Kokio dydžio yra Šiaurės Korėjos kariuomenė ir kokia tikroji jos būklė?  ()

Šiaurės Korėja maždaug ketvirtadalį savo biudžeto skiria ginkluotosioms pajėgoms, tačiau pranešama, kad jos kariams nuolat trūksta maisto, rašo „Newsweek“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos filmų kūrėjas, turintis glaudžių ryšių su pilietinės žiniasklaidos Šiaurės Korėjoje atstovais, teigia kad didelė dalis iš šios šalies 1,2 mln. karių yra prastos fizinės būklės ir yra visiškai netinkami kovoti.

„Vienas dalykas – yra per daug karių, kad juos visus būtų galima išmaitinti, – Jiro Ishimaru sakė „The Guardian“. – Be to, korupcija tiesiog klesti. Kai aukštesnio rango karininkai pasiima savo maisto dalį tam, kad galėtų jį parduoti, eiliniams kariams beveik nieko nebūna likę.“

Dokumentiniame filme taip pat teigiama, kad pats kūrėjas matė, kokiomis sąlygomis priversti gyventi Šiaurės Korėjos kariai. Jis stebėjo, kaip „akivaizdžiai nepakankamai maitinami“ karininkai upėje netoli Kinijos skalbė savo uniformas.

Nors Šiaurės Korėjos ekonomika ir auga, ji negali išgelbėti nuo sausros pasekmių. Jungtinių Tautų duomenimis, pastaroji sausra yra didžiausia per 16 metų – šių metų derlius gali būti mažesnis maždaug 30 procentų.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja netikėtai atšaukė planuotą tarptautinį alaus festivalį, nepateikdama jokios priežasties. Prasidėjo spekuliacijos, kad sausra šaliai pridarė daugiau žalos nei režimas norėtų viešai pripažinti. JT vertina, kad maždaug 70 proc. iš beveik 25 mln. gyventojų neturi nuolatinės galimybės įsigyti pakankamą kiekį maistingų produktų.

Didžioji dalis visuomenės remiasi valstybės tiekiamais daviniais – ryžiais, kukurūzais, kviečiais. Tačiau vienam žmogui per dieną jų tenka vos 400 gramų. Po to, kai liepos mėnesį Šiaurės Korėją pažeidė JT rezoliucijas išbandydama tarpžemynines balistines raketas, Saugumo Taryba vienbalsiai patvirtino naujas sankcijas šaliai. Visgi Pchenjanas neatsisako savo raketų bandymų – nepaisant to, kaip dėl to gali nukentėti šalies žmonės.

„Įprastoje valstybėje dėl maisto trūkumo kiltų riaušės, bet ne Šiaurės Korėjoje“, – sakė J.Ishimaru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(23)
(6)
(17)

Komentarai ()