Kas darosi su „iPhone X“ ir „Apple“? Ką rodo skaičiai ir prognozės, kuo tai baigsis  (2)

Įspūdingomis technologijomis ir madingais telefonais garsėjanti įmonė „Apple“ toli gražu nėra tobula. Atrodo taip galvoja net didžiausi „Apple“ gerbėjai, kuriems naujojo išmaniojo telefono „iPhone X“ kainos atrodo astronominės ir nepelnytai užkeltos. Dėl krentančios paklausos „Apple“ mažins šio telefono modelio gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apple“ paskelbė, kad šį ketvirtį, iki kovo 31 dienos, mažins pagamintų išmaniųjų telefonų „iPhone X“ skaičių. Nors įmonė planavo pirmąjį šių metų ketvirtį pagaminti 40 mln. vienetų, ambicijas dabar „Apple“ sumažino perpus, rašo „The Wall Street Journal“.

Be to, išmaniųjų telefonų gamybos procesą išmanantys žmonės aiškino, kad „Apple“ 60 proc. sumažino „iPhone X“ gamyboje naudojamų dalių užsakymus.

Anot ekspertų, visa tai rodo, kad „iPhone X“ nėra toks paklausus, kaip „Apple“ tikėjosi. O tai galimai susiję su faktu, kad telefonas nevertas tokios kainos, kurią ant jo užlipdė „Apple“.

Nukrito akcijų vertė

Investuotojai tikėjosi, kad „iPhone X“ šiemet pagyvins prekybą išmaniaisiais telefonais Amerikoje. Naujojo „iPhone X“ kaina prasideda nuo 1 tūkst. JAV dolerių (803 eurų) – maždaug 50 proc. daugiau nei ankstesni „Apple“ telefonų modeliai.

Vis dėlto „iPhone X“ gamybos sumažinimas privertė investuotojus nerimauti, kad „Apple“ įplaukos bus mažesnės, nei prognozuota.

„Apple“ akcijų vertė rinkoje pirmadienį nukrito 2,1 proc., kai Japonijos dienraštis „Nikkei“ pranešė apie sumažintą gamybą. Antradienį „Apple“ akcijų vertė nukrito dar 0,6 proc.

Neišpildė savo pažadų?

Įmonė „Apple“ išmanųjį telefoną „iPhone X“ išleido 10 metų po to, kai pasirodė pats pirmasis „iPhone. Naujasis „iPhone X“ buvo reklamuojamas kaip ateities telefonas su įspūdingu ekranu bei integruota veido atpažinimo technologija.

„Apple“ užkėlė telefono kainą, nes vylėsi, kad tai padidins įplaukas ir atsipirks kiekvieno telefono gaminimas, mat „iPhone X“ gamyboje naudojamos brangesnės detalės.

Tačiau dėl problemų su naujomis technologijomis gamybos procesas buvo atidėtas, o dėl vilkinimo „Apple“ net atsisakė idėjos naudoti pirštų atspaudus atrakinti telefoną.

Dėl atidėliojimų buvo kaltas tam tikrų detalių, kurios naudojamos atpažinti veidus, trūkumas. Telefoną „iPhone X“ „Apple“ pradėjo pardavinėti 2017 metų lapkričio 3 dieną, žymiai vėliau nei įprastai kasmet išleidžiami nauji šios įmonės telefonai.

Funkcijos nepateisina kainos

Kai kurie vartotojai užsiminė, kad jie netiki, jog milžinišką „iPhone X“ kainą pateisina šio išmaniojo telefono modelio funkcijos.

Tiesa, aukšta kaina – ne vienintelė bėda. „Apple“ galimai šovė sau į koją, nes pernai pirmą kartą išleido net tris naujus išmaniųjų telefonų modelius. Be „iPhone X“ taip pat buvo pristatyti „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“.

Pastarieji du telefonai kainuoja nuo 699 dolerių (562 eurus). Nors jie brangesni nei ankstesni „iPhone“ modeliai, vis dėlto, jie ženkliai pigesni nei „iPhone X“.

O kai kurie vartotojai, pasak įmonės „Canalys“ analitikės Nicole Peng“, nutarė naujausių telefonų iš viso nepirkti – jiems užtenka ankstesnės kartos „iPhone 7“ bei „iPhone 7 Plus“.

Situacija ne tokia bloga?

N. Peng manymu, dabartinės situacija – nebūtinai blogos žinios „Apple“, nes senesnius „iPhone“ modelius pigiau gaminti ir iš jų gaunama daugiau pelno.

„Šiai įmonei nereikia pasikliauti tik vienu modeliu, kad pasiektų tuos finansinius rezultatus, kurių ji nori“, – tikino N. Peng.

„Apple“ sprendimas mažinti „iPhone X“ gamybą nevienodai paveiks įmones, kurios parduoda detales, iš kurių surenkami šie telefonai.

Antai įmonės „Muramata Manufacturing Co.“ vicepirmininkas Yoshitaka Fujita pabrėžė, kad užsakymai iš „Apple“ kris, tačiau ne tiek, kiek kai kurie ekspertai numato.

Taip pat prognozuoojama, kad paaiškės, jog „Apple“ iš „iPhone“ pardavimų uždirbo daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, net jei „iPhone X“ nėra toks paklausus, kaip tikėtasi.

Įmonės „Sanford C.Bernstein & Co.“ analitikas Toni Sacconaghi šią savaitė sumažino prognozę dėl numatomos „iPhone“ siuntos pirmąjį 2018 metų ketvirtį iki 53 mln. vienetų.

Tai – 20 proc. mažiau nei 66 mln. vienetų siunta metais anksčiau. Vis dėlto T. Sacconaghi prognozavo, kad vidutinė kaina, už kurią bus parduodami telefonai „iPhone“ bus 17 proc. didesnė nei pernai – apie 767 dolerius (616 eurų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(11)
(-8)

Komentarai (2)