Šiaurės Korėja grasina numušinėti JAV lėktuvus, net kai jie nepatenka į jos oro erdvę. Bet ar gali? (Video)  (6)

Šiaurės Korėja pareiškė, kad JAV yra paskelbusi jai karą ir todėl net ne virš Šiaurės Korėjos skraidantys strateginiai JAV pajėgų lėktuvai bus numušinėjami. Tai - labai svarbus pareiškimas, jau skambantis kaip tikslus planas, o ne tik grasinimas. Dar daugiau - Šiaurės Korėja jau yra numušusi porą JAV lėktuvų. Ar taip gali nutikti ir vėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, pažvelkime į tai, kad Šiaurės Korėja pareiškė, kad JAV yra paskelbusi jai karą. Tai -  visiška netiesa. Karo paskelbimas yra oficialus veiksmas, įvykdomas viešai. JAV niekada neskelbė karo Šiaurės Korėjai. Kuomet komunistinė šalies valdžia, remiama Sovietų Sąjungos, į Pietų Korėją pasiuntė savo karius, JAV pajėgos atvyko padėti Pietų Korėjai, kuri beveik garantuotai būtų pralaimėjusi. JAV veiksmai buvo legitimizuoti JTO Saugumo Tarybos, tačiau, kaip minėta, JAV karo oficialiai niekada neskelbė. 1953 metais buvo paskelbtos paliaubos, tačiau taikos susitarimas niekada nebuvo paskelbtas. Taip iki šiol oficialiai Korėjos karas ir tebevyksta.

Nuo to laiko Šiaurės Korėja numušė du strateginius JAV orlaivius. Vienas iš jų buvo „EC-121 Warning Star“ - stebėjimo ir ankstyvo įspėjimo įrangą nešantis lėktuvas. 1969 metais toks orlaivis skrido virš Japonijos jūros, kuomet jį numušė naikintuvai. „EC-121 Warning Star“ niekuomet neįskrido į Šiaurės Korėjos oro erdvę, tačiau šalis jau vien lėktuvo prisiartinimą palaikė grėsme ir jį pašalino, žuvo 31 įgulos narys.

1994 metais JAV karinių pajėgų „OH-58 Kiowa“ sraigtasparnis per klaidą perskrido demilitarizuotą zoną ir buvo numuštas. Vienas įgulos narys žuvo, o kitas buvo paimtas į nelaisvę. Taip Šiaurės Korėja įrodė, kad bet koks galimai priešiškų orlaivių prisiartinimas bus pasitiktas ugnimi. Vėliau sekė šiek tiek taikesnis periodas ir iki šiol JAV žvalgybiniai orlaiviai ir net strateginiai bombonešiai skraido palyginti netoli Šiaurės Korėjos krantų. Visgi, pastarieji grasinimai skamba itin rimtai, bet ar Šiaurės Korėja turi technologinių galimybių numušti lėktuvą, kuris neskrenda šalies oro erdvėje?

KN-06 raketų bandymas

Trumpas atsakymas - nelabai. Šiaurės Korėja išleido didžiulius pinigus tobulindama savo raketinę ir branduolinę ginkluotę. Tuo pat metu seno priešlėktuvinės gynybos pajėgumai, sovietinė technika jau nebetinka šiuolaikiniam karui. Labai gali būti, kad ne visi JAV lėktuvai yra apskritai pastebimi, o turima sena Šiaurės Korėjos technika gali neveikti visiškai. Žvalgybos duomenys rodo, kad priešlėktuvinė gynyba šioje šalyje yra labai menka, nors vis tiek labai pavojinga Šiaurės Korėjos oro erdvėje. O juk ir JAV karinė aviacija jau seniai nebe ta. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Taip, Šiaurės Korėjos priešlėktuviniai ginklai, kuomet kalbama apie orlaivių, skrendančių už Šiaurės Korėjos oro erdvės ribų, numušimą, yra silpna, bet ne visai bedantė. Komunistinės šalies ginkluotėje yra ir pakankamai naujų ilgo nuotolio žemė-oras raketų KN-06. Jų veiksmingumu abejojama, tačiau tai tikrai pavojingas ginklas. Galiausiai, Šiaurės Korėja vis dar turi nemažą skaičių MIG naikintuvų. 2003 metais keli jie buvo prisiartinę prie „Cobra Ball“ žvalgybinio orlaivio. Tačiau vėlgi, dauguma Šiaurės Korėjos MIG'ų tikriausiai nėra tinkami naudojimui dėl atsarginių dalių ir priežiūros trūkumo.

Taigi, mažai tikėtina, kad JAV nustos į Korėjos pusiasalį siųsti savo šnipinėjimo lėktuvus. Kai kurie iš jų uodžia radioaktyvų orą, kiti - daro nuotraukas. Tai - labai svarbi informacija. Kita vertus, dabar šie lėktuvai bus dažniau lydimi, nes pastarieji Šiaurės Korėjos grasinimai nuskambėjo kaip niekad rimtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai (6)