Lietuvos vėjo jėgainės užfiksavo naują rekordą: tiek daug elektros dar nebuvo pagaminta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2017-01-22 14:14
Padidinkime vėjo jėgainių skaičių 10x ir elektros balansas bus nulinis. Vėjo jėgainių skaičių prireiktų padidinti max 7x. Sukurtume krūvą darbo vietų ir galėtume atpiginti elektrą, jei tik sutvarkytų biurokratiją, paruoštų sklypus vystymui ir paskelbtų aukcionus. Plius lengvatinis finansavimas iš vyriausybės, kai vyriausybė su maža marža perskolintų tarptautinėse rinkose gaunamus pinigus 15-20 metų laikotarpiui. Taip neįdėdama valstybė nuosavų lėšų nė cento atpigintų elektrą, sumažintų importą, sukurtų bent 10,000 gerai apmokamų darbo vietų. Ar tą padarys? Žinoma ne, dirbti jie nenusiteikę. Ir ką gali vagilkos ir sugardadies, kurie savo meilužes tempia į seimą?
sangvinic 2017-01-22 19:41
Žinia gera, bet trūksta skaičių kiek kainuoja tokią energiją pagaminti ir koks atsiperkamumas? Kiek kainavo tie trys nauji parkai? Beje, vėjo elektrinės genda, dyla. Kiek tai kainuoja? Kodėl nėra šių skaičių? Esu pozityvus šiuo klausimu, bet trūksta informacijos.
immortallt 2017-01-22 21:05
sagvinic, koks tau skirtumas privačių įmonių reikalai? Jie dalyvavo aukcione ir pasiūlė pagal žemiausios kainos principą. Niekas Lietuvoje pigiau nesugeba gaminti elektrą. Ar tai rinkos kaina? Dar ne visai. Rinkos kaina mušama į apačią senų ir atsipirkusių pajėgumų. Jei kas vėjui duotų tokias sąlygas, kokiomis statė senus įrengimus, tai lengvai nukonkuruoja net atsipirkusius. Kintami kaštai siekia ~10-20€/MWh. Kita - kapitalo kaštai. Per 12 metų atsiperka subsidijuojamu tarifu (berods tik ~10% aukščiau rinkos kainos, bet pati vėjo energetikos plėtra muša tą kainą + elektros jungtys). P.S. Indijos plėtros ambicijos 60% generacijos iš atsinaujinančiųjų per 10 metų. https://www.facebook.com/worldeconomicf ... 976901479/
manas 2017-01-22 21:18
Su zvake stovejai gal? Butu konservai valdzioj tai atomine vel proteguotu, niekada neatsipirksianti projekta. Ka tada sakytum? Tikiu, kad kvotos bus padidintos ir vejo jegaines bus toliau statomos.
Evil Goku 2017-01-22 21:35
Lietuvoje žalieji turi pirkti 6,0l SUV, o ne skatinti žaliąją energetiką. Kaip ir socialdemokratai, turi išmainyti Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją į ūkio ministro kėdę, bei visada kalbėdami apie progresinius įveda regresinius mokesčius.
immortallt 2017-01-22 22:13
Šiaip ir tada kai buvo valdžioje konservatoriai ir kalbėjo apie atominę - stipriai oponavau. Vienas iš nedaugio, kuris buvo prieš. Surinkau visus skaičius, padariau modelį ir siūliau kritikuoti su rimtais šaltiniais. Tokių neatsirado. Konservatoriai jau atsisakė atmonės plėtros idėjos. manas, stovėti nereikia, kad daryti išvadas. Kokio velnio Karbauskis dar dalintų rover'į, pirktų kailinnius, kuriuos draudžiama įvežti į ES, temptųsi į seimą, jei nebūtų gera meilužė? Kokio velnio taip gintų ir meluotų? Taip, planuoja dar 350MW leisti pastatyti. Bet kol kas viskas. Jokios ilgalaikės strategijos. Jokių žalios energetikos pertvarkymo, kad didėtų konkurencija ir mažėtų kaina. Tiksliau, dirbti tingi ir nieko nenori keist. Iš esmės sparčiausiai atsinaujinančią būtų galima vystyti aplink esamus pralaidumus elektros linijų formuojant sklypus, atliekant visus reikalingus matavimus ir sutvarkant biurokratiją bei skelbiant konkuresą, kas pasiūlys mažiausią kainą. Finansavimą taip pat skiri per valstybę iki 80% projekto kainos 15-kai metų su už kiek pasiskolina iš tarptautinių rinkų +0.3% marža. Vaslstybė uždirba, elektros pagaminama daugiau, elektros kaina krenta, importas krenta.
