„Apple“ sunaikins nemokamą muziką?  (7)

Leidinio „The Verge“ teigimu JAV technologijų gigantai „Apple“ ragina didžiausias pasaulio įrašų kompanijas susivienyti ir uždrausti muzikos transliavimo paslaugas teikiančioms bendrovėms – tokioms, kaip „Spotify“ – siūlyti nemokamas paslaugas savo klientams. Ir, jei „Apple“ savo užmačias įgyvendins sėkmingai, jie tuo pačiu drastiškai sumažins konkurenciją savo naujai ruošiamai paslaugai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tokius „Apple“ kėslus informuoti JAV Teisingumo departamentas ir Federalinė prekybos komisija pradėjo tyrimą, kurio tikslas – nustatyti, ar teisėta tokia verslo praktika.

„Apple“ muzikos įrašų pramonėje naudojasi savo nemenka įtaka ir stengiasi paraginti įrašų bendroves nebeatnaujinti sutarties su „Spotify“ dalies, reglamentuojančios muzikos transliavimą nemokamai. Šiuo metu „Spotify“ turi 60 mln. klausytojų, iš kurių tik 15 mln. naudojasi mokamomis paslaugomis.

Ir jeigu „Spotify“ nebeteks galimybės siūlyti plataus nemokamos muzikos asortimento, „Apple“ gali atsidurti labai jau patogioje pozicijoje, kuomet pristatys savo muzikos transliavimo paslaugą, o pasaulyje bus milijonai pasimetusių žmonių, ieškančių, kuo pakeisti kokybę praradusią nemokamą „Spotify“ paslaugą. Tuo tarpu patys „Apple“ galimai pasiūlys labai nemažai išskirtinio turinio. „Visi tie vyrukai, iki pat Timo Cooko, yra galvažudžiai“, – sakė vienas muzikos pramonės atstovas.

Šaltiniai taip pat tikina, kad „Apple“ pasiūlė „Universal Music Group“ sumokėti „YouTube“ muzikos licencijavimo mokestį, jei ši įrašų bendrovė nebeleis savo įrašų klausyti per „Google“ priklausančią vaizdo įrašų svetainę. Panašu, kad tokiu būdu bandoma „išvalyti kelią“ savo muzikos transliavimo paslaugoms, kurias ketinama pristatyti per WWDC konferenciją birželį. Ir jei „Apple“ tikrai sėkmingai atims iš „Spotify“ bei „Youtube“ rankų nemokamos muzikos kortą, nebeliks dviejų pagrindinių dar nepasiūlytos paslaugos konkurentų.

Praėjusiais metais, po „Apple“ pralaimėtos antimonopolijos bylos dėl elektroninių knygų prekybos (šiuo metu pateikta apeliacija dėl šio sprendimo), JAV Teisingumo departamentas „Apple“ miestelyje įdarbino savo stebėtoją, tačiau nežinia, ar šis stebėtojas bent kuo susijęs su pastaraisiais „Apple“ veiksmais.

JAV bendrovės verslo praktika susidomėjo ne tik JAV institucijos, užsiimančios verslo reguliavimu – savo tyrimą dėl bandymų iš rinkos išstumti nemokamas muzikos transliavimo paslaugas atlieka ir Europos Sąjungos Konkurencijos komisija.

„Apple“ atsisakė komentuoti situaciją „The Verge“ žurnalsitams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(6)
(17)

Komentarai (7)