Viena iš priežasčių, kodėl negalima šypsotis paso nuotraukoje  (1)

Pasirodo, taip yra dėl biometrinių duomenų, užslėptų mūsų tapatybės dokumentuose, kurie paveikia mūsų galimybę saugiai ir laisvai keliauti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-05 Viena iš priežasčių, kodėl negalima šypsotis paso nuotraukoje  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmens dokumentuose (pasuose, tapatybės kortelėse) esančiose mikroschemose yra užkoduota asmens biometrinė informacija, gaunama iš nuotraukos, pateikiamos rašant prašymą dėl asmens dokumento išdavimo. Nuotraukos skenavimo metu pagrindinė veido informacija kaip, pavyzdžiui, atstumas tarp akių, atstumas tarp nosies galiuko ir barzdos ir pan., sukuria tarsi matematinį žmogaus veido žemėlapį, kuris ir yra užkoduojamas dokumentų mikroschemoje.

Bet koks judesys, galintis tuos atstumus pakeisti, paslėpti ar iškraipyti, yra draudžiamas - pavyzdžiui, plati šypsena. Taip yra todėl, kad tai sumažina iš nuotraukos sukuriamų algoritmų efektyvumą ir pakeičia veido „žemėlapį“.

Einant pro elektroninius vartus oro uoste (angl. e-gates), kur, nuskenavus pasą, yra nuskenuojamas ir jūsų veidas, sistema atlieka tam tikrus apskaičiavimus. Tada kompiuteris nusprendžia, ar jūsų veido matematinis žemėlapis pakankamai sutinka su jūsų pase užkoduotu matematiniu žemėlapiu (t. y. ar jūs keliaujate su savo asmens dokumentu) ir jus arba praleidžia, arba skenavimo procesą pradeda iš naujo.

Veido atpažinimas taip pat yra plačiai naudojamas ir teisėsaugoje, ieškant nusikaltėlių ar įtariamų teroristų. Tam yra naudojama technologija, kuri nuolat skenuoja apsaugos kamerų (pavyzdžiui, CCTV) vaizdo įrašus ir juos patikrina paieškomų ar įtartinų asmenų duomenų bazėje. Jeigu tokie žmonės yra užfiksuojami, tarkim, oro uoste ar traukinių stotyje, informacija apie jų buvimo vietą yra perduodama policijos pareigūnams ar apsaugos darbuotojams.

Tiesa, pavyzdžiui, Amerikoje, prieš 2001 m. rugsėjo 11-osios atakas, oro uostuose rankos antspaudas buvo laikomas pakankamai patikima biometrine informacija. Dabar to jau negana ir vietoj rankos yra skenuojama asmens akies rainelė. Tačiau daugumai žmonių nepatinka, kai jų akys yra tikrinamos, o apsaugos ekspertai teigia, kad asmens rankos venų tinklo išsidėstymas yra ne ką mažiau patikima biometrinė informacija, kuri gali būti naudojama ateityje.

Nors greitu metu pokyčių oro uostų apsaugos sistemose dar nenusimato, tačiau galbūt po dešimtmečio savo paso nuotraukose jau galėsite plačiai šypsotis. Psichologai įsitikinę, kad tokia galimybė gerokai sumažintų tautų depresijas, pavyzdžiui, lietuvių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(51)
(3)
(48)

Komentarai (1)