Vilnietis neabejoja: jo sukurtą kėdę naudosite visą gyvenimą (Video)  ()

Devyneri metai. Tiek laiko prireikė dizainerio Mindaugo Žilionio sukurtai transformuojamajai kėdei ištobulinti. Mažiau nei prieš mėnesį žmogaus stuburą primenantis išradimas atsidūrė interneto platformoje „Kickstarter“, netrukus juo susidomėjo ir garsiausi dizaino, technologijų ir laisvalaikio portalai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja kilo per mėnesį

Idėja suprojektuoti daugiafunkcį baldą kūrėjui kilo prieš devynerius metus, dalyvaujant dizaino konkurse „Neformate“. Anuomet lietuvio kūrinys užėmė pirmąją vietą. Po laimėjimo M.Žilionis su savo baldu SPYNDI apsilankė ne vienoje tarptautinėje parodoje.

„Baldą konkursui pavyko sukurti per mėnesį, tačiau viskas užtruko devynerius metus paprasčiausiai todėl, jog nebuvo nuosekliai dirbama. Man kartu su savo komandos nariais per pastaruosius pusantrų metų pavyko pralaužti ledus ir pagaliau pristatyti galutinį prototipą“, – džiaugėsi beveik dvidešimt metų dizaineriu dirbantis M.Žilionis.

Transformuojamasis baldas susideda iš šešiasdešimties atskirų rankų darbo elementų. Sujungus ir užrakinus slankstelius primenančias detales baldą galima surinkti maždaug per 15 minučių. Tai gali būti ir kėdė, treniruoklis, šezlongas, stalas, pertvara ar net mažosios architektūros elementai.

„Kėdės galimybės – kone beribės, tai labiau konstruktorius ar sistema nei įprastas baldas. Be to, jį pirkėjas naudos visą gyvenimą, per pastaruosius devynerius metus spėjau išbandyti ir įsitikinti jo patvarumu“, – kalbėjo dizaineris.

Klientai virto verslo partneriais

Maždaug prieš dvejus metus prie dizainerio prisidėjo du buvę jo klientai – verslininkai Raimonda Klimašauskaitė ir Andrius Pateckis, patikėję išskirtinio baldo idėja. Abu jie atsakingi už pardavimą, o dizaineris – už technologijas ir gamybą. Vieną baldą pavyksta užbaigti maždaug per savaitę, tiek laiko trunka daugiau nei 1200 medinių detalių gamyba, jų šlifavimas ir padengimas vandeniui atsparia medžiaga.

„Tikimės, jog kolektyvas plėsis. Tai buvo ir viena pagrindinių priežasčių, kodėl nusprendėme išmėginti finansavimo internetu programą „Kickstarter“. Šiuo metu esame perkopę savo užsibrėžtą 35 tūkst. eurų ribą, iki mėnesio pabaigos tikimės ją padvigubinti“, – kalbėjo M.Žilionis.

Kaina – ne masiniam vartojimui

 Naujienų apie lietuvių išradimą kone kasdien galima aptikti užsienio dizaino naujienų portaluose, tokiuose kaip „Buzfeed“, „Design Boom“ ar „Bored Panda“. Daugiausia internautų dėmesio sulaukė laisvalaikio portale „Mashable“ pasirodęs lietuvių vaizdo įrašas. Jis buvo peržiūrėtas daugiau nei 2,6 mln. kartų. „Labiausiai mus nustebino, jog tokios mums mažai pažįstamos šalys kaip Iranas taip pat domisi dizainu ir mūsų projektu“, – džiaugėsi kūrėjas.

Lietuviai finansavimo programoje spėjo parduoti maždaug septyniasdešimt savo siūlomos produkcijos vienetų – ne tik kėdžių, bet ir kitų daugiafunkcių aksesuarų. Dabartinė transformuojamojo baldo kaina svyruoja nuo 990 iki 1600 eurų.

„Šioje programoje savo produkciją parduodame pigiau, kai jie įžengs į rinką, jų kainos gali padidėti ir pusantro karto. Šiuo metu baldų gamyba užtrunka nemažai laiko, tai išskirtinė prekė, skirta ne masiniam vartojimui. Tačiau vėliau planuojame naudoti pigesnę medžiagą ir keisti gamybos technologiją, tad baldų kainos būtų palankesnės pirkėjams“, – kalbėjo M.Žilionis.

Per mažiau nei mėnesį lietuvių produkciją spėjo įsigyti pirkėjai iš daugiau nei dvidešimties pasaulio šalių, tarp jų – pirkėjai iš Lietuvos, JAV, Indonezijos ar Jungtinių Arabų Emyratų.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Erika Bružaitė
(46)
(3)
(43)

Komentarai ()