Į gatves išriedėjo 22 Lietuvoje sukurti nauji greitosios medicinos pagalbos automobiliai  (2)

Į gatves išriedėjo 22 „Volkswagen Crafter 4motion“ greitosios medicinos pagalbos (toliau GMP) automobiliai. Dar 50 naujų „Fiat Ducato“ GMP laukia savo eilės. Juos LR sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu sukūrė „Altas komercinis transportas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie 72 GMP automobiliai priskiriami B klasei, todėl yra pritaikyti pacientų pervežimui, pirminei jų apžiūrai ir būklės stebėjimui. Juose sumontuota moderni automatinė gaivinimo sistema, pakeičianti rankinį širdies masažą, taip pat daugiau nei 250 kg kelianti, ypatingai lengva stuburo imobilizavimo lenta, paciento transportavimo kėdutė bei modernūs daugiafunkciniai neštuvai.

Numatyta, kad trūkstamą medicininę įrangą automobilius eksploatuosiančios įstaigos susikomplektuos individualiai, pagal konkrečius poreikius. GMP automobilių medicinos skyrius yra pritaikytas dviejų medikų darbui.

Pasak „Altas komercinis transportas“ generalinio direktoriaus Edvardo Radzevičiaus, visi automobiliai yra „Euro 6“ kategorijos, todėl atitinka griežčiausias anglies dvideginio arba CO2 emisijos normas. Jie yra ištestuoti ir sertifikuoti pagal Europos Sąjungoje galiojantį greitosios pagalbos standartą LST EN1789+A2:2015, todėl yra saugūs tiek transportuojamam pacientui, tiek paramedikams.

Sukurtiems GMP automobiliams suteikta 2 metų garantija. Garantinis aptarnavimas bus teikiamas įgaliotuose aptarnavimo centruose visoje Lietuvoje.

„Mūsų mechanikai ir inžinieriai pirmiausia sukūrė GMP automobilio paciento salono dizainą, pasitelkę trimačio projektavimo programas parengė būsimo gaminio technologiją. Vėliau buvo pasirūpinta reikiamomis žaliavomis ir sukurtas gamybos procesas, užtikrinantis, kad pro vartus kas tris valandas išvažiuotų po vieną pagamintą automobilį. Pagal šį gamybos modelį pagamintas prototipas buvo pristatytas už automobilių įsigijimą atsakingai LR sveikatos apsaugos ministerijos komisijai. Šiems GMP automobiliams užsienyje buvo atlikti dinaminiai (taip vadinami „crash“) testai, siekiant įsitikinti jų saugumu, įvertinti čia sumontuotos įrangos bei keleivių judėjimą susidūrimo metu“ – sako E.Radzevičius.

72 GMP automobiliai buvo įsigyti Valstybės investicijų programos ir Europos Sąjungos lėšomis. Tai buvo antras kartas per paskutiniuosius kelerius metus, kuomet šios specialios paskirties automobilių įsigijimas Lietuvoje buvo organizuotas centralizuotai. 22 iš jų šiandien buvo perduoti šalies savivaldybių grietosios medicinos pagalbos (GMP) ir pirminės sveikatos priežiūros centrams. Likusieji 50 yra paruošti ir bus perduoti artimiausiu metu.

„Jau keli metai Lietuvoje šios paskirties automobilių įsigijimas LR sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva organizuojamas centralizuotai, kuomet profesionali kvalifikacinė komisija vadovaudamasi ES standartais parengia reikalavimus tokių automobilių įsigijimui. Tai reiškia, kad iš esmės į gatves išrieda gerokai aukštesnės kokybės mūsų gyvybes gelbstintys automobiliai, kurie įsigyjami už palyginti mažesnę kainą“ – komentuoja E. Radzevičius.

„Altas komercinis transportas“ per pastaruosius kelerius metus Lietuvos įstaigų užsakymu sukūrė daugiau nei 100 GMP automobilių. Pasak „Altas komercinis transportas“ generalinio direktoriaus, pastaruoju metu vienas sudėtingiausių GMP automobilių projektų buvo C klasės GMP vaikų reanimobiliai Kauno klinikoms.

Šiandien perduotus GMP automobilius įmonėje kūrė 7 mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros profesionalų komanda ir apie 30 prie gamybos linijos dirbusių specialistų. Siekiant atitikti itin griežtus konstrukcinius ir ergonomikos reikalavimus interjero gamybai panaudotos šiuolaikinės kompozicinės medžiagos.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(40)
(4)
(36)

Komentarai (2)