiptas iš Prancūzijos įsigis du lėktuvnešius „Mistral“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juos turėjo pirkti Rusija, tačiau susitarimas žlugo. „Prezidentai sutarė, kaip Egiptas įsigys du „Mistral“ lėktuvnešius“, – teigiama oficialiame F. Hollande‘o atstovų išplatintame pareiškime, informuoja „Reuters“.

Sandorio kaina neįvardijama.

Nėra kur trauktis

Kiek anksčiau pranešta, kad aukšto lygio Egipto delegacija Paryžiuje veda derybas dėl dviejų „Mistral“ klasės lėktuvnešių, kuriuos Prancūzija atsisakė parduoti Rusijai, pirkimo.

Kaip pranešė laikraštis „La Tribune“, remdamasis keliais šaltiniais, Egipto derybininkai turi paties prezidento Abdelio Fattah al-Sisi mandatą sudaryti sandorį. Be „Mistral“ lėktuvnešių, Kairas nori įsigyti Prancūzijoje dvi „Gowind“ klasės korvetes.

Derybos užsitęsė todėl, kad Egiptas laiko Prancūzijos prašomą kainą pernelyg didele. Ir nors derėjimasis yra normalus reiškinys, laivų statybos bendrovei DCNS nėra kur trauktis, kadangi ji yra atsidūrusi prie finansinės bedugnės ir negali manevruoti.

Praėjusią savaitę Kairo atstovai vos neatsisakė sandorio, bet didžiulėmis pastangomis derybos buvo atnaujintos, rašo leidinys. Žurnalistų nuomone, jeigu sandoris bus sudarytas, Egiptas gali dislokuoti lėktuvnešius Raudonojoje ir Viduržemio jūrose, kad įsikištų į konfliktus Libijoje ir Jemene.

Prancūzija 2011 metų birželį sulaukė užsakymo iš Rusijos už 1,2 mlrd. eurų pastatyti du „Mistral“ klasės lėktuvnešius. Tačiau dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir įtarimų, kad Rusija remia prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje, Prancūzijos vyriausybė pirmojo laivo perdavimą sustabdė.

Rugpjūčio pradžioje F. Hollande'as ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitarė dėl sandorio atšaukimo. Maskva susigrąžino milijardą eurų, kuriuos buvo pervedusi kaip išankstinį apmokėjimą arba išleido rusų jūreiviams apmokyti. Už tai Prancūzija įgijo teisę jau pastatytus karo laivus parduoti kitai šaliai. Egiptas jau kurį laiką buvo laikomas potencialiu pirkėju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (3)