Kaip 75 metų moteris Gruzijoje sugebėjo atjungti internetą visai Armėnijai?  (5)

Jeigu bent trumpam sutrinka interneto ryšys, imame labai nervintis, ieškome gedimo priežasčių, mėginame perkrauti kompiuterį ar atliekame kitus veiksmus. Na, o internetui vėl ėmus veikti lengviau atsikvepiame. Tiesa, dažniausiai tokie interneto trukdžiai Lietuvoje trunka neilgai. Tačiau šioje istorijoje net 5 valandoms interneto neteko visa šalis!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

75-erių moteris ieškojo metalo netoli šalies sostinės Tbilisio, kai savo kastuvu netyčia nukirto interneto šviesolaidinio interneto kabelį. Paaiškėjo, kad moteris to net nežinodama nutraukė interneto tiekimą kaimyninėje Armėnijoje.

Kadangi Gruzija tiekia internetą 90 procentų Armėnijos gyventojų, toks moters poelgis sukėlė katastrofiškas pasekmes. 3,2 milijono gyventojų turinčioje šalyje žmonės liko be interneto net 5 valandoms, nes interneto tiekėjai „ArmenTel“, „FiberNet Communication“ ir „GNC-Alfa“ nebegalėjo teikti paslaugų. Vietinė televizija rodė kaip Armėnijos sostinėje Jerevane žmonės spokso į tuščius ekranus.

Šis incidentas taip pat paveikė nemažą dalį Gruzijos bei kaimyninio Azerbaidžano. Gruzijos vidaus reikalų ministro atstovas spaudai pranešė, kad 75-erių metų amžiaus moteris kasinėjo varį, kad jį galėtų parduoti metalo supirktuvėje. Moteris, kurios tapatybė nebuvo atskleista, buvo teisiama už turto sugadinimą, tačiau bylos baigtis nėra žinoma.

Kabelio pažeidimas buvo greitai surastas naudojant specialią sistemą, kuri reguliuoja šviesolaidinio interneto sąsają su vakarų Europa. Radus problemos šaltinį, netrukus buvo nusiųsta komanda, kuri šalino gedimą, o moteris greitai buvo suimta. Savaime aišku, ji veikė viena ir neturėjo jokių bendrininkų.

Minėtas kabelis priklauso Gruzijos geležinkelio tinklui. Jis yra saugomas, tačiau liūtys bei nuošliaužos neretai palieka kabelį atvirą ir pastebimą plika akimi.

Kaip ir Lietuvoje, Gruzijoje įprasta ieškoti metalo ar kitų gėrybių bei pardavinėti jį metalo supirktuvėse. Štai Kazachstane kai kurie verslininkai netgi pasitelkė traktorius, kad iškastų šimtus metrų kabelio iš buvusios branduolinių ginklų bandymų zonos.

Parengta pagal The Guardian

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(60)
(16)
(44)

Komentarai (5)