Šaltojo karo pradžia? JAV, Kinijos ir Rusijos ginklavimasis jau perauga į tarpusavio varžybas  (3)

Vašingtono leidimas kurti naujos kartos taktinius branduolinius ginklus gali reikšti, kad prasideda naujos ginklavimosi varžybos su Kinija ir Rusija, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad prie panašių ginklų kūrimo programų jau keletą dešimtmečių dirba Kinija. Analizuodama Sovietų Sąjungos padarytas klaidas ji tikisi išvengti ginklavimosi varžybų pralaimėjimo.

Būtent tokį smūgį Sovietų Sąjunga patyrė Šaltojo karo metais, kuomet sparčiai atsiliko nuo JAV. Neatsilikti stengiasi ir Rusija.

Naujo tipo ginklas

Naujos kartos taktiniai ginklai kuriami jūrų ir oro pajėgų jėgos didinimui arba draugiškų šalių ir teritorijų gynybai. Vienas iš tokių ginklų yra JAV kuriama B16-12 bomba, kuri sveria apie 350 kilogramų. B16-12 gali gabenti naikintuvai, jos gali pažeisti ir konstrukcijas po žeme. Be to, šis ginklas itin tikslus.

Strateginiame Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos padalinyje tarnavęs Song Zhongpingas teigia, kad Kinija jau kurį laiką kuria panašius ginklus, tačiau yra susidūrusi su sunkumais.

„Kaip ir kitos branduolinės valstybės, Kinija vysto taktinius ginklus. Didžiausias trūkumas, su kuriuo susiduriama Kinijoje, yra tokių ginklų transportavimas“, – sako S.Zhongpingas. Pasak jo, Kinijos taktiniai ginklai atsilieka nuo Rusijos ir JAV kuriamų.

JAV jau skelbė, kad B16-12 kūrimas pereina į paskutinę fazę. Tikimasi, kad jau 2020 metais ginklas bus baigtas ir išbandytas. Kaip anksčiau sakė šalies prezidentas Barackas Obama, 180 vienetų B16-12 bus laikoma penkiose Europos valstybėse.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kol kas atsisako komentuoti, ką Kremlius galvoja apie JAV kuriamą B16-12. Jis teigia, kad Rusija vis dar vertina situaciją.

Tuo tarpu savo nuomonę apie tai jau išsakė Rusijos politikas Viktoras Ozerovas, jis paragino šalies valdžią užtikrinti Rusijos saugumą ir imtis bet kokių priemonių, jei reikės tai pasiekti.

JAV ruošiasi konfliktui?

Šiuolaikinę Kiniją analizuojantis Jonathanas Halslagas sako, kad B61-12 padidins JAV galimybes esant reikalui smogti potencialiems priešams – Kinijai, Rusijai ir Iranui. Tuo tarpu Šanchajuje gyvenantis karybos ekspertas Ni Lexiongas neatmeta galimybės, kad taip JAV ruošiasi potencialiems konfliktams.

Pavyzdžiui, Pietų ir Šiaurės Korėjų arba Pietų Kinijos jūroje, kur konfliktuoti gali tekti su Kinija.

„Labai retai JAV paskelbia kuriamų ginklų planus. Ypač tokius kontroversiškus. Įmanoma, kad JAV B61-12 gali panaudoti, jei regione kiltų konfliktas“, – sako ekspertas.

Pasak jo, negalima atmesti ir galimybės, kad su B61-12 JAV nori atgrasyti kitas šalis nuo branduolinių ginklų kūrimo.

Kinija nekartos klaidų

Abu ekspertai tikina neabejojantys, kad Kinija neseks Maskvos jau padarytomis klaidomis, kuomet Sovietų Sąjunga bandė varžytis daug kainuojančiose ginklavimosi varžybose su JAV.

„Kinija vis dar laikosi Mao Dzedongo idėjos, kad reikia patiems gaminti branduolinius ginklus, bet jų nereikia turėti per daug – pakankamai, kad būtų galima atgrasyti priešą“, – teigia N.Lexiongas.

B61-12 vadinamas brangiausiu JAV branduoliniu ginklu. Skaičiuojama, kad 400 tokios bombos vienetų JAV kainuos apie 11 milijardų JAV dolerių. Per artimiausius 30 metų JAV branduolinių ginklų modernizavimui iš viso ketina skirti per 1 trilijoną JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (3)