JAV slepia tikrąją padėtį ir tiesiog visiems meluoja? „10 metų tyrimų kulminacija“ rodo, kas iš tikro darosi su naftos ir dujų pramonės veikla  (2)

Naujausias tyrimas rodo, kad Jungtinių Amerikos Valstijų aplinkos apsaugo agentūra (EPA) galėjo sumažinti oficialius išmetamųjų teršalų kiekius net 60 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo tyrimu nustatyta, kad JAV naftos ir dujų pramonė kasmet į aplinką išmeta 13 mln. tonų metano, o tai yra žymiai daugiau nei, kad skelbia EPA.

Tyrėjai iš Nacionalinės vandenyno ir atmosferos administracijos – tai dar vienas JAV vyriausybės departamentas – bendradarbiavo su Kolorado universiteto mokslininkais. Tyrimui panaudoti matavimai, kurie buvo paimti iš daugiau kaip 400 skirtingų vietų. Pastarosios apėmė šešis naftos ir dujų baseinus bei antrinę infrastruktūrą. Aplinkos apsaugos fondas (EDF) organizavo mokslinius tyrimus ir buvo surinkta ekspertų komanda, kurią sudarė mokslininkai iš 16 skirtingų viso pasaulio institutų.

Tad iš kur toks didelis išmetamųjų teršalų neatitikimas? Dėl to kaltas nutekėjimas. Mokslininkai nustatė, kad dauguma išmetamų teršalų atsirado dėl netinkamos įrangos, gedimų, ar „neįprastų“ eksploatavimo sąlygų įvairovės. Tyrėjai skelbia, kad metano dujų nutekėjimai yra tokie dideli, kad sukelta žala prilygsta visos JAV anglies pramonės 2015 metais sukeltam aplinkos žalos mastui.

„Šis tyrimas šiai dienai pateikia aiškiausią įvertinimą, kokią žalą klimato kaitai JAV daro naftos ir dujų pramonės veikla“, - sakė vienas iš tyrimo autorių Jeff‘as Peischl‘as. „Tai dešimties metų tyrimų kulminacija, prie kurios prisidėjo mokslininkai iš visos šalies.“

Šie metano nutekėjimai nėra vien tik aplinkosauginė problema, tai yra milžiniški nuostoliai kompanijų savininkams. Pasak Aplinkos apsaugos fondo, metano nuotėkio vertė yra apie 2 mlrd. JAV dolerių. Tokio metano kiekio būtų užtekę šildyti 10 milijonų namų.

„Iš tiesų gamtinių dujų išmetimai gali būti gerokai sumažinti, jei tik bus tinkamai kontroliuojami“, - teigė tyrimo bendraautorius Colm‘as Sweeney‘us, mokslininkas iš NOAA. „Nustačius didžiausias nuotėkio vietas, galime žymiai sumažinti emisijų kiekius.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(7)
(31)

Komentarai (2)