Šiaurės Korėja gali smogti ir kitaip nei daugelis įsivaizduoja - dideliame aukštyje sprogęs užtaisas JAV tiesiog išjungtų  (5)

Įtampa tarp Šiaurės Korėjos ir JAV auga ne dienomis, bet valandomis. Nuolat girdime naujus grasinimus - Trumpas neseniai prakalbo apie ribotą Kim Jong-un'ui likusį laiką, Šiaurės Korėja tai laiko karo skelbimu, o kur dar eilė ginkluotės projektų ir bandymų. Ekspertai vieną iš Šiaurės Korėjos pareiškimų vertina labai rimtai - vienas palyginti nedidelis sprogimas gali sukelti absoliutų chaosą visose JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektromagnetinio impulso ginklas - tai branduolinis užtaisas, kuris savo sprogimu didelės tiesioginės žalos nepadaro, tačiau paskleistas elektromagnetinis šokas visiškai išjungia elektros sistemas. Tai, teoriškai, sukeltų milžinišką chaosą - aukų skaičius augtų savaites. Elektra žmonėms yra reikalinga ne tik darbui ar patogumui namuose užtikrinti, bet ir saugumui. Visuomenėje visuomet yra tipų, kurie suskumba pasinaudoti galimybe pralobti plėšikavimu ar kitais nusikaltimais. Elektros dingimas sustabdo visą viešąjį gyvenimą šalyje ir greitai žmones užvaldytų išgyvenimo instinktas ir panika.

Egzistuoja netgi pasisakymų, kad sėkmingai įvykdyta tokia ataka gali pražudyti net 90 % JAV gyventojų. Tai, aišku, netiesa, tačiau žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų skaičius garantuotai būtų didžiulis, ką jau kalbėti apie ekonominė chaosą. Manote, kad tokios technologijos Šiaurės Korėjai neįkandamos, o gal ir nežinomos? Paskutinį savo branduolinio ginklo bandymą valstybė būtent taip ir apibūdino - kaip atominę bombą, galinčią sukelti priešišką valstybę destabilizuojantį elektromagnetinį impulsą. Kaip tai veiktų?

Įprastai atominė bomba pasireiškia trimis naikinimo būdais - sprogimo banga, karščių ir radiacija. Jei užtaisas sprogsta netoli žemės, viską nusiaubia sprogimo banga ir karštis, radiacija turi palyginti mažai reikšmės. Tačiau kuomet bandoma sukelti chaosą elektros perdavimo linijose užtaisas būtų detonuotas kosmose. Daug energijos turintys gama spinduliai 25-35 km aukštyje susidurtų su oro molekulėmis, išlaisvindami elektronus, kurie staiga pasuktų link Žemės paviršiaus kaip stiprus elektromagnetinis smūgis, vadinamas E1. Po to dar seka E2 ir E3.

Tokiai bangai sukelti reikalingas labai stiprus užtaisas ir galimybė jį susprogdinti labai dideliame aukštyje. Tačiau vieno dalyko tam labai nereikia - taiklumo. Taiklumas, žinoma, yra sunkiai pasiekiamas tokioms valstybėms kaip Šiaurės Korėja, todėl elektromagnetinis impulsas yra visai viliojantis tikslas. Didžiulėje teritorijoje, kurioje būtų jaučiamas šio ginklo poveikis, sugestų beveik viskas, kas susiję su elektronika ar elektros tinklais.

E1 visų pirma sugadintų kompiuterius, maršrutizatorius ir saugumo įrangą. Kompiuteriai yra svarbūs ne tik jūsų namuose, o ir elektrinėms, oro uostams, bankams ir taip toliau. Chaosas garantuotas. E2, apibrėžiamas kaip energingų neutronų smūgis, didelės žalos nepadarytų, nes primintų žaibą, kuriam elektronika yra paruošta. Tuo tarpu E3, sukelta paties branduolinio ugnies kamuolio išsiplėtimo, būtų lėta ir labai ilgą poveikį turinti banga, kuri sugadintų transformatorius ir didžiausio galingumo elektros linijas. Pabrėžiama, kad tokia bomba ne išjungtų sistemas, o jas sugadintų. O pataisyti nebūtų kaip - juk ir tarnyboms reikia elektros energijos.

Taip panaudotas branduolinis užtaisas gali išjungti elektrą net 1100 km spinduliu. Šios zonos pakraščiuose ir pačiame centre poveikis būtų silpnesnis, bet vis tiek jaučiamas. Taigi, pora koordinuotų sprogimų galėtų išjungti visas JAV. Kas tuomet? Šalis grįžtų į XIX amžių? Kiltų chaosas ir žmonės griebtųsi ginklų? O gal JAV tam pasiruošusi ir susitvarkytų su elektromagnetiniu smūgiu?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(66)
(13)
(53)

Komentarai (5)