Psichologai atliko eksperimentą ir paaiškino, kodėl taip mėgstame skaityti blogas naujienas  (3)

Atrodo, kad žmonės turėtų sąmoningai ieškoti džiaugsmingų, pozityvių dalykų, bet iš tikrųjų yra atvirkščiai. Didžiausią populiarumą pelno siaubo, koviniai filmai, kuriuose apstu šiurpių smurto scenų, ir naujienos apie nusikaltimus, nelaimes, katastrofas. Kodėl taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikraščių, žurnalų ir visos kitos spaudos populiarumas tiesiogiai priklauso nuo to, kiek įdomi skaitytojams pateikiama medžiaga. Su tuo sunku nesutikti. Deja, pastaruoju metu žiniasklaida akivaizdžiai daugiausia dėmesio skiria tragiškoms, depresiją ir neviltį keliančioms ar tiesiog blogoms naujienoms apie karus, žmogžudystes, nelaimes, plėšimus, katastrofas.

Gal žurnalistai mano, kad tokios sensacingos ir gąsdinančios naujienos įdomesnės už ekonomikos prošvaistes ar medicinos pasiekimus? Ar kad jos paprastesnės ir lengviau suvokiamos? Net skaitytojai neretai prisipažįsta, kad mieliau renkasi blogas naujienas nei geras. Ar jie kartais neapgaudinėja savęs?

Kanadiečių mokslininkai Marcas Tressleris ir Stuartas Soroka, kad surastų atsakymą į šį klausimą, atliko eksperimentus MacGillo universitete. Tyrimo dalyvių jie paprašė išsirinkti ir perskaityti straipsnį iš naujo naujienų portalo. Tuo metu slaptos kameros fiksavo jų akių judesius. Po šios užduoties dalyviai peržiūrėjo žinių įrašą ir turėjo atsakyti į klausimą, apie kurią iš praneštų naujienų jie norėtų perskaityti straipsnelį.

Tyrimo rezultatai parodė, kad dauguma eksperimento dalyvių pasirinko naujienas neigiama tema. Žmonės, kuri intensyviai domėjosi pasaulio įvykiais, buvo linkę pasirinkti „blogas“ naujienas.

Tokią tendenciją mokslininkai aiškina žmonių prigimtiniu instinktu jausti pavojų. Blogos naujienos veikia kaip signalas, pranešantis mums, jog mes turime kažką daryti, kad išvengtume pavojaus.

Mokslininkai M. Tressleris ir S. Soroka mano, kad mes daugiau dėmesio skiriame neigiamiems dalykams dėl to, kad mus supantis pasaulis mums atrodo gana ramus ir tylus. Teigiamas požiūris į gyvenimą padaro blogas naujienas pastebimesnes ir labiau šokiruojančias.

Šaltinis: Journals.sagepub.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(8)
(8)
(0)

Komentarai (3)