Nebūkite apgaudinėjami - studentų išrasta programa leis atpažinti melą „Facebook“ tinkle  (2)

Pastaruoju metu populiariausias socialinis tinklas „Facebook“ susidūrė su augančia kritikos lavina. Kūrėjai kaltinami prisidėję prie 2016 metų JAV prezidento rinkimų baigties, kai Donaldo Trumpas iškovojo pergalę, kadangi „Facebook“ neva leido skleisti propagandą ir tikrovės neatitinkančias naujienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klaidingos informacijos sklaida per rinkimų ciklą socialiniame tinkle buvo tokia intensyvi, kad Barackas Obama „Facebook“ viešai pavadino „nesąmonių dulkių debesimi“.

Pats „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas teigė, kad socialiniame tinkle melagingų naujienų skaičius buvo toks mažas, kad negalėjo padaryti didesnės įtakos rinkimų rezultatams.

Vis dėlto kūrėjai pažadėjo imtis veiksmų ir užtikrinti, kad ateityje tokia situacija daugiau nepasikartotų. Tam gali pasitarnauti ir grupelės studentų nuopelnai, kadangi jie jau išsiaiškino, kaip su algoritmų pagalba galima atskirti melagingą naujieną nuo tikros.

Vos per 36 valandas Prinstono universiteto studentai sukūrė interneto naršyklės „Chrome“ plėtinį, kuris leis išvengti melagingų įrašų.

„FiB: Stop living lie“ vardu pavadintas plėtinys suklasifikuoja visus įrašus socialiniame tinkle pagal jų pobūdį ir juos įvertina padedant dirbtiniam intelektui.

Plėtinys įvertina interneto puslapio reputaciją, užklausas dėl kenksmingų programų ar sukčiavimų duomenų bazių, taip pat turinys patikrinamas per „Google“ ar kitas paieškos sistemas.

Vėliau naujiena įvertinama pagal visus faktorius ir internautui kampe parodoma, ar naujiena galima pasitikėti, ar visgi tai tėra melas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (2)