UV spinduliuose sušvintanti šiaurės pašvaistė: įspūdingas naujo norvegiško paso dizainas  (1)

Įspdūdinga, solidu, tačiau kartu ir paprasta. Ko gero, tokiais pasais nešini norvegai pasaulio oro uostuose ir valstybinių sienų kirtimo punktuose taps (o tiksliau, ir toliau bus) vieni geidžiamiausių klientų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegai dabar – ne tik labiausiai klestinčios pasaulio šalies piliečiai (beje, apie tai ne taip seniai rašėme), bet ir įspūdingiausio pasaulyje asmens dokumento savininkai.

Negali nesižavėti tais šiauriečiais. Gyvena ne tik gerai, bet ir gražiai. Kita vertus, gyvenant gerai, mokant dalintis gėrybėmis su visais, ir apie deramą savo nacionalinio identiteto simboliką galima sau leisti pagalvoti. O ir absurdiškos patriotinės propagandos tada nebereikia nė kruopelytės – viskas ir taip plaukia iš širdies.

Naujojo pavyzdžio norvegiškas asmens dokumentas (pasas) buvo išrinktas praėjusį vasarį paskelbus nacionalinį paso ir asmens tapatybės kortelių dizaino konkursą. Jo nugalėtoja tapo Osle veikianti įmonė "Neue" – jos sukurto naujo dizaino pasus norvegai turės jau per artimiausius dvejus metus. Leidinys "The Telegraph" naują asmens dokumentą pavadino minimalistinio grožio etalonu.
Dizaino įmonė "Neue" pasiūlė paso puslapiuose vaizduoti paprastą, tačiau labai skoningai atrodančią Norvegijos kraštovaizdžio panoramą, kuri bus spausdinama pastelinėmis spalvomis. Ta pati panorama bus matoma ir ant asmens tapatybės kortelės. O ant paso viršelio – modernizuota aukso spalvos nacionalinio herbo versija. Herbas įspaustas ant trijų spalvų paso viršelio, kuris bus baltos (imigrantų), turkio (arba žalsvai melsvos, diplomatų) bei raudonos (Norvegijoje gimusiųjų) spalvos. Tačiau įspūdingiausia naujojo paso detalė pasimatys kyštelėjus dokumentą po ultravioletinių spindulių šaltiniu – tada puslapiuose bus matomas naktinis dangus virš snieguotų kalnų keterų, o tame danguje sužėruos šiaurės pašvaistė. "Norvegams būdingas nepaprastai artimas ryšys su gamta ir pagarba jai, - komentuodamas minimalistinę paso koncepciją sakė Gørill Kvamme iš "Neue". – Tai – labai svarbi mūsų istorijos ir mūsų identiteto dalis. Tokio dizaino pasas reprezentuoja labai įvairią ir įspūdingą mūsų šalies gamtą ir kerinčius jos kraštovaizdžius. Visa tai brangini nepriklausomai nuo to, gimei šioje šalyje ar atvykai į ją gyventi." Dizaino idėjai komplimentų negailėjo ir konkurso vertinimo komisija. "Jis ir atspindi norvegišką tapatybę, ir suteikia šiam dokumentui didelės vertės, - rašoma įvertinime. – Dizainas – gyvas ir stilingas, spalvos subtilios, abstraktūs peizažai atrodo labai gražiai ir estetiškai. Žiuri komisija vertina idėjos paprastumą." Dabar konkursą laimėjusi bendrovė intensyviai bendradarbiaus su šalies policijos direkcija – bus diegiamos sudėtingos dokumento apsaugos nuo klastojimo priemonės, kurios viešai neskelbiamos. Oficiali paso pasirodymo data nėra paskelbta, bet skelbiama, kad Norvegijos piliečiams jie bus pradėti išduoti per artimiausius dvejus metus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (1)