vazzy 2017-01-22 22:41
aš visom keturiom už vėjo energetiką, bet įdomu iš kur tiek darbo vietų. Normalus apie 50 MW vėjo elektrinių parkas sugeneruoja apie 20 pastovių darbo vietų, gal dabar jau šiek tiek mažiau (čia neskaitant statymo proceso, nes stato vistiek gamintojas, kaip ir prižiūri bei taiso). Ir šiaip ką reiškia gerai apmokamos darbo vietos? Vėjo parko dispečeris, kuris prižiūri, kad vėjo elektrinės neatsijungtų ir panasiai gauna iki 500 eu.
immortallt 2017-01-22 23:09
vazzy, kažkada žiūrėjau pagal Vokietijos atvejį. Taip pat skaičiuoju ne kad 100% apsirūpinam elektra, o 300% (tai yra eksportuojam 2x tiek, kiek pagaminam). Pajėgumai mūsų gamybai iš atsinaujinančių dar didesni. Su vėjo energetika susiję ir remontas, eksploatacinė priežiūra. Taip pat reikia įskaičiuoti ir statybą bei toliau pagalbinės industrijos. Įsibėgėjus atsinaujinančios energetikos plėtrai Lietuvoje atsirastų ir atsarginių dalių gamyklos, galėtume Klaipėdoje pilnu tempu statyti laivus statančius pačias vėjo jėgaines. Galimybių daug. P.S. Vokietijoje vėjo energetikoje dirba jau daugiau žmonių nei auto pramonėje.
vazzy 2017-01-23 06:55
aš taip galvojau ankščiau, kiek daug darbo vietų Lietuvoje būtų ir t.t.. kol neapsilankiau keliuose didžiausiuose vėjo parkuose Lietuvoje. Sėdi du čiūvai, šiaip būtų vienas, bet kadangi studentai atvažiavo reik kažkam viską aprodyt. Apžiūrėjom visą parką, pokalbis poto: - tai kas statė šitas jėgaines? - nu tai Nordex tipo statė danai, o Enercon statė vokiečiai. - o tai kas taiso šitas jėgaines? - nu tai Nordex tipo taiso danai, o Enercon - vokiečiai, arba jeigu kuri nors taisytojų brigida būna Lenkijoj tai iš ten atvažiuoja. - o tai ką jūs čia veikiat? galit kažką patys susitvarkyt kol jų nėra, vistiek gi toli važiuot jiem. - nuuuu, mes galim tik restart myktuką paspaust, o jei nesuveikia tai toliau lįst ir negalim. kitam vėjo parke buvo toks pat pokalbis. poto paaiškėjo kad jei tu pats negamini tų vėjo jėgainių tai nė velnio neatsiranda čia tų darbo vietų.
immortallt 2017-01-23 08:18
Na kai pastato 5 jėgaines per metus ir po to štilis - tai taip, tikrai neapsimoka turėti personalą Lietuvoje. Kai prižiūrėti nėra kam. Skaičiai ne mano, o iš Vėjo energetikos asociacijos. Aš tik primečiau ne 100% poreikio elektros gamybai bet 300%. O šiaip, net atmetus darbo vietas, pasiliekant tik prie prekybos balanso, tai jau būtų didelis pliusas mūsų ekonomikai.
MindaugasGriauzdė 2017-01-23 21:59
Didieji komentatoriai o jus nors suprantat kaip musu elektros tinklas veikia. Svarbiausias daiktas gamybos galingumas turi visada atitikti generavimo galia, kitaip prades kisti daznis. Atsinaujinantys yra gerai bet jiems yra butinos jungtys ir galingos pikines elektrines (pasmus kruonis is dalies.)
Evil Goku 2017-01-23 22:25
Dar priklauso su kuo tos jungtys yra. Nes kai kurios šalys jau turi mokėti elektrinėms, kad jos nebegamintų elektros (nes pagal sutartį būna įsipareigojusios supirkti), kadangi daug kas aplink turi nemenkus vėjo energijos pajėgumus ir tiesiog fiziškai nebėra kur dėti tos elektros energijos. Tokių naujųju vasiukų galimas daiktas netolimoje ateityje bus ir aplink Lietuvą, o scenarijus prisistačius vėjo elektrinių ir iš jų perkant (subsidijuojant) elektrą ją pusvelčiui atiduoti baltarusiams nežavi.
immortallt 2017-01-23 23:12
Bet pasistatyti atominę, už nuo 3x didesnę kainą ir neturėti kitos galimybės, kaip tik baltarusiams atiduoti naktį už dyką yra geriau. Negana to, kad kiekvieną naktį atidavinėsi, o su vėjo jėgainėmis tokia situacija susiklostys tik kartas nuo karto. Negana to, elektromobilių tinklas augs ir Lietuvoje. Tiesa, ne taip sparčiai. Naktį ir suvartos didžiąją elektros dalį. Priedo, mes turime elektros jungčių, kuriomis galėtume eksportuoti ~300% pikinio poreikio. Tai yra gerokai daugiau, nei 3x vidutinis suvartojimas. Beveik dvigubai. Efektyvumas naujausių vėjo jėgainių LIETUVOJE PASTATYTŲ ~44%, tad net jei pasistatom vėjo jėgainių, kad pasigamintume 300% Lietuvos suvartojimo per metus, 200% numatydami eksportuoti, net piko metu, negalėsime atsikratyti elektros tik tokiu atveju, jei bus smigusios kelios elektros jungtys. Čia net neskaičiuojant Kruonio. Taip pat neskaičiuojant, kad 100% visos jėgainės vienu metu vargu ar dirbs, kad ir kokie vėjai. Mindaugai, o Danijoje kiek kartų smigo tinklai per 15 metų, nes gamyba neatitiko paklausos? 0. O tai šalis, kurioje 100% energijos gamino vėjas jau berods net visą savaitę. Vidutiniškai berods 50-60% pasigamina. Reiktų pasitikrinti. Ir Lietuva turi daugiau tarptautinių elektros jungčių. Danijoje taip pat dominuoja senos vėjo jėgainės. Statydami dabar, galėtume pasiekti, kad vėjo jėgainės statytųsi už dabartinę vidutinę rinkos kainą ar net mažesnę, o po 12 metų nuo pastatymo gamintų už rinkos kainą, kurią garantuotai nusmukdytų žemyn. Tad ką renkiesi, seną brangiai ir vis brangiau, ar naują už tą pačią kainą (brangiai) ir pigiau po 12 metų?
Evil Goku 2017-01-23 23:38
Tikri Naujieji Vasiukai. Mes vieninteliai statysim naujas ir efektyvias, o visi aplink išvis nestatys arba statys senas ir neefektyvias. Galėsim statytis "oro traukinius" ir Kazlų Rudos F2 trasoja lenktyniauti elektromobilais. Negalėsim parduoti ne dėl techninių kliūčių, o todėl, kad nebus kam jos parduoti. Visi tuo metu (kadangi vėjas nepučia tik vienoje vietoje) patys pasigamins pakankamai energijos, o supirkinėti iš savo vėjo elektrinių reikalaus sutartys. Vėjo jėgaines reikia statyti, bet dėl tavo perdėto jų aukštinimo atrodai, kaip būtum į kažkokią vėjininkų sektą įstojęs. P.s. kiek Danija per paskutinius 10 metų yra investavusi į atsinaujinančią energetiką? O čia galima pažiūrėti Vokietijos ir Danijos elektros gamybą: https://www.energy-charts.de/power.htm http://www.emd.dk/el/
AAA000 2017-01-24 01:46
Cia biski klysti. Vejai mazdaug vienodi tik ciklono arba anticiklono teritorijoj. Jei elektros jungtis siekia toliau - jau sansai, kad parduosim veja - dideli. Lenkam galbut ne - bet svedam tikriausiai parduosim. Bet tas immortal pezalas, kad Lietuvoj kaupsim elektromobiliuose - tai tikrai prajuokino 50 elektromobiliu turim, jau galim kaupt is kokio trecdalio vienos jegaines... Net uz 20 metu nemanau, kad Lietuvoj kaupsim elektromobiliuose. Kruoni nemanau kad pastatysim iki 100% del kaupimo net per 50 metu i prieki... As isvis manau - tuoj energetikai prades dejuot, kad linijos "tuoj sprogines" ir seime prasuks koki nors vejo ribojima... O siaip tai galetume pvz sildyt miestus vejo energijos pertekliais, atpigtu sildymo nasta gyventojams. Vietoj to, kad kisa per prievarta neefektyvia renovacija... Danai tai pumpuoja vandeni ir palaiko savo irigacine sistema ir net naujus plotus bando atkovot. O pas mus isvis nieko konkretaus nedaro, tik leidzia babkes piarams ir ekskursijoms "patirciai" semtis...
vazzy 2017-01-24 08:53
what? kaip tu miestą iš elektros apšildysi ? ką laikai neefektyvia renovacija? po mano daugiabučio renovacijos šildymo kainos sumažėjo apie 70% + šilčiau namie.
immortallt 2017-01-24 09:06
Evil Goku, Lietuvoje yra nerealiai geros sąlygos vėjo energetikai. Lenkams apsistatyti bus daug brangiau, nes pas juos gyventojų tankis daug didesnis + daug pramonės. Jie dabar kūrena daug anglies, kad tą pramonę išlaikyti ir pykstasi su ES dėl taršos. Švedijoje ar Suomijoje statyti vėją brangiau vien dėl darbo kaštų. Norvegija nesistatys, nes jie ir taip metų eigoje pasiekia elektros balansą apsirūpinant elektra. Jie, bent kol kas, greičiau hidroenergiją plėtos, mažins energijos vartojimą, nes pas juos jis itin aukštas. Baltarusiai dar nė nepradėjo statyti ir neigia, kad tai naudinga. Vėjas nėra taip, kad pučia per pusę žemyno. Iš ko pirma supirkti elektrą privalo nustato ES teisė, ne vietinės sutartys. Tiesa, su baltarusiais tas negalioja. Kiek dienų metuose pučia stiprus ir pastovus vėjas visam regione? 3-5 dienas? Kiek naktų tekdavo atominę elektrą atiduoti pigiau savikainos baltarusiams? 365, na apart kai uždarydavo profilaktikai? Miestą iš elektros apšildyti paprasta - šilumos siurbliai. Tiesa, šilumos siurbliai palyginus su šilumos tinklais vargu ar kada apsimokės. Na nebent elektros kaina su paskirstymu nukristų pusiau. Ir žinoma, pirmoje eilėje turi eiti renovacija. Pageidautina bent iki A+ klasės. P.S. taip, vėjo energijai Latvijoje ir Estijoje taip pat geros sąlygos. P.S.S. visada kaimynai gali pasidaryti. Pvz latviai ir estai galėjo dujų terminalą pasistatyti, bet jo dar nėra. Latviai ir estai galėjo ant biokuro pereiti ir užsiiminėti biokuro katilų eksportų į Lietuvą, bet yra atvirkščiai. Latviai galėjo ir tuos pačius lazerius išvystyti, bet kažkodėl yra pas mus. Kad kaimynai irgi gali, tai nereiškia, kad jie padarys. O kol jie miega, mes galime pasidaryti ir užsiimti rinką. Jei eksportuosime jau vėjo energiją į Latvijos pusę ir būsime numušę rinkos kainą, tai niekas nepuls investuoti pinigų, nes mūsų vėjo jėgainės jau bus praėję pusę atsipirkimo laiko.
Evil Goku 2017-01-24 20:08
14 Dienų elektros gamybos iš vėjo palyginimas tarp Lietuvos ir Danijos: kaimynės. Elektrą supirkinėti iš kitos šalies, kai turi įsipareigojimus supirkti ją iš savo šalies gamintojų nėra adekvatu. Nereikia užmiršti, kad naktį vėjas nenustoja pūsti. Ir jei esi įsipareigojęs supirkti elektrą už fiksuotą kainą, skirtumą tarp superkamos energijos + paskirstymo išlaidos ir beveik veltui atiduodamos energijos kompensuos mokesčių mokėtojai, arba elektros vartotojai Lietuvoje. Jei lyginsim kiek instaliuotos galios (vėjo elektrinių) tenka vienam gyventojui, tai su Lenkija žengiam koja kojon (145,1W/žmogui - Lietuva; 134,2W/žmogui - Lenkija). Be to, Lenkai planuoja statyti du 600MW galingumo vėjo elektrinių parkus Baltijos jūroje, o tai yra beveik tris kart daugiau nei suinstaliuotas galingumas visoje Lietuvoje. Estų suinstaliuotas galingumas dabar beveik lygus Lietuvos galingumui. O jie Baltijos jūroje planuoja statyti tris elektrinių parkus, kurių bendras galingumas 1490MW. O kaip žinai, elektrinės pastatytos jūroje daug efektyvesnės nei sausumos. Va Latviai stabdo su projektais, nors turi didžiulį potencialą. Bet jie jau pasiekė savo tikslą dėl atsinaujinančios energetikos naudodami biomasę. Galbūt laukia kol galės pusvelčiui susipirkti vėjo energiją iš aplinkinių šalių ir paskui, esant nepalankioms oro sąlygoms pelningai parduoti savo pagamintą elektrą. Niekaip nematau super duper finansinės naudos iš vėjo energijos. Taip ji reikalinga, taip džiugu, kad galėsim Latviams pardavinėti labai pigiai elektrą. Ir elektros supirkimo kainą protingai pamatuota vėjo energetiką gali sumažinti. Tačiau prisistatyti vėjo malūnų na ūra ir tikėtis tapti šiaurės rytų Europos šeichais tikrai per drąsu.
AAA000 2017-01-24 22:03
pvz sveicaru namu projektai. https://baechtoldmoor.ch/jenni-energiet ... -oberburg/ arba toks. http://www.solarserver.de/solarmagazin/ ... r2005.html ta backa sukaupia energijos geroms porai savaiciu. pilnai galima sildyt is vejo pertekliaus, net jei savaitemis ju nebutu. backos ir tenas joje pigiau uz butaforine renovacija kokiu 20-30 kartu. vasara gali sildyt baseinus prie namu. as siulau komforta kelt piginant energetikos resursa, o ne i urvus lyst, kaip daroma dabar. skandinavai uz mus elektros suvartoja apie 8 kartus daugiau vienam zmogui. o mes dar tipo "taupom", nes propaganda aiskina - kad per daug eikvojam... idomu su kuo musu suvartojima lygina? - greiciausiai su sunimis budoje
immortallt 2017-01-24 22:55
Jūroje pastatytos taip pat yra bragesnės. O "daug efektyvesnės" jau maksimaliai bėra tik 50%, nebe 100%. Šeichais? Po galais, bent jau pasigamintume elektros sau... Tai jau būtų pasiekimas. O apie eksportą elektros galima tik pasvajoti. Danija nėra kaimynė, ir ką? Danija turi mažiau jungčių eksportui. P.S. o kai atominė kiekvieną naktį gamino elektrą, kurią teko atidavinėti žemiau savikainos, net ne pilnos kainos su kapitalu, tai viskas buvo gerai?