Oi! Ant viešų „Facebook“ vartotojų sienų – privačių pokalbių detalės  (0)

Socialiniame tinkle „Facebook“ 2011 metų gruodį-2012 metų sausį įvyko rimtos permainos: prasidėjo transformacija, kurioje atsirado vietos vadinamai „Timeline“ funkcijai, kuri pakeitė „asmeninę sieną“. Pokyčiai įvyko seniai, o atgarsiai vilnija iki šių dienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mat į „Timeline“ buvo automatiškai perkelti visi privatūs susirašinėjimai iš tų laikų, kai du „Facebook“ vartotojai susirašinėdavo ne asmeninėmis žinutėmis per „Messenger“, o rašydamiesi vienas ant kito sienų.

Ir nors „Facebook“ apie gresiančias permainas įspėjo iš anksto bei suteikė pakankamai laiko iš savo sienos pašalinti tai, kas nėra skirta viešai peržiūrai, tą padarė toli gražu ne visi.

2012 metų sausį, vykdant pasaulinį „Timeline“ funkcijos diegimą, „Facebook“ tinklo naudotojus informavo: „Kai atsinaujinsite savo sieną į „Timeline“, turėsite septynias dienas peržiūrai to, kas matysis jūsų „Timeline“ prieš paviešinant šį turinį. Galite pasirinkti „Timeline“ publikuoti ir anksčiau. Jeigu nuspręsite laukti, „Timeline“ pradės veikti automatiškai po septynių dienų. „Timeline“ pakeis jūsų profilį, bet visos jūsų istorijos ir nuotraukos išliks“.

„Facebook“ vartotoja Marija, kuriai prisireikė senų nuotraukų, peržiūrėjo jau užmirštus, 2007-2012 metų savo asmeninės „Facebook“ sienos archyvus ir buvo sukrėsta: ten puikavosi ne tik nuotraukos iš kelionių, bet ir asmeninio turinio žinutės iš draugų ir draugių, kurios tikrai neturėjo būti viešinamos.

Atvirai ant sienos iškabinti tik daliniai, labai padrikai, tarsi monologai be antro pašnekovo žodžių atrodantys pokalbiai – tik tai, kas buvo rašoma tos sienos savininkui. Tuo tarpu norint surasti savo parašytus žodžius vartotojas turėtų naršyti po savo pašnekovo sieną.

Gerai tai, kad, net ir kito žmogaus sienoje įmanoma redaguoti ar ištrinti savo parašytą žinutę, todėl galima imtis aktyvių privatumo apsaugojimo veiksmų. Be tai, kad šios žinutės apskritai matosi, neturėtų nudžiuginti žmonių, kurie linkę spausti mygtuką „Pirmyn“ nė nesusimąstydami, ką jis iš tiesų reiškia.

2012 metų rugsėjį užsienio interneto naujienų šaltiniuose jau buvo kilęs panašus sujudimas dėl galimai paviešintų asmeninių žinučių: įvairūs portalai įtarinėjo, kad dėl privačios žinutės viešomis tapo dėl kokių nors gedimų. Bet „Facebook“ gynėsi, kad žurnalistai neteisingai interpretavo privačių žinučių pasirodymą – bendrovė oficialiai pareiškė, kad visos viešai matomos žinutės yra ne per „Messenger“ vykdyto asmeninio susirašinėjimo turinys, o draugų žinutės, parašytos ant sienos.

Ir triukšmas iš tiesų kilo ne dėl privatumo pažeidimų ar techninių sutrikimų, o dėl ribotos žmogaus atminties, įspėjimų neskaitymo bei nemokėjimo naudotis socialiniu tinklu.

„Kiekvienas mūsų gautas raportas buvo patikrintas. Ir neradome nė vieno raporto, kad būtų patvirtinta, jog paviešinta privati žinutė. Daug sumaišties kilo dėl to, kad iki 2009 metų sienos įrašų nebuvo galima pakomentuoti ir „palaikinti“. Žmonės susirašinėdavo pavieniais sienų įrašais, o ne bendraudavo vienas su kitu vieno įrašo komentaruose“, – 2012 metais situaciją aiškino „Facebook“.

Nepaisant to, kad laiko nuo „Timeline“ atsiradimo prabėgo ganėtinai daug, daugybė senųjų socialinio tinklo vartotojų, naudojusių „Facebook“ asmeniniam susirašinėjimui, vis dar neišsivalė savo istorijų, kuriose puikuojasi itin privataus turinio žinutės: atlikus neilgą reidą po atsitiktinių „Facebook“ naudotojų viešas sienas aptikta pačių įvairiausių žinučių nuo dalijimosi emocijomis, kelionių planavimo ir santykių aiškinimosi iki padėkų už oralinį seksą.

Viešas šių žinučių prieinamumas kai kuriems žmonėms gali reikšti mažų mažiausiai nemalonumus asmeniniame ar profesiniame gyvenime, blogiausiu atveju – šeimų iširimą ar būtinybę „ieškoti naujų karjeros iššūkių“, todėl rekomenduojame kruopščiai patikrinti savo sienos istoriją nuo „Facebook“ naudojimo pradžios iki 2012 metų sausio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (0)