Kaip veikia smūginis atsuktuvas? Kodėl su juo lengvai atsisuka net tie varžtai, kurių niekaip neatsuksite net su elektriniu atsuktuvu (Video)  ()

Įrankių būna labai įvairių. Visų jų tikrai nerastumėte ir paties nagingiausio meistro garaže - visada pasitaiko kokių nors specializuotų įrankių, kurių paskirtį ir veikimo principą sunku net suprasti. Pavyzdžiui, kam skirti rankiniai smūginiai atsuktuvai? Ar jie daro tą patį ką ir elektriniai smūginiai suktuvai? Ir kaip jie veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smūginis atsuktuvas – tai rankinis, mechaninis įrankis, kuris gali padėti atsukti užsispyrusius varžtus. Iš esmės, jis keičia tiesinę plaktuko smūgio energiją į rotacinę. Tereikia įstatyti atsuktuvą į varžtą į jo galą gerai trinktelėti plaktuku. Su šiuo smūgiu pasisuks atsuktuvo galvutė ir užsispyręs varžtas atsilaisvins. Tik nemanykite, kad tai visada galite atlikti ir su įprastu atsuktuvu ar elektriniu smūginiu suktuvu.

Paprastas rankinis atsuktuvas, žinoma, yra geras įrankis. Tačiau kai varžtas dėl rūdžių ar tiesiog per stipraus priveržimo nepasiduoda, atsuktuvas mažai kuo gali padėti, nes jo galvutė norės išlipti iš varžto. Elektrinis suktuvas gali situaciją dar pabloginti, stipriai apgadindamas varžto viršūnę. Dar blogesnė mintis būtų naudoti elektrