Telefonai beveik vienodi, bet AnTuTu našumo testai labai skirtingi - kodėl taip yra ir ką reikia žinoti prieš perkant?  (3)

Kiek anksčiau Jums rašėme apie beveik berėmius išmaniuosius telefonus iki 100 eurų. Nors visi telefonai kainavo beveik vienodą sumą, tačiau jų našumo testų rezultatai buvo itin skirtingi. Pagal „AnTuTu“ testavimo programos rezultatus skirtumas tarp telefonų buvo itin didelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginimo metu buvo lyginami trys išmanieji telefonai – „Vkworld Mix Plus“, kuris „AnTuTu“ testų metu surenka maždaug 25000 taškų, „Doogee Mix Lite“ – 39890 bei „Leagoo Kiicaa Mix“, kuris surenka maždaug 41000 taškų.

Žinoma, kaina dar ne viską parodo, kur kas įdomiau procesoriai iš čia į akis krenta, kad „Vkworld Mix Plus“ ir „Doogee Mix Lite“ turi identišką procesorių MTK6737, tačiau jų sparta skiriasi labai stipriai. Taigi, pasigilinkime kodėl taip stipriai gali skirtis našumo testų rezultatai.

„AnTuTu“ vertindami išmaniųjų telefonų spartą, remiasi dviem tūkstančiais skirtingų duomenų. Gauti rezultatai yra kiekvieno testuoto modelio balo vidurkis, o ne aukščiausias rezultatas. Taigi, gaunami rezultatai gali skirtis net iš pirmo žvilgsnio vienodiems telefonams.

Pavyzdžiui, nors „Vkworld Mix Plus“ ir „Doogee Mix Lite“ veikia su tokiu pačiu procesoriumi, tačiau turi skirtingo dydžio ekranus, skirtingus atminties kiekius bei, žinoma, skirtingai modifikuotas operacines sistemas. Sudėjus visus šiuos ir dar daugybę kitų smulkių skirtumų – gauname du itin skirtingus našumo testų rezultatus.

Testavimo programa „AnTuTu“ išskiria penkis pagrindinius kriterijus vertinant išmaniųjų telefonų našumą ir pateikiant bendrą rezultatą. Trumpai pažvelkime į kiekvieną iš jų. Pirmuoju būtų – vartotojo patirtis (ang. User experience (UX)). Šiame segmente programa testuoja kaip Jūsų turimas išmanusis telefonas susitvarko su daugybę skirtingų operacijų vienu metu. Šiuo atveju didžiausias dėmesys tenka procesoriui, kadangi jo branduolių kiekis ir gebėjimas tvarkytis su įvairiomis Jūsų užduotimis ir yra vertinamas.

Antrasis segmentas, kurį vertina „AnTuTu“ programėlė – operatyvioji atmintis (RAM). Nors „AnTuTu“ tiksliai neatskleidžia kaip vertinamas šis segmentas, tačiau spėjama, jog bendrą įvertinimą sudaro tai kaip greitai Jūsų operatyvioji atmintis veikia – vertinamas turėtų būti tiek įrašymo tiek ir skaitymo greitis. Trečiasis segmentas – telefono procesorius (CPU). Kuo spartesnis Jūsų procesorius – tuo geresnių testo rezultatų galima tikėtis. Jeigu pirmajame segmente vertinamas procesoriaus gebėjimas susitvarkyti su kuo didesniu kiekiu užduočių, tai šiuo atveju vertinamas jo gebėjimas susitvarkyti su itin galingomis programėlėmis, o ypatingai žaidimais.

Ketvirtasis segmentas – vaizdo plokštės (GPU) darbas. Tikriausiai niekam ne paslaptis, jog žaidžiant žaidimus Jūsų vaizdo plokštė stengiasi kuo geriau atkurti 3D grafinius elementus arba pagreitina 2D vaizdų atvaizdavimą. Verta žinoti tai, jog „AnTuTu“ atskirai vertina Jūsų telefono vaizdo plokštės gebėjimą susitvarkyti su 3D ir su 2D vaizdais.

Penktasis segmentas – „input/output“ (IO) vertinimas. Šiuo atveju programėlė vertina Jūsų vidinės atminties darbą – šiame segmente itin svarbu Jūsų ne laikinosios atminties darbo sparta ir gebėjimas įsisavinti reikiamą informaciją. Kuo greitesnis Jūsų išmaniajame naudojamas vidinės atminties kaupiklis – tuo greičiau galima išsaugoti tam tikrus failus, greičiau atverti norimą programėlę, o nuo to automatiškai geresni ir testų rezultatai.

Tačiau reikėtų nepamiršti, jog tai tik pagrindiniai segmentai, kurie testų metu yra išskaidomi dar į daugybę skirtingų faktorių. Todėl žvelgiant į iš pažiūros vienodus arba labai panašius išmaniuosius telefonus – reikėtų atkreipti dėmesį į kiekvieną smulkmeną, nes būtent smulkmenos ir nulemia geresnius ar blogesnius rezultatus. Ekrano dydis ir raiška, procesorius, atminties kiekis, baterija, operacinės sistemos optimizavimas – tai yra vieni didesnių kriterijų, kurie kone vienodiems telefonams gali nulemti itin skirtingus rezultatus.

Tad kokia išvada? Net jei telefonai turi tą patį procesorių, dar nereiškia, kad jų našumas yra identiškas, todėl visiais atvejais verta tikrinti AnTuTu testo rezultatus. Puikus dar vienas pavyzdys - sparčiausių telefonų dešimtukas - puikiai matosi, kaip su tuo pačiu procesoriumi skiriasi telefonų našumas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(8)
(10)
(-2)

Komentarai (3)