„Kaspersky Lab“ Europoje programinė įranga „patvirtinta kaip piktybiška“ ir bus draudžiama, o kompanija iš karto ėmėsi keršto  (8)

Rusijos kibernetinio saugumo bendrovei „Kaspersky Lab“ gresia nauji politiniai nemalonumai: Europos Parlamentas, remdamasis teiginiu, kad šio įmonės programinė įranga yra „patvirtinta kaip piktybiška“, praėjusią savaitę nubalsavo ją drausti, o Rusijos bendrovė į tai sureagavo nutraukdama bendradarbiavimus su Europolu, rašo techcrunch.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo pačiu „Kaspersky Lab“ prieštarauja prieš tokią jų gaminamos programinės įrangos charakteristiką.

Viešame pareiškime „Kaspersky Lab“ atstovai teigė: „Šiandien Europos Parlamentas balsavo dėl ataskaitos, kurioje įtraukta Lenkijai atstovaujančios europarlamentarės Annos Fotygos pataisa, pagrįsta klaidingais teiginiais apie „Kaspersky Lab“. Nors ši ataskaita neturi teisinės galios, ji demonstruoja išskirtinę nepagarbą kompanijai, kuri buvo ištikima Europos sąjungininkė kovoje prieš kibernetinį nusikalstamumą. Dėl šios priežasties „Kaspersky Lab“ priėmė sunkų sprendimą laikinai sustabdyti kovos prie kibernetinį nusikalstamumą bendradarbiavimo sutartis su Europos organizacijomis, įskaitant sutartį su Europolu, kol negausime papildomo oficialaus paaiškinimo iš Europos Parlamento“.

„Vertindami šias žinias mes apgailestaudami privalome sustabdyti vieną iš mūsų bendrų sėkmingų iniciatyvų – projektą „NoMoreRansom“, kurį Europos Parlamento tyrimų paslaugos savo neseniai publikuotoje ataskaitoje pripažino kaip sėkmingą viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo pavyzdį. Šis projektas padėjo daugybei organizacijų ir pavienių vartotojų iššifruoti savo įrenginiuose esančius duomenis ir apsaugojo juos nuo finansinės žalos. Tikimės, kad galėsime greitai vėl atnaujinti šio ir kitų bendrų su Europa projektų veikimą“.

Šios ataskaitos pagrindu bus kuriama bendra ES kovos su kibernetinėmis grėsmėmis strategija.

Atskirai savo komentarą pateikė ir „Kaspersky Lab“ įkūrėjas bei vadovas Jevgenijus Kasperskis.

„Šis Europos Parlamento sprendimas kviečia kibernetinį nusikalstamumą į Europą. Nenoriu imtis jokių veiksmų, kurie skatintų interneto balkanizaciją, bet jaučiu, kad Europos priimtas sprendimas man nepalieka kitų pasirinkimų, kaip tik imtis ryžtingų veiksmų. „Kaspersky Lab“ visuomet stengėsi tik apsaugoti pasaulį nuo kibernetinio nusikalstamumo. Ne kartą įrodėme, kad atskleidžiame kibernetines grėsmes nepriklausomai nuo kilmės šalies ir autoriaus, kartais net nepaisydami žalos sau. Tai yra žingsnis atgal kovoje su kibernetinėmis grėsmėmis, tačiau tvirtai sieksime savo tikslo – saugoti pasaulį nuo kibernetinio nusikalstamumo“, – rašė J. Kasperskis.

Ši įmonė jau ne vienerius metus minima kontroversiškame kontekste: po to, kai JAV vyriausybei kilo įtarimų, kad įmonė pernelyg artimai bendradarbiauja su Rusijos žvalgybos tarnybomis, praėjusių metų rugsėjį „Kaspersky Lab“ produkciją uždrausta naudoti visuose valstybės įstaigų kompiuteriuose. Gruodį analogišką sprendimą priėmė ir Lietuvos vyriausybė.

Tuo tarpu „Kaspersky Lab“ nuolat neigia bet kokius kaltinimus. Vykdant reputacijos skaidrinimo kampaniją šių metų gegužę paskelbta, kad dalis „Kaspersky“ infrastruktūros bus perkelta iš Rusijos į Šveicariją – taip siekiama sumažinti įtarimus, kad vyksta koks nors pogrindinis bendradarbiavimas su Rusijos vyriausybe ir „nusiurbinėjama“ žvalgybinė informacija iš JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(47)
(7)
(40)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: