Energetikų padėtas parašas, galintis kainuoti Lietuvai milijardus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2015-10-06 08:25
Jei gerai atsimenu, tai visų pirma ties Bitėnais linija nutiesta į Kaliningradą, ten eina iš Rusijos į Kaliningradą energija, o tada kita atšaka visai šalia už kelesdešimt metrų iš Kaliningrado eina į Klaipėdos pusę, iš cia ir gaunasi tas nesusipratimas su importu iš Klainingrado. Nėra padaryta tiesioginė linija kad aplenkti Kaliningradą. Kaip suprantu tikslas buvo padaryti žiedą. http://www.google.lt/imgres?imgurl=x-ra ... LAodNF4MEQ Lietuva tą žiedą gali labai greitai sutrumpinti. Nežinau ar tas yra padaryta ar, ne, greičiausiai ne nes palei tą pačia sutartį to nebūtu galima daryti. Gal specialistai patikslins kaip yra iš tikro. Kaliningrado sritis vos pati apsirūpina energija, beto tos šiluminės elektrinės veikia ant anglių ir dujų, dujos ateina per Lietuvą http://vz.lt/archive/article/2014/3/28/ ... ingrado-ae Dabar jau mes turim savo pusėj daugiau "politinių" resursų kranelių nei Rusiją ;P Ir šiaip kurių velnių mums atsijunginėti nuo Rusijos, mums tas labai naudinga taip kaip yra dabar, juo labiau kad ir Latvija ir Estija toj pačioj sistemoj, tegu viskas lieka kaip dabar, tik bus papildomos jungtys, per kurias bus galimybe prekiausti energija į betkurią pusę, win - win situacija, netgi patiems rusams, nes galės pirkti ir Klainingradas iš ten iš kur pigiau, arba parduoti, ten kur geriau moka.
sub 2015-10-06 08:34
Ar pats supranti ką rašai? Manau kad ne, nes aprašei nesmaones. Kada Uspackichas neteko savo partijos, juk kalbi apie darbiečius žinoma, tai kada? Kada prezidentavo Paksas, ir kokių kliūrkų pridarė su Borisovu? Pamiršai? Kaip tu suvedi Paksą su Uspackihu? Man atrodo tu maišai Paksą su Paulausku. Pakso išmetimu iš prezidento posto buvo užkirstas kelias Rusijos jėgoms Lietuvoje. http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pa ... -laimejome "Per kažkokį stebuklą Lietuva atsilaikė atstatydindama savo prezidentą Seime vieno balso persvara." Manau Donskis geresnis filosofas, ar politikos teoretikas nei tu.
HDi 2015-10-06 09:01
Dėl energetinio saugumo, nes visi tinklo parametrai valdomi iš Maskvos. Kartu su Lietuva sinchronizuosis ir Latvija bei Estija, išvis Latvija savo teritorijoj, net neturi jokių jungčių su Baltarusija ir Rusija. Šiaip jau būnant vienoj ekonominėj sąjungoj nematau prasmės būti prisijungus prie kitos ekonominės sąjungos elektros tinklos, net jei tai ir pigiau, juolab kad neaišku kas vieną dieną gali šauti kam į galvą.
immortallt 2015-10-06 09:19
Su Rusija ir po sinchronizacijos su vakarais galėsime prekiauti. Tik jau ne pagal rusų taisykles žaistis reikės.
bahuriux 2015-10-06 09:23
Na dėl saugumo tai neabejotinai saugiau, bet tų jungčių į rytus yra dvi į Kaliningradą dviguba, negi dabar ten visur statyti brangius inverterius. O gal rusus pavyks įtikinti, pasirašyti kitą sutartį ir taikiai atsijungti ir dar Kaliningradas galėtu integruotis į europos tinklą, jei tik tokių norų yra. Dėl tų invertrių atsiranda nuostuoliai vistiek lyginant, kai nėra jokio inverterio. Alternatyva saugumui geriausia būtu tokia, pastatyti inverterius ir jų neįjungti, likti sinchronizuotiems su Rusijos tinklu, bet palikti tokią galimybę, kad būtu galima perjungti momentaliai, jei koks nesusipratimas iškiltu. Nereikės mokėtį netesybų jei tokios ištikro numatytos sutartyje.
kestutisz 2015-10-06 09:35
Galėtų papublikuoti pačią sutartį, o tai vieni vienaip kiti kitaip rašinėja. Pvz pagal lrytą: "„Ši sutartis automatiškai pratęsiama kiekvienais metais dar vienų metų laikotarpiui, jei likus 6 mėnesiams iki galiojimo pabaigos (vasario 7 d.) nepareiškiama noro ją nutraukti“, – „Lietuvos rytą“ informavo Lietuvos elektros energetikos sistemos operatoriaus „Litgrid“ atstovai." - na tai reikia tik neužtempti su atsisakymu ir tiek? Vistiek persijungimo projektas ne taip greitai vyksta kaip norėtųsi. Ir Karaliaučiaus srities dažnis lieka ne mūsų problema.
Arns 2015-10-06 10:04
http://so-ups.ru/index.php?id=brell
immortallt 2015-10-06 10:10
bahuriux, taip, momentiškai perjungti visą tinklą deja nepavyks. Inverteris turės dirbti, jei norėsi prekiauti su abiem pusėmis vienu metu vis tiek. Su rusais nėra ko cackintis, negerbia jie tarptautinių sutarčių, niekas neturi gerbti sutarčių ir su jais. Ką jie padarys? Atjungs dujas? Kaliningradas bus be dujų, mes turėsime. Atjungs elektrą? Iš Rusijos importas minimalus, šių metų gale galėsime ir be Baltarusijos gyventi.
kestutisz 2015-10-06 10:15
Na tai ok, kad ir prieš metus pranešti. O pateikiama kaip išvis lyg be baudų neįmanoma nutraukti (šiuo atveju tiesiog nepratęsti). O tas pirmininkavimas tai toks pats pažaidimas kaip ir pirmininkavimas ES, na kad nuobodu nebūtų.
Arns 2015-10-06 10:52
Žinoma. Suprask kad infrastruktūros vystymas - brangus malonumas, ir jei galima nedaryti, nedaroma. Įsivaizduok jog per tavo kiemą nutiestas bendro naudojimo kelias, tu paiimi jį užblokuoji ir sakai "važiuokit pro kur norit", aplinkkelio tiesimas kainuos brangiai, ir žinoma tu turėsi padengti jo išlaidas. Tas pats ir su šita sutartimi, įstodamas į ją tu stiprini esamas jungtis užuot statęs naujas, rengi dešimtmečio projektus atsižvelgdamas į tai kas dabar yra ir kas turi dar ilgai būti. Viskas griūna pasitraukus vienai grandinei, todėl ne iš oro sugalvota prie tokių sutarčių pridėti pasitraukimo mokesčius ( "baudas" ). Nesilaikymas tokių sutarčių (kaip kai kas siūlo), brangiau kainuotu Lietuvai. Ne baudomis, nes tie keli milijardai yra niekas palyginus su padidėjančia rizika ilgalaikiams projektams. Gal gali garantuoti jog populizmo paveikti politikai suras dar kokią priežastį pažeidinėti kitas sutartis? Toks klimato pasikeitimas apsunkintu stambių žaidėjų atėjimą į Lietuvą, padidintu rizikos kaštus vertinant projektus. Būtent todėl ir kalbama, kad jei Lietuva nenorės, ES gali pabandyti priversti bent jau jos vardo neteršti.
kestutisz 2015-10-06 11:17
Bet tai realiai kiek tas įsipareigojimas? Paskaičius čia - begalinis. Lryte - na maximum metai, nors tikrai tikėjausi dešimtmečio kokio. Žmonės mobiliakam ir kitokiem internetam ilgesnes sutartis pasirašo. Aišku, nepatogu, kad pagaliau susitačius jungtis jų negalima bus iš karto pradėti naudoti, bet čia labiau planavimo bėda.
immortallt 2015-10-06 11:20
kestutiz, niekas neplanavo jas iškart pradėt naudoti, perėjimas sudėtingas procesas.
