Šiaurės Korėja jau šeštadienį gali išbandyti tarpžemyninę raketą pilnu pajėgumu  ()

Šiaurės Korėja turi tarpžemyninių raketų ir jas bando. Tačiau visi bandymai baigiasi netoli šalies teritorijos - raketos nukreipiamos į vandenį. Visgi, ekspertai teigia, kad Šiaurės Korėja jau rytoj gali paleisti raketą pilnu nuotoliu. Kas gali nutikti ir kodėl taip manoma?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, rytoj, rugsėjo 9 dieną, Šiaurės Korėja švenčia valstybės įkūrimo dieną. Ta proga tikriausiai bus surengtas karinis paradas ir, aišku, kokie nors bandymai. Greičiausiai tai bus dar vienas raketos paleidimas pranoksiantis ankstesnius bandymus. Tai, žinoma, yra tik spekuliacijos, tačiau jas pateikiantys ekspertai remiasi ilgai Šiaurės Korėjos tyrimais.

Pietų Korėjos žvalgyba pastebėjo įtartiną judėjimą savo šiaurės kaimynės teritorijoje. Jis, kaip pranešama, sutampa su prognozėmis apie galimą raketos paleidimą. Rugpjūčio pabaigoje Šiaurės Korėja dar kartą šokiravo pasaulį virš Japonijos paleisdama tarpžemyninę balistinę raketą. Turint omenyje šalies geografinę padėtį, pilno nuotolio bandymas tikriausiai taip pat prasidės raketos skrydžiu virš Japonijos teritorijos. Jei taip įvyks, Japonija tikriausiai bus pirmoji pranešusi apie dar vieną provokaciją. Tačiau kur raketa nusileis, nuskridusi maksimalų savo atstumą?

Toks bandymas yra itin pavojingas, ypač, jei atliekamas nesilaikant visų saugumo instrukcijų. Menkiausia klaida gali turėti skaudžių padarinių ar net iššaukti regioninį konfliktą. Aišku, vengdama neabejotino konflikto Šiaurės Korėja savo raketą bandytų nukreipti į tarptautinius vandenis, kur ji neturėtų pridaryti problemų. Tačiau žodis „neturėtų“ šioje situacijoje neskamba pakankamai užtikrintai. Bet kuris balistinės raketos bandymas, apie kurį nepranešama iš anksto, kelia didžiulę grėsmę laivybai. Net ir ne pilną savo atstumą nuskriejusi raketa gali sukelti katastrofiškų padarinių, jei jos nuolaužos pataikytų į kokį nors laivą.

Į kurią pusę skrietų Šiaurės Korėjos tarpžemyninė raketa? Ekspertai spėja, kad tikriausiai kažkur į vandenyną JAV pietuose. Jei tikrai bus siekiama išbandyti maksimalų ginklo veikimo nuotolį, pasirinkimų ne taip jau daug. Šiuo atveju tikslumas bus labai svarbus, o ir bėdų nepridariusi raketa tik dar labiau pakeltų įtampą tarptautinėje bendruomenėje.

Šiaurės Korėjos galimybėmis nuolat abejojama, tačiau kiekvienas naujas bandymas pateikia staigmeną. Nors žvalgybos užfiksuoti judesiai ir proga paleisti raketą yra neblogas indiktorius, kad kažkas įvyks, visai gali būti, kad Šiaurės Korėja artimiausiu metu bandymų nesurengs. Kita vertus, Kinija pastebėjo, kad branduolinio ginklo bandymų poligone kasami nauji tuneliai, o Pietų Korėja užfiksavo įtartinus judesius, kurie gali nurodyti raketų bandymus. Kaip ten bus, sužinosime jau rytoj.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()