Jungtinė Karalystė paprašė skubios Lietuvos kariškių pagalbos: „britai nebesupranta, kas vyksta, o lietuviai jau užsigrūdinę“  (6)

Prieš kelis dešimtmečius buvo įprasta, kad atkurtai Lietuvos kariuomenei vystytis padėjo sąjungininkės, tarp jų ir Jungtinė Karalystė, kurios kariuomenė padėjo rengti lietuvių karius. Dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis – su XXI a. grėsmėmis britus kovoti moko būtent Lietuvos kariuomenės specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena tokių šalių – Jungtinė Karalystė, kuri buvo šokiruota po birželį vykusio referendumo, lėmusio „Brexit“ – šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Šio referendumo metu Kremliaus propaganda aktyviai veikė, agituodama britus už pasitraukimą iš ES, o specialiai paruošti ir samdyti interneto troliai ėmė sistemingai pilti purvą ant Britanijos bei tuo pat metu skaldyti šalies visuomenę, skatinti antieuropines, antiimigracines nuotaikas.

Panašias skaldymo apraiškas britų ekspertai buvo pastebėję ir 2014 metais, kai vyko referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės. Viena Rusijos informacinio karo priemonių – Kremliaus kontroliuojama ir gausiai finansuojama valstybinės žiniasklaida vienašališkai pasisakė už Jungtinės Karalystės suskaldymą.

Be to, kaip spėjama, rusų internetiniai troliai, gausiai siaučiantys britų žiniasklaidos internetiniuose portaluose, ėmėsi dezinformacijos kampanijos, siuntinėdami klaidinančias žinutes.

Jungtinės Karalystės žvalgyba pernai atskleidė Rusijos propgramišių grupės „Fancy Bears“ sąmokslą iškreipti rinkimų rezultatus – bandyta įsilaužti į nacionalinių transliuotojų tinklapius ir pateikti klaidinančią informaciją.

Savaitę konsultavo Lietuvos kariai

Tokios atakos Jungtinės Karalystės karines pajėgas privertė atkurti specialų dalinį – 77-ąją brigadą. Antrojo pasaulinio karo laikais 77-oji brigada specializavosi nekonvencinio karo veiksmuose, naudojo partizanines taktikas, tad naujojo dalinio istorinės sąsajos yra ne tik simbolinės.

Formaliai tokio dydžio vienete turėtų tarnauti mažiausiai keli tūkstančiai karių, tačiau pernai įkurtoje brigadoje kol kas darbuojasi apie 450 karių ir karininkų, beveik pusė jų yra rezervistai.

Pagrindinis 77-osios brigados uždavinys – informacinis karas, priešiškos propagandos analizė, psichologinės operacijos, kariuomenės ir vyriausybinių operacijų konsultavimas, ryšiai su žiniasklaida. Iš viso brigadoje įkurti šeši atskiri daliniai.

Konsultuoti britų karius buvo pakviesti kovoje su Rusijos „minkštąja galia“ jau užgrūdinti Lietuvos karininkai iš Strateginės komunikacijos departamento.

Šiam departamentui laikinai vadovaujantis pulkininkas leitenantas Juris Žguts britų leidiniui „The Times“ atskleidė, kaip veikia Kremliaus propagandistai – tiek pildami tiesiogines melo upes, tiek nepastebimai, remdami rusiškų pop grupių ir kitų sovietine nostalgija trykštančių atlikėjų pasirodymus.

„Mūsų visuomenei gali pasirodyti, kad esame Rusijoje“, – paminėdamas Rusijos kultūros įtaką ir net paminklų sovietų kariams svarbą pasakojo Lietuvos karininkas, savaitę kartu su kolega mokęs britus informacinio karo paslapčių.

„Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas daug metų stebi ir analizuoja Kremliaus režimo vykdomą kryptingą priešišką propagandos ir dezinformacijos kampaniją Lietuvoje. Labai svarbu sukaupta patirtimi dalintis ir su partneriais iš NATO bei ES.

Turėdami vieningą situacijos supratimą galėsime priimti vieningus sprendimus. Lietuva, būdama netoli Rusijos, jaučia nuolatinį informacinį poveikį, todėl lengviau jį identifikuoja, turi specialistų, gebančių atpažinti poveikio technikas, nustatyti taikinius ir auditorijas.

Vizito Jungtinėje Karalystėje metu pavyko šia sukaupta patirtimi pasidalinti su 77-ąja brigada, įvairių ministerijų, kariuomenės vadovybės atstovais, žurnalistais, akademinės bendruomenės atstovais, besidominčiais hibridinio karo, informacinio karo, psichologinių operacijų, propagandos klausimais. Numatytas ir tolimesnis bendradarbiavimas su partneriais Jungtinėje Karalystėje“, – teigiama Strateginės komunikacijos departamento komentare.

„Jungtinė Karalystė turi daug ko išmokti apie dezinformacijos kampaniją, kuri vyksta prieš Lietuvą. Toliau dirbsime kartu ir keisimės patirtimi“, – antrinama Jungtinės Karalystės Gynybos ministerijos komentare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vaidas Saldžiūnas
(122)
(18)
(104)

Komentarai (6)