JAV naikina naftos eksporto embargą: dar vienas ypač skaudus smūgis Rusijai  (25)

JAV Kongreso vadovai susitarė panaikinti naftos eksporto embargą, tad 40 metų trukęs draudimas netrukus nugrims į praeitį, praneša agentūra „Bloomberg“. Rusijai tai kaip dūris į nugarą, nes rinkoje atsiras dar didesnis naftos perteklius ir atitinkamai jos kaina kris.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-18 JAV naikina naftos eksporto embargą: dar vienas ypač skaudus smūgis Rusijai  (25)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2016 metai bus nelengvi Rusijos ekonomikai ir bankui „Sberbank“, įsitikinęs pastarojo vadovas Germanas Grefas. Apie tai jis pareiškė banko stebėtojų tarybos posėdyje, informuoja „RIA Novosti“. G. Grefo nuomone, ekonomikos augimo prognozės, kurios buvo duodamos anksčiau, esant tokioms naftos kainoms neišsipildys.

„Nieko blogiau, nei tikimės, nebus, bet nebus ir geriau, ir tai pagrindinė problema.

Nepriklausomai nuo naftos kainų mes negalime peržengti slenksčio – priimti kritiškai svarbių sprendimų mūsų ekonomikai vystyti: jeigu nebus reformų, artimiausiais metais laukti situacijos pagerėjimo, deja, negalima“, – sakė G. Grefas.

Jis pažymėjo, kad gyvenimas esant tokioms žemoms naftos kainoms „bus ne toks saldus“, kaip esant kainai – 50 dolerių už barelį.

Be to, didžiausio Rusijos banko vadovas pavadino sudėtinga situaciją, kurioje atsidūrė regioniniai biudžetai. Jie jau ir taip suspėjo užsiauginti didelę skolą, kuri taps sunkia našta federaliniam biudžetui. Tuo pačiu jis padarė prielaidą, kad vyriausybė tokioje situacijoje turės arba didinti biudžeto deficitą, arba jį sekvestruoti (panaudoti sekvestrą – mažinti išlaidas vykdant atskirus valstybės biudžeto straipsnius ar visą biudžetą. – Red.).

Anksčiau G. Grefas jau pareiškė apie didelio masto bankų krizę ir prognozavo, kad Rusijoje bus uždaryta iki 10 proc. kredito įstaigų.

Jis taip pat mano, kad 2016 metais ekonomika smuks, o „jeigu nebus naujo posūkio reformų požiūriu, ekonomika menks“.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas, kalbėdamas pirmadienį, neatmetė, kad 2016 metais naftos kaina gali nukristi iki 30 dolerių.

Ministro nuogąstavimai nebe pagrindo. Agentūra „Bloomberg“ praneša, kad JAV Kongreso vadovai susitarė panaikinti naftos eksporto embargą, tad 40 metų trukęs draudimas netrukus nugrims praeitin.

Pasak „Bloomberg“, apie tai, kad JAV Kongreso vadovams pavyko pasiekti susitarimą per pasitarimą už uždarų durų su Respublikonų partijos nariais, pranešė Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

Anot jo, balsuoti dėl valstybinių išlaidų plano patvirtinimo planuojama ketvirtadienį, gruodžio 17 dieną. Valstybinėms išlaidoms ketinama skirti 1,1 trilijono dolerių. O Kongreso narys Reidas Ribble'as nuo Viskonsino valstijos agentūrai sakė, kad diskutuojant Kongreso vadovams pavyko susitarti dėl 1975 metais paskelbto embargo eksportuoti amerikietišką žaliavinę naftą atšaukimo.

Panaikinti naftos eksporto embargą reikalavo respublikonai. Būtent dėl jų ir Demokratų partijos atstovų nuomonių skirtumo šiuo klausimu buvo delsiama priimti valstybės biudžeto išlaidų įstatymą.

Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (25)