Kadras 2015-10-06 11:21
Bet gali netycia jungtis sugesti ir tvarkysim 20 metu, kaip druzba Rusija tvarko
HDi 2015-10-06 11:54
Nežinau kaip dabar su projektu, bet pagal pirminį projektą, Kaliningradui nestatomi jokie inverteriai, ir jis turėtų kartu jungtis prie vakarų Europos, kitu atveju pats statytis inverterius, bet kam to reikia, jei pagrindiniai elektros šaltiniai bus vakarų europos tinklas. Antras dalykas, dabartinis statomas inverteris su Lenkija, veiks tik iki sinchronizacijos su vakarų europos tinklais, vėliau bus perjungtas, kad sinchronizuotų tinklą su Baltarusija, ten jungtis su Balatarusija jau yra iš seniau ir nieko statyt nereiks, tiesiog grubiai tariant perjungt laidus. Statyti ir laikyti inverterius išjungtus tik tam, kad laikyti, yra nesąmonė ir nenaudinga, net jei tai ir su nuostoliais. Staigus perjungimas ir neįmanomas, visų pirma jei kažkas atsitiktų, tai Rusijai reiktų atjungt visas tris Baltijos šalis, net jei inverterius įjungei ir viskas, turimų jungčių (ne su Rusija), greičiausiai nepakaktų (nesigilinau, nežinau) aprūpinti Baltijos šalis reikiamu kiekiu energijos tam momentui, kol bus paleistas Kruonis, paleistos šiluminės elektrinės visu galingumu, net ir turint atominę, galingumo negalima padidinti vos tik jo prireikė, o elektros trūkumas tuo tarpu stipriai gali pakenkti.
kestutisz 2015-10-06 11:57
Taip, bet klausimas toks - tai ar galima gražiai, su priklausančiais įspėjimais, nutraukti tą sutartį? Ar kažkoks "gudrutis" visgi pasirašė jog nutraukiant reikės susimokėti, t.y. faktiškai pasirašė nenutraukiamą "sutartį"?
immortallt 2015-10-06 13:13
kestutiz, čia jau klausimas teisininkams ir tai manau daugiau priklausys nuo Rusijos, ar pyzdielinsis, ar gerbs mūsų sprendimą. Kadangi ruskiai tokio žodžio kaip pagarba nežino - teks pyktis. Paprasčiausia pozicija būtų, oi, kabelis kažko sugedo. Oi, ir dujų vamzdis sugedo prie sienos su Kalingradu, kaip gaila Atsiųskit 10 mlrd eurų, gal sutaisysim.
Arns 2015-10-06 13:39
Rusijai, bet ta pačia grandine visos BRELL šalys sujungtos. Kiti (ne tamsta) išmanantys labiau energetika, galėtu plačiau paaiškinti principą visos stabilizavimo grandinės, nes aš suprantu jog ji visa turi funkcionuoti, tik gan ribotą laiką būtu galima kažkaip energijos srautus kitaip suskirstyti minimalizuojant force majoure žalą šalims.
immortallt 2015-10-06 14:39
Dainiaus Kreivio paaiškinimas dėl Brell, baudos negalioja, jei pranešama pusę metų prieš. Sutartis atnaujinama automatiškai kasmet, bet kaip minėjau, pranešus 6mėnesius prieš - sutartis nepratęsiama. Tokiu atveju negali būti jokių baudų. Numatyta pačioje Brell sutartyje.
Arns 2015-10-06 15:50
Mažiau tikėk tokiais autoritetais, geriau pasiskaityk sutartį. Kaip jau minėjau, aktualus 6.1 punktas, kuris kalba apie pratęsimą kontrakto kasmet, nebent kuri nors prieš 6 mėnesius informuota kitaip. 6.3 kalba jog pagal 6.1 punktą nutraukus sutartį, likusios Šalys gali reikalauti nuostolių padengimo ar sąžiningo nuostolių sumažinimo. Čia jau tarptautinių teisininkų reiktu klausti, ar taip juodu ant balto parašius sutartyje įmanoma be draugiško susitarimo išsiskirti nemokant nuostolių padengimo.
hamann 2015-10-06 16:04
Specialiste, nuostoliai ≠ negautos pajamos. Ir nuostolius reik pagrįsti, o ne burti iš lempos. Kad ir kaip tau norėtūsi, nėr ir nebus čia kažkokios tragedijos Lietuvai.