Pamatykite kaip 4 milijonų dolerių vertės dronas nusileidžia pakibdamas ant plonos elastingos virvės (Video)  (4)

Dronai - labai naudingas ginklas, galintis suteikti pranašumą daugelyje šiuolaikinių karų. Tačiau jie turi vieną labai stiprų trūkumą - jiems vis tiek reikalingi pakilimo takai. Net jei droną galima pakelti pneumatine katapula, jam leistis reikalingas lygus takas. Tačiau „RQ-21 Blackjack“ sistema ruošiasi tai pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„RQ-21 Blackjack“ - tai žvalgybinių dronų sistema, kuria labai domisi Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų korpusas. Pats dronas nėra kažkuo labai ypatingas. Jo sparnų mojis siekia 4,9 metrus, svoris, priklausomai nuo įrangos, yra maždaug 61 kilogramas, o ore toks orlaivis gali be pertraukų išbūti net 16 valandų. Tai - neabejotinai labai naudingas įrankis, tačiau panaudoti jį miesto aplinkoje ar labai raižytoje vietovėje įrengtoje bazėje būtų labai sudėtinga. Įprastai tokiems dronams reikalingi pakilimo-tūpimo takai, tačiau „RQ-21 Blackjack“ sistema tai sprendžia labai išradingai.

Mobili pneumatinė katapulta gali labai greitai iškelti droną. Neužtrunka ir pasiruošimas. Dronas pritvirtinamas prie specialių rogių, paleidžiamas jo stumiantis propelerinis variklis, o tuomet suspausto oro pagalba šios rogės yra greitai šaunamos į priekį, taip suteikiant orlaiviui reikalingą pakilimo greitį. Tada dronas keliauja atlikti misijos. Jis gali nešti infraraudonųjų spindulių ir įprastas kameras, įvairius jutiklius ir skenerius. Tačiau įdomiausia proceso dalis prasideda tuomet, kai dronui reikia nutūpti.

Šioje vietoje labai svarbu paminėti šio orlaivio kainą - 4 milijonai dolerių. Inžinieriai turėjo surasti būdų, kaip nutupdyti 4 milijonus dolerių kainuojantį orlaivį visai nenaudojant pakilimo tako. Ir jie tą būdą surado - tai ilga kabanti elastinga virvė, panaši į tas, kurias naudojame tvirtindami įvairius krovinius. Dronas maždaug 2,5 metrų tikslumu turi viena savo puse pataikyti į šią elastingą virvė. Ji nuslysta į sparno galą, kur ir įstringa specialiame gnybte. Pilotas iš karto išjungia variklį ir dronas yra sklandžiai nuleidžiamas. Kaip visa tai vyksta galite pamatyti video siužete

Tačiau ne visi nusileidimai buvo sėkmingi. Pirmasis „RQ-21 Blackjack“ skrydis įvyko dar 2012 metais. 2013 metais sistema buvo aktyviai bandoma, tačiau 2015 metais JAV ginkluotės ekspertai „RQ-21 Blackjack“ pripažino neveiksmingu mūšio sąlygomis. Buvo atlikti kai kurie orlaivio patobulinimai, o jau 2016 metais „RQ-21 Blackjack“ dalyvavo misijoje Irake. Šiemet Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų korpusas užsakė keturias tokias sistemas už 89,2 milijonus dolerių. Į kiekvieną sistemą įeina penki orlaiviai ir dvi valdymo bazės.

Neseniai „RQ-21 Blackjack“ dalyvavo pratybose, kurių metu buvo bandomos šio drono galimybės miesto aplinkoje. Teigiama, kad sistema pasirodė neblogai. Geriausia tai, kad brangūs dronai gali nusileisti tiesiog pakibdami ant tos plonos elastingos virvės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (4)