Legendinį kelią „Route 66“ nori paversti moderniausia saulės jėgaine: vietoj asfalto - saulės elementai  (9)

Gal prisimenate prieš porą metų finansavimo platformoje „Indiegogo“ išpopuliarėjusį „Saulės kelio“ projektą? Jis sulaukė daug dėmesio visame pasaulyje, nes pasiūlė saulės energijos kolektoriais dengto kelio idėją. Šis sumanymas pritraukė daugiau nei 2,2 mln. dolerių finansavimą, ir, regis, viena valstybė ruošiasi jį paversti realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Saulės Kelio“ technologiją sudaro šešiakampių saulės kolektorių junginys, papildytas ir LED šviestukais. Jį galima montuoti keliuose, šaligatviuose ir net žaidimų aikštelėse.

Šios plokštės atlaiko net didelius sunkvežimius, o pagamintą elektrą gali tiekti į šalia esančius namus bei įmones. Danga yra atspari vandeniui, o LED technologija leidžia skelbti pranešimus ar įspėjimus tiesiog ant kelio. Tokios dangos kaina yra maždaug 70 dolerių už kvadratinį metrą, o tai yra apie 10 kartų daugiau nei įprasta asfalto kaina.

Praėjusią savaitę Misūrio Transporto departamentas (MoDOT) atskleidė, kad „Saulės kelią“ nori diegti istorinio „Route 66“ greitkelio atkarpoje: „Jei ši technologija tikrai pasitvirtins, keliai gali pradėti mokėti patys už save“, – teigė MoDOT inžinieriaus asistentas Tomas Blairas.

Tačiau kol vieni šiai idėjai piešia rožinę ateitį. Kiti jai pažeria ir kritikos. Pirmiausia užkliūva kaina – ar tikrai ekonomiška yra keisti esamus kelius saulės energiją kaupiančiais šešiakampiais? Tai atsieitų milijardus dolerių. Ir kodėl negalima saulės kolektorių statyti šalia kelių?

„Šiuo metu yra daugybė vietų, kur galėtume šią technologiją įdiegti ir jei saulės panelėmis nesivažinėtų automobiliai, joms nereikėtų prabangios stiklo dangos, – išdėstė kitą argumentą dienoraščio „Equities“ kūrėjas 2014 gegužę. – Taip pat, ar kas pagalvojo apie ilgalaikį nusidėvėjimą. Juk kasmet dideliu greičiu juo pravažiuotų milijonai tonų plieno ir gumos“.

Tai nėra pirmas kartas, kai planuojama įdiegti naująją saulės panelių technologiją viešoje vietoje. Balandžio mėnesį buvo paskelbta, kad Sandpointo mieste jos bus montuojamos vietoje betono centrinėje aikštėje aplink fontaną. Tačiau, kaip jis bus įgyvendintas, taip niekas ir neatskleidė.

Nors ir skamba kaip graži idėja, sunku įsivaizduoti, ar tai kada nors taps plačiai keliuose taikoma technologija. „Indiegogo“ puslapyje šio išradimo autorių pora Scottas ir Julie Brusawai iš pradžių sakė, kad nori savo idėją pritaikyti didžiojoje dalyje pasaulio kelių, tačiau panašu tai ir liks tik pavienių projektų lygmenyje.

Kitos šalys, kaip Prancūzija, taip pat yra skelbusios panašius planus apie „Saulės kelių“ statymą. Tačiau, didelė kaina panašu šiuos ketinimus kiek atitolino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (9)