Pareigūnai rado tikrą „pragaro laboratoriją“: teroristo namuose didžiulis kiekis sprogmenų ir 5 kalašnikovai  ()

Belgijos policija ketvirtadienį surengė naują reidą, susijusį su sužlugdytu teroristų planu įvykdyti ataką Prancūzijoje – po to, kai pagrindiniam įtariamajam šią savaitę buvo pateikti kaltinimai dėl priklausymo teroristinei organizacijai, nurodė prokurorai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vykdomas reidas susijęs su (Redos) Kriketo byla. Jis vyksta Markės (rajone) Kortreiko mieste“ Belgijos šiaurės vakaruose, naujienų agentūrai AFP sakė federalinės prokuratūros atstovas Ericas Van Der Syptas.

Prancūzija trečiadienį pateikė kaltinimus dėl narystės teroristinėje organizacijoje pagrindiniam įtariamajam dėl numanomo išpuolio, kurį, kaip manoma, teisėsaugos pareigūnams pavyko laiku sužlugdyti. Manoma, kad vyras ruošėsi įvykdyti didžiulio masto teroro išpuolį, rašoma „Le Figaro“.

34 metų Prancūzijos pilietis Reda Kriketas buvo suimtas netoli Paryžiaus praėjusią savaitę, o policija per reidą jo bute aptiko kovinių šautuvų, pistoletų ir TATP, itin nestabilių savadarbių sprogmenų, kuriuos yra pamėgę IS džihadistai.

Taip pat bute buvo aptiktos elektronikos priemonės, vogti pasai, nauji mobilūs telefonai ir du kompiuteriai su instrukcijomis, kaip pasigaminti sprogmenį, bei džihadistų kontaktais.

„Le Figaro“ teigimu nusikaltėlio namuose, kurie buvo paversti į tikrą laboratoriją, aptikta 105 grama TAPT, 1,3 kg sprogmenų, šešis glicerino indus, penkis „Kalašnikovo“ automatus, septynis pistoletus ir kitų ginklų.

Valstybės prokuroras Francois Molinsas trečiadienį nurodė, kad nors nebuvo nustatytas joks „konkretus“ sužlugdytos atakos taikinys, bet įtariamojo sukauptas sunkiųjų ginklų ir sprogmenų arsenalas rodo, jog pareigūnams pavyko užkirsti kelią neišvengiamam „kraštutinės prievartos“ veiksmui.

R.Kriketas buvo suimtas praėjus vos keturiems mėnesiams po lapkričio mėnesį džihadistų surengtų kruvinų skerdynių Paryžiuje, kurios pareikalavo 130 žmonių gyvybių. Prokuroras pažymėjo, jog prisidengęs svetima pavarde kaltinamasis praėjusią vasarą nuomojo butą Aržentėjo priemiestyje.

Anksčiau Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as buvo nurodęs, jog R.Kriketas yra susijęs su „pažengusios stadijos“ sąmokslu surengti teroro ataką ir „priklauso teroristiniam tinklui, kuris siekia smogti mūsų šaliai“.

Kitas Prancūzijos pilietis, 32 metų Anisas Bahri, buvo sekmadienį suimtas Olandijos mieste Roterdame dėl galimų sąsajų su sužlugdytu išpuoliu Paryžiuje ir šiuo metu kovoja, kad nebūtų išsiųstas į Prancūziją. Pasak F.Molinso, ir R.Kriketas, ir A.Bahri, kaip manoma, 2014 metų pabaigoje ar 2015 metų pradžioje buvo nuvykę į Siriją, o po to keitė gyvenamąsias vietas Prancūzijoje, Belgijoje ir Olandijoje. S

avo ruožtu Belgijos federalinis prokuroras nurodė, jog du kiti įtariamieji – 38 metų Abderrahmane'as Ameroudas ir 34 metų Rabah M. – dėl sužlugdyto išpuolio buvo apkaltinti Belgijoje ir bus laikomi suimti dar vieną savaitę.

Paryžiaus atakų įtariamasis Salahas Abdeslamas nori bendradarbiauti su Prancūzijos pareigūnais, ketvirtadienį nurodė jo advokatas, patvirtinęs, kad jo klientas nori būti išsiųstas iš Belgijos į Prancūziją. „Jis sutiko bendradarbiauti su pareigūnais Prancūzijoje“, – sakė teisininkas Cedricas Moisse'as (Sedrikas Muasas), vienam prokurorui ruošiantis vykti į posėdį dėl įtariamojo ekstradicijos kalėjime Briugės mieste, kur S.Abdeslamas laikomas nuo kovo 18-osios.

S.Abdeslamas nesikalbėjo su tyrėjais nuo kovo 22-osios, kai mirtininkai sprogdintojai smogė Briuselio oro uostui ir vienai metropoliteno stočiai. Jis palaikė ryšius su keliais asmenimis, siejamais su atakomis Belgijos sostinėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()