„The Pirate Bay“ įkūrėjas vėl smogė piratų medžiotojams  (1)

Didžiausią pasaulyje failų dalinimosi svetainę „The Pirate Bay“ įkūręs Peteris Sunde jau atsėdėjo jam skirtą kalėjimo bausmę, tačiau pramogų industrijai vyras tebėra skolingas milijonus. Visgi klysta manantys, kad jis išmoko pamoką ir daugiau nekaišios pagalių į autorių teisių gynėjų ratus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

P.Sunde įsitikinęs, kad duomenų kopijavimas nėra nusikaltimas, o interneto piratų medžiotojų skaičiuojami milžiniški nuostoliai yra nepagrįsti. Jo nuomone, autorių teisių gynėjai pervertina piratines kopijas.

Taigi nors P.Sunde įklimpęs į skolas įvairioms filmų ir muzikos kompanijoms, tai nesustabdo jo toliau kopijuoti. Kad viskas būtų paprasčiau ir nereiktų vargti pačiam, P.Sunde pasigamino specialiai kopijavimui skirtą įrenginį, kurią sudaro „Raspberry Pi“ kompiuteris ir nedidelis LCD ekranas, o kopijavimo veiksmą atlieka „Python“ programavimo kalbos kodas.

Autoriaus „Kopimashin“ pavadintas įrenginys per sekundę sukuria šimtą atlikėjo Gnarlso Barkely dainos „Crazy“ kopijų. Per dieną jis dainą nukopijuoja 8 mln. kartų – tokį kopijų kiekį autorių teisių gynėjai vertina apie 10 mln. dolerių.

P.Sunde tai vadina meno projektu, kurio tikslas – pademonstruoti tikrąją skaitmeninių kopijų vertę, rašo Torrentfreak.com.

„Noriu parodyti kopijos įvertinimo proceso absurdiškumą. Įrenginys yra visiškai paprastas – akivaizdu, kad tai nekelia jokio pavojaus jokiai industrijai, – sakė P.Sunde. – Tačiau jei jie tęs savo retoriką ir nekeis požiūrio, tai prives prie bankroto. Noriu fiziniu pavyzdžiu parodyti, kad įvertinti kopijas yra bergždžias reikalas.“

„Kopimashin“ minėtą dainą išties nukopijuoja, tačiau šios kopijos nėra saugomos – jos siunčiamos tiesiai į „/dev/null“ (tai yra virtuali sistemos saugykla, į kurią įrašyti dalykai panaikinami).

P.Sunde siekia parodyti, kad jam ir kitiems „The Pirate Bay“ įkūrėjams skirtos baudos yra tokios pat išgalvotos, kaip ir šio įrenginio ekranėlyje rodomas virtualių kopijų skaičius.

Pats P.Sunde įsitikinęs, kad piratavimas ne tik neatneša nuostolių, bet dar ir padidina kūrinių pardavimus: „Baudos nėra pagrįstos tikrais nuostoliais. Jei taip būtų, tai jie mums sumokėtų.“

Jis ketina sukurti 13 tokių kopijavimo įrenginių. Dalis jų bus eksponuojami parodose, keletas bus parduoti: „Maniškė jau prisuko per 120 mln. kopijų. Vadovaujantis jų logika, tai reiškia 150 mln. dolerių nuostolių“, – šaiposi P.Sunde.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(158)
(4)
(154)

Komentarai (1)