Estija nesiliauja stebinti: valstybė veiktų net ir po okupacijos  (9)

Estija, siekdama užtikrinti daugybės į virtualią erdvę perkeltų duomenų saugumą, vykdo projektą, pagal kurį dalį duomenų talpyklų iš Estijos iškels į užsienį. Taip valstybė galėtų toliau veikti, net jeigu būtų okupuota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kas nutiktų – su tokia nuostata Estija vykdo projektą, kurį įgyvendinus, šalies piliečiai galės balsuoti, tuoktis ir tvarkyti administracinius reikalus, net jeigu šaliai smogtų stipri kibernetinė ataka arba teritoriją okupuotų priešas.

Tokią galimybę Estija gali pažadėti, nes jau dabar devyniasdešimt penki procentai valstybės paslaugų siūloma virtualioje erdvėje – nebereikia lankytis įvairiose valstybės įstaigose. Tačiau, kad sistema veiktų sklandžiai, Estijai dar trūksta vieno žingsnio. Reikia informacijos talpyklas išdėstyti po visą pasaulį, kad niekas negalėtų jų aptikti ir sunaikinti.

„Reikia, kad paslaugos nenutrūktų. Galima tai daryti iš ambasadų ar virtualių ambasadų, yra keli techniniai sprendimai. Mūsų pagrindinis tikslas – tęsti veiklą, kad ir kas nutiktų“, – aiškina Estijos premjeras Taavi Roivas.

Projektą Estija tikisi baigti kitąmet, kai didžioji dalis valstybės duomenų bus įkelta į bendrovių „Amazon“ ar „Microsoft“ saugyklas užsienyje. Tačiau ten Estija nesiųs jautrių duomenų, tokių, kaip policijos ar sveikatos įrašai.

„Iš tiesų, duomenų vientisumas yra iššūkis. Reikia užtikrinti, kad niekas negalėtų prie duomenų prieiti ir jų pakeisti, pavyzdžiui, suklastoti kokio nors piliečio kraujo grupės. Tai vis dar mums kelia nerimo. Mes tikri, kad „Google“ ar „Microsoft“ užtikrins fizinę apsaugą, bet nebūtinai duomenų vientisumą“, – sako Estijos vyriausias informacijos reikalų pareigūnas Taavi Kotka.

Todėl jautriausius duomenis Estija tebesaugos pati, o ateityje sieks dalį talpyklų perkelti į Estijos ambasadas sąjungininkų šalyse. Tačiau dėl teisinių subtilybių, net ir diplomatams turint visokeriopą apsaugą ambasadų viduje, susitarti nėra lengva. Juk Estija nevaldo kitų valstybių teritorijų, o siekia šimtaprocentinių garantijų, kad prie duomenų ambasadose niekas tikrai nekiš nagų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(50)
(8)
(42)

Komentarai (9)