Google kvantinis kompiuteris 100 milijonų kartų spartesnis už jūsų nešiojamąjį  (9)

Google pateikė daugiau detalių apie savo kvantinio skaičiavimo projektą, kurį vykdo drauge su NASA. Technologijų kompanija sako, kad jos D-Wave 2X kvantinio skaičiavimo mašina sprendžia algoritmus 100 000 000 kartų sparčiau, nei gali tradiciniai kompiuterių lustai, ir kad tai gali turėti didžiulę įtaką būsimiems skaičiavimo pajėgumams.
Bet ar tai tikrai kvantinis kompiuteris?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvantų kompiuterijoje (artimai susijusioje su kvantų mechanika), kvantų bitų (arba „kubitų“) reikšmės tuo pačiu metu gali būti 1, 0, arba abi reikšmes, o ne 1 ar 0 konkrečiu laiko momentu, kaip tradiciniai bitai. Kubitai yra mažos dalelės, pakibusios temperatūroje, vos aukštesnėje už absoliutų nulį, ir pridedant daugiau kubitų, skaičiavimo galia auga eksponentiškai. Didžiųjų duomenų problemos, tokis, kaip orų numatymas ar cheminė analizė, kvantiniais kompiuteriais galėtų būti sprendžiamos daug sparčiau.

Tikslas dar nepasiektas – bent jau taip manome, – tačiau Google pranešimas žymi dar vieną žingsnį prie kvantinio skaičiavimo padarymo realybe, kuris gali padaryti didžiulę įtaką technologijoms ir moksliniams tyrimams. Kaip praneša Jordanas Novetas iš VentureBeat, tai yra ir D-Work atlikto darbo patvirtinimas, kurio aparatai buvo parduoti tokioms kompanijoms, kaip Lockheed Martin ir Los Alamos nacionalinei laboratorijai.

Naujus pasiekimu suprasti be fiziko laipsnio ir neįvaldžius mokslinio žargono, nėra lengva, bet tariant bendrais bruožais, tyrėjai atliko simuliuotus bandymus su standartiniais kompiuterio procesoriais ir palygino juos su D-Wave 2X galimybėmis – čia ir pastebėta 100 milijonų kartų didesnė sparta.

Toks skaičius įspūdingas, ką ir besakyti, tačiau kvantų kompiuterių amžius kol kas dar nevisai atėjo. „Nors rezultatai intriguoja ir drąsina, tebėra dar daug darbo, norint paversti kvantinį optimizavimą praktiška technologija,“ rašo Hartmutas Nevenas iš Google kompanijos tinklaraštyje. Komanda taip pat publikavo straipsnį, aprašantį tyrimų rezultatus.

Kvantinio skaičiavimo teorija yra gera, bet tebelaukiame patvirtinimo, kad šios idėjos gali veikti praktiškai. Kaip pažymi Gizmodo, ne visi įsitikinę, kad D-Wave 2X yra tikras kvantinis kompiuteris; taip pat diskutuojama apie Google simuliacijoje su įprastu procesoriumi naudoto algoritmo efektyvumą, kurį gal būtų galima labiau optimizuoti.

Kol mokslininkai diskutuoja įvairius šios supermašinos bruožus, prie Google į kvantinio skaičiavimo kodo perkandimo lenktynes stoja tokios kompanijos kaip IBM ir Microsoft. Pasak Microsoft, veikiantį kvantų kompiuterį turėtume išvysti per 10 metų – nors D-Wave tebetvirtina,. kad visa būtina technologija jau yra.

David Nield
www.sciencealert.com

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(61)
(3)
(58)

Komentarai (9)