Latviai sukūrė unikalią technologiją: automobiliams skirtos dujos kainuos net 45 proc. pigiau  (10)

Latvijos bendrovė „Hygen“ gavo banko paskolą naujai technologijai vystyti – sukūrė įrangą, kuri leis pripildyti automobilio dujų balioną, prisijungus prie namų ūkiui skirto vamzdyno. Kalbama čia ne apie suskystintas dujas, kuriomis važinėja dauguma Lietuvos „dujininkų“ (propano ir butano), o apie gamtines dujas (iki 70 proc. sudaro metanas, o likusius – propanas, butanas, azotas ir t.t.), kurias dauguma naudoja namų šildymui ar dujinėms plytelėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės atstovai tvirtina, kad vairuotojams, važinėjantiems gamtinėmis dujomis, o ne tradiciniais degalais, tai tikrai apsimokės. Įranga, leidžianti pasinaudoti namų ūkio dujų magistralėmis kainuos apie 3 500 Eur. O už dujas reikės mokėti ne pagal degalinių tarifą, o pagal namų ūkio. Tokiu būdu dujų kaina bus apie 45 proc. mažesnė, rašo TVNET.lv.

Bendrovė „Hygen“ specializuojasi plėtodama alternatyvios energijos technologijas. Tačiau šį kartą bendrovė pasitelkia ne kokias nors futuristines technologijas, o žvelgia į gyvenimą iš praktinės pusės. Įsigijus šį prietaisą automobilio dujų baką bus galima pripildyti per 3 minutes.

Be abejo, tai gali būti patogu ne visiems vairuotojams – kaip reikėtų apskaičiuoti dujų sunaudojimą, jei šitaip pildyti bakus sugalvotų daugiabučių gyventojai? Tačiau privačių įmonių ar nuosavų namų gyventojams – tai bus puikus sprendimas. Gal net gerokai patogesnis už elektromobilių parko valdymą.

Įrangą serijiniu būdu planuojama gaminti jau antrajame šių metų pusmetyje. Iš pradžių ji bus pardavinėjama Latvijoje, o vėliau – ir Vidurio Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Amerikos žemyne.

Įmonės „Hygen“ atstovas Robertas Strogsas portalui DB.lv sakė, kad šiuo metu dirba su trimis bandomaisiais projektais – kartu su „Volkswagen“ ir kai kuriais JAV gamtinių dujų tiekėjais.

Ar Lietuvoje atsigaus dujinių automobilių rinka?

Ši įranga – legali, ji jau sertifikuota Europos Sąjungoje. Jei ši technologija pasiteisins, automobilių, varomų gamtinėmis dujomis, padaugės.

Šiuo metu automobiliai, varomi dujomis – ir gamtinėmis, ir suskystintomis (propano bei butano) – sudaro apie 9 proc. Lietuvos automobilių parko.

Kaip suskaičiavo automobilių skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovas Matas Buzelis, šiuo metu Lietuvoje važinėja 104 065 automobiliai, varomi benzinu ir dujomis. Benzinu ir suskystintomis dujomis – 4 238 vnt. Benzinu, elektra ir dujomis: 464 vnt. Benzinu ir gamtinėmis dujos – 91 vnt. Tik dujomis – 45 vnt. Tik gamtinėmis dujomis – 31 vnt. Benzinu, etanoliu ir dujomis – 19 vnt. Dyzelinu ir dujomis – 13 vnt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (10)