Rusija sukūrė raketą, kuri galėtų sunaikinti visą Teksaso valstiją  (7)

Rusija ketina išmėginti naują atominę bombą skraidinančią raketą, kuri yra tokia pažangi, kad per kelias sekundes po paleidimo galimai sugebėtų apeiti NATO priešraketinę gynybą ir sunaikinti didelę dalį Europos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vadinamoji „RS-28 Sarmat“ raketa gali skrieti 7 kilometrų per sekundę greičiu ir buvo sukurta tam, kad pergudrautų priešraketinės gynybos skydus, rašo „Mail Online“.

Pasak Rusijos gynybos ministerijai priklausančio žinių tinklo „Zvezda“, Kremliaus naujoji tarpžemyninė balistinė raketa bus paruošta bandymams jau šią vasarą.

Raketa „RS-28 Sarmat“ sugebėtų skraidinti 40 megatonų atominę bombą – 2 tūkst. kartų stipresnę, nei tos, kurias 1945 metais JAV numetė ant Hirošimos ir Nagasakio miestų Japonijoje. Pasak žinių tinklo „Zvezda“, 40 megatonų branduolinis ginklas sugebėtų sunaikinti Prancūzijos arba Teksaso valstijos dydžio teritoriją.

Manoma, kad raketa galės skristi 10 tūkst. kilometrų spindulių, o tai reikštų, jog Maskva galėtų užpulti Londoną, kitus Europos miestus bei JAV vakarų ir rytų pakrantes.

„Dabar naudojama balistinė raketa SS-18 jau pasenusi, jai daugiau nei 30 metų. Todėl net jei tarp Rusijos ir NATO būtų patys geriausi santykiai, bet kuriuo atveju derėtų patobulinti savo raketas“, – kalbėjo Londono karališkojo jungtinių paslaugų instituto Rusijos branduolinio pajėgumo ekspertas Igoris Sutjaginas.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas džiaugiasi, kad toks sprendimas pateikiamas kaip agresyvus veiksmas, – tęsė ekspertas. – V.Putinas nori pabrėžti, kad jis yra svarbus ir nenuspėjamas.“

„Naujosios raketos „RS-28 Sarmat“ yra ne tik greitos – taip pat sudėtinga nuspėti, kaip jos skris, – tvirtino I.Sutjaginas. – Raketos ore visą laiką manevruoja, todėl priešraketinėms gynybos sistemoms sudėtinga jas numušti.“

I.Sutjaginas aiškino, kad dabar Rusijos naudojamos balistinės raketos SS-18 buvo suprojektuotos 1988 metais, dar Sovietų Sąjungoje. Raketos buvo sumontuotos fabrike Dniepropetrovske, Ukrainoje, todėl Rusija nebegali tikėtis, kad raketas toliau prižiūrės ukrainiečiai inžinieriai.

Naujosios raketos „RS-28 Sarmat“ buvo projektuojamos ir statomos netoli Maskvos. Šios balistinės raketos buvo kuriamos nuo 2009 metų ir turėtų pakeisti visas senąsias raketas SS-18 2018-2020 metais.

Tačiau Rusijos branduolinio pajėgumo ekspertas I.Sutjaginas atkreipė dėmesį į tai, kad naujosios raketos nesugebėtų pergudrauti tokių NATO antžeminių raketų perėmėjų sistemų kaip „Aegis Ashore“, kurias JAV stato Rumunijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(41)
(19)
(22)

Komentarai (7)