Norite milijardinės vertės projekto? Atsikratykite lietuviško mentaliteto  ()

Prieš kelias dienas per visą pasaulį nuvilnijusi naujiena, kad „Microsoft“ už 26 mlrd. dolerių perka puikiai visiems žinomą „LinkedIn“ tinklą, nustebino ne vieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos per 14 metų išaugusi kompanijos vertė įrodo, kad vertę kuria būtent naujosios technologijos, į kurias investavus, galima tikėtis itin didelės grąžos. Visgi, kokie veiksniai „kiša koją“ tokių inovacijų, kaip „LinkedIn“, realizacijai Lietuvoje?

Trukdo lietuviškas mentalitetas?

Kodėl pas mus dar nesukurtas toks verslas? Kodėl Lietuvoje ir Europoje taip lėtai vyksta inovacijos? Amerikietiškos svajonės dūžta į šipulius vos tik nuleidžiame rankas.

Pasak „Nextury Ventures“ valdybos pirmininko Ilja Laursas, be darbo investicijos nebus ir saldžių darbo vaisių. Vienas iš argumentų, kodėl toks socialinis tinklas kaip „LinkedIn“ dar nesukurtas Lietuvoje – kiekviena inovacija yra neatsiejama nuo investicijos.

Visų pirma, reikia žmogiškojo darbo ir resursų – tai dvi svarbiausios investicijos, kurias galime skirti siekdami pelningo ir sėkmingo verslo. Kol investicijų nėra, tikėtis sėkmės negalima. „Mano vertinimu, Lietuvoje investicijų ir darbo į inovacijas yra labai mažai. Mes investuojame į inovacijas 30 kartų mažiau nei Amerika net padarius pataisą į BPV skirtumą. Lyginant su kaimynais, 3-4 kartais mažiau, nors šiandien investuoti yra lengviau nei bet kada anksčiau“,– pabrėžia I. Laursas.

Dar viena iš neinvestavimo priežasčių yra mentaliteto nebuvimas. „Dažnai matome, kad žmonės labai stipriai pripratę prie atlyginimo mentaliteto, o požiūris: „Dirbu sau arba investuoju į savo idėją“ vis dar nepakankamai populiari koncepcija. Žmonės nelinkę pusę metų dirbti tiesiog dėl savo idėjos, suprantama, kad nelabai daug žmonių ir gali leisti sau investuoti tiek laiko. Juos stabdo įsipareigojimai, darbas nuo atlyginimo iki atlyginimo, tad nėra galimybės investuoti darbo į idėją, čia koją kiša ekonominiai ir kultūriniai dalykai“, – sakė I. Laursas.

Investuoti į inovacijas verta

Verslininko nuomone, įmonės vertę kuria investicijos į inovacijas, kurių, deja, vis dar labai trūksta mūsų šalyje, kurioje dažnai vis dar galioja tradicinės ekonomikos standartai. „Tai, kad „Microsoft“ perka „LinkedIn“ rodo, kad aukštųjų technologijų kompanijoms negalioja tradicinės ekonomikos standartai, turint omenyje, kad „LinkedIn“ 2016 prognozuojamas pelnas bus apie 1 mlrd. dolerių, kompanija yra įvertinta 26 metiniais pelnais. Tradiciniuose versluose šis daugiklis siekia tik 5-10 (kompanijos vertę matuojant metiniais pelnais). Tokia kompanijos vertė atsiranda dėl augimo potencialo ir lūkesčių ekonomikos, kai „Microsoft“ vertina ne tai, ką „LinkedIn“ turi dabar, bet kokią vertę galėtų pasiekti su „Microsoft“ pagalba“, – sakė I. Laursas.

Verslininko teigimu, nauja ekonomika įgyvendina ir lūkesčius, nes parduodama būsimoji, o ne dabartinė įmonės vertė. Čia rodikliai stipriai skiriasi. Svarbiausia yra itin aukšta grąža į investiciją, intelektinį inovacinį kapitalą. Tik sukūrus produktą, kuris potencialiai gali atnešti naudą, išauga jo vertė. Tad investuoti į inovacijas, be jokios abejonės, verta.

Lietuvoje gali būti sukurtas antrasis „LinkedIn“

„Nėra jokių fizikos ar ekonomikos dėsnių, kodėl tokia kompanija kaip „LinkedIn“ negalėtų būti sukurta Lietuvoje“, – įsitikinęs Ilja Laursas. Verslininko nuomone, Lietuva yra labai progresyvi šalis. Ypač stiprus pranašumas – maža teritorija, lankstumas ir gera infrastruktūra.

„Mes investuojame į aplinką, ekspertus, kurie yra savo srities profesionalai. Tai reiškia, kad Lietuva turi pranašumą prieš kitas šalis ir investavus į tinkamą sritį, galima tapti tos srities lyderiais, o kryptingas darbas ir siaura sritis gali būti svarbus pranašumas net prieš Ameriką“, – teigia I. Laursas.

Šalis maža ir lanksti, tai reiškia, kad inovacijos gali būti įgyvendintos daug greičiau nei didesnėje ekonomikoje. I. Laursas išskiria mūsų šalies finansinį sektorių: „Ne paslaptis, kad nuo interneto bankininkystės iki elektroninio balsavimo, sąskaitų valdymo Lietuva ženkliai toliau nuėjusi nei Amerika ar Britanija. Tam tikros sritys Lietuvoje yra daug pažangesnės nei kitose šalyse, galima paminėti mobiliąsias technologijas, finansinį sektorių, o tai reiškia, kad yra tūkstančiai specialistų, kurie sugeba dirbti tokiomis technologijomis“.

Tam, kad potencialas būtų visiškai išnaudotas ir būtų pritraukta dar daugiau investicijų į inovacijas, I. Laursas ragina dar šiek tiek drąsiau ir greičiau ryžtis ir nebijoti investuoti į inovacijas, galinčias ateityje tapti antruoju „LinkedIn“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()