Donaldas Trumpas asmeniškai imasi kinų įmonės ZTE: istorijos pabaiga gali būti visai kitokia nei tikėtasi  ()

JAV prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė paprašęs JAV Komercijos departamento padėti Kinijos įmonei ZTE „grįžti atgal prie darbų“. Tai yra savotiškas pataikavimas Kinijai prieš šią savaitę prasidedančias svarbias JAV ir Kinijos derybas dėl prekybos, rašo „Huffington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas didžiausių pasaulyje telekomunikacijų įrangos gamintojų ZTE buvo priverstas laikinai nutraukti pagrindinę savo veiklą dėl to, kad JAV Komercijos departamentas uždraudė JAV įmonėms septynerius metus tiekti produkciją šiai Kinijos įmonei už susitarimo pažeidimą. Praėjusiais metais buvo nustatyta, kad ZTE pardavinėjo savo išmaniuosius telefonus su amerikietiškais komponentais Šiaurės Korėjai ir Iranui, o vėliau nesilaikė susitarimo, pasirašyto po sankcijų pažeidimo išaiškėjimo, sąlygų.

Tuo tarpu D. Trumpo siekis „padėti“ išaiškėjo prieš pat Vašingtono ir Pekino atstovų derybas siekiant išspręsti dėl tarptautinės prekybos ir muitų pastaruoju metu kilusius nesutarimus.

Anot šaltinių, anksčiau šį mėnesį per kitas prekybines derybas Kinijos atstovai prašė amerikiečių palengvinti įmonę žlugdančias sankcijų sąlygas.

JAV Komercijos departamentas ZTE veiklos tyrimą pradėjo po to, kai naujienų agentūra „Reuters“ 2012 m. paskelbė, jog įmonė pasirašė sutartis dėl milijoninės vertės programinės ir techninės įrangos, sukurtos JAV įmonių, pardavimo Iranui.

Praėjusiais metais ZTE pripažino savo kaltę neteisėtai pažeidus JAV sankcijų Iranui sąlygas ir pasirašė susitarimą su JAV vyriausybe. Pagal šį susitarimą ZTE turėjo nubausti asmenis, atsakingus už sankcijų pažeidimus ir neskirti jiems jokių premijų. Pastarasis sprendimas drausti prekybinius santykius su ZTE priimtas po to, kai išaiškėjo, jog atleisti buvo tik 4 iš 39 asmenų, atsakingų dėl amerikietiškų produktų pardavimo Iranui, visiems likusiems įmonėje išmokėtos pilno dydžio premijos.

ZTE be JAV įmonių įrangos neturi galimybių tęsti veiklos: „Qualcomm“, „Intel“ ir kitos JAV įmonės ZTE parduoda apie 25-30 proc. visų komponentų, naudojamų išmaniųjų telefonų, bazinių stočių įrangos ir kitų ZTE produktų gamyboje.

„Tai yra išskirtinis įvykis labai neįprastoje byloje: sankcijos virto eksporto kontrolės klausimu, o vėliau ir geopolitiniu klausimu. Teisinio mechanizmo, kuris tai leistų, nėra. Dar klausimas, kaip toliau vystysis situacija. Nėra įmanoma tiesiog grįžti prie ankstesnės komercinės veiklos padėties“, - sakė kai kuriems ZTE tiekėjams atstovaujantis teisininkas iš Vašingtono Douglasas Jacobsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()