Nevyniojant į vatą: naujajai Lietuvos ginkluotei dalis Rusijos tankų – tarsi skardinės dėžutės (Video)  (34)

Praeitą savaitę oficialiai patvirtinta, kad Lietuva iš JAV perka vidutinio nuotolio prieštankinių sistemų „Javelin“. Sandorio vertė – 50 mln. eurų. Rusijos karinių pajėgų plačiai naudojamas tankas T-72, kuris buvo panaudotas ir Ukrainoje, vidutinio nuotolio prieštankinei sistemai „Javelin“ – skardinė dėžutė. Apie Lietuvos kariuomenės pirkinį pasakoja LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-31 Nevyniojant į vatą: naujajai Lietuvos ginkluotei dalis Rusijos tankų – tarsi skardinės dėžutės (Video)  (34)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmąkart vidutinio nuotolio prieštankinių sistemų „Javelin“ Lietuva įsigijo beveik prieš penkiolika metų. Tąkart pagal Lietuvos ir JAV patvirtintą sutartį už 10 mln. JAV dolerių (40 mln. litų) įsigytos 75 raketos ir 18 paleidimo įrenginių, taip pat mokymo įtaisai, logistinė parama ir mokymai. Lietuva tapo pirmąja tarp Europos valstybių, įsigijusi iš JAV tokias modernias vidutinio nuotolio prieštankines sistemas.

Antrąkart šios ginkluotės atsargos papildytos pernai, jau po Ukrainos krizės, bandant atgaivinti finansavimo nepritekliaus beveik uždusintą kariuomenę. Neįvardijamas kiekis paleidėjų bei raketų įsigytas už beveik 20 mln. JAV dolerių.

Šis ginklas gali naikinti šiuolaikinius tankus su reaktyviniais šarvais dieną ir tamsiu paros metu atstumu nuo šimto metrų iki pustrečio kilometro. Naujausias modelis gali būti naudojamas ir esant trijų kilometrų atstumui.

Sistema veikia „iššoviau ir pamiršau“ principu: kariui užfiksavus taikinį ir iššovus, raketa pati save valdo skrydžio iki taikinio metu. Tokiu būdu užtikrinamas didesnis karių saugumas, nes raketai skriejant link taikinio, karių komanda gali keisti poziciją. Vienos raketos kaina siekia 300 tūkst. dolerių.

Sudėjus Lietuvos jau turimus ir perkamus „Javelin“ paleidimo įrenginius, jų skaičius artės prie 120, o turimų raketų skaičius – prie 300. Tai reiškia, kad karo atveju Lietuvos kariuomenė vien iš „Javelin“ bus pajėgi sunaikinti maždaug 300 priešo tankų. Tai yra 5–6 batalionų, arba mažiausiai vienos tankų brigados, pajėgumai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(101)
(22)
(79)

Komentarai (34)