Teroristai surado silpniausią Vakarų vietą: kol ji nebus panaikinta, tol kraujas liesis ir toliau  (8)

„Daugelis vakariečių labiau bijo būti pavadinti neliberaliais ar nacionalistais, nei būti nesaugūs“, – rašo Stanfordo universiteto Hooverio instituto vyresnysis bendradarbis Victoras Davisas Hansonas. Pasak jo, Vakarų jautrumas, liberalumas ir atvirumas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl teroristai juos renkasi savo taikiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seniai žinoma, kad Kinijoje yra persekiojama musulmonų mažuma. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė vykdyti oro antskrydžius prieš Sirijos musulmonus pernelyg nesirūpindamas daroma žala. Indija visiškai netoleruoja islamo radikalizmo ir kerta atgal po bet kokio teroristų išpuolio.

Kodėl radikalūs islamistai vykdo išpuolius prieš europiečius ir amerikiečius, kai kitur sulaukia tokio stipraus atsako?

Nėra atviresnės vietos musulmonų pabėgėliams nei Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone ES ir JAV  priėmė keletą milijonų imigrantų iš Artimųjų Rytų. ES ir JAV teikia dosnią finansinę pagalbą palestiniečiams. JAV Egiptui ir Jordanijai pusę amžiaus siūlė paramą.

Būti musulmonu Europoje yra gerokai lengviau nei būti krikščionimi Artimuosiuose Rytuose.

Barackas Obama savo prezidentavimo laikotarpį pradėjo noru „laimėti“ musulmonų pasaulį. 2009-ųjų interviu Dubajaus televizijos kanalui „Al Arabiya“ jis pabrėžė tarp šeimos narių turintis musulmonų. B. Obama siekė glaudesnių ryšių su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, nepaisydamas R. T. Erdogano polinkio į Turkijos demokratijos islamizaciją. B. Obama atstūmė Izraelio, ištikimiausio JAV draugo Artimuosiuose Rytuose, ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu.

Iš esmės B. Obamos administracija uždraudė sąvokų „džihadizmas“ ir „islamiškasis terorizmas“ vartojimą. Mieliau renkamasi vartoti „smurto darbo aplinkoje“, „žmogaus sukeltos nelaimės“ eufemizmus islamistų teroro aktams apibūdinti. JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus Johnas Brennanas džihadą apibūdino kaip „šventą kovą“, skirtą paties islamo apsivalymui, o ne Koranu paremtą kampaniją prieš kitatikius. B. Obama padarė Iranui daugybę nuolaidų, siekdamas sutarties dėl branduolinės programos ribojimų.

Tačiau, nepaisant viso to, Vakarai kenčia nuo besikartojančių teroro išpuolių, neretai vykdomų musulmonų jaunuolių, kuriems buvo pasiūlytas prieglobstis tokiose vietose, kaip Belgija, Prancūzija, Kalifornija, Masačiusetsas.

Yra daugybė priežasčių, kodėl džihadistai renkasi atakuoti vakariečius.

Vakarai yra turtingi, jautrūs ir liberalūs, o žudikams jie siūlo pasaulinio viešumo galimybę.

Musulmonų imigrantai iš Artimųjų Rytų mieliau renkasi aukštesnį gyvenimo lygį Paryžiuje nei skurdą namuose. Tačiau jie negiria Europos už jos dosnumą, o smerkia ją už jos nuosmukį.

Vakarai yra apsėsti absoliučios lygybės idėjos. Musulmonų imigrantai dažnai atvyksta neturėdami išsilavinimo, nemokėdami kalbos, neturėdami pinigų, tačiau lengvai išmoksta dėl savo skurdo kaltinti priimančią šalį. Jie retai prisimena, kad būti mažiau pasiturinčiam Bostone ar Frankfurte vis tiek yra kur kas geriau nei nesaugiam ir vargšui Jemene ar Čečėnijoje.

Iš savo imigrantų Amerika prašo nedaug. JAV politika leidžia masinę nelegalią imigraciją. Amerika nereikalauja iš imigrantų mokėti anglų kalbos, renkasi leisti multikultūrinei bendruomenei asimiliuotis per laiką. Tačiau imigrantų bendruomenės mieliau atsiskiria, nei demonstruoja prielankumą priimančioms šalims.

Vakarai taip pat yra silpni. Džihadistas žino, kad turi dideles galimybes nepričiuptas sugrįžti iš Artimųjų Rytų į JAV ar Europą. Net jei jis bus pagautas, už bandymus organizuoti teroristų grupuotę JAV ar Europoje sulauks švelnesnės bausmės nei Rusijoje ar Kinijoje.

Daugelis vakariečių labiau bijo būti pavadinti neliberaliais ar nacionalistais, nei būti nesaugūs.

Islamo teroristai jaučia, kad vakariečiai tampa vis labiau materialistiški nei dvasingi. Todėl džihadistai mano galintys kas keletą savaičių sunaikinti po saujelę tokių abejingų vakariečių. Vienintelis iššūkis jiems – apsiriboti keliomis dešimtimis vakariečių aukų ir nepasiduoti savo kraujo troškimui.

Teroristai, panašu, tiki, kad, kol neįvykdė Rugsėjo 11-osios masto žudynių, jie ir toliau gali atimti gyvybes bei nepastebimai silpninti Vakarus, šiems nė nepabundant iš morališkai abejingo miego.

Gali būti, kad jie teisūs.

Victoras Davisas Hansonas yra Amerikos karo istorikas, klasicistas, Stanfordo universiteto Hooverio instituto vyresnysis bendradarbis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Victoras Davisas Hansonas
(51)
(7)
(44)

Komentarai (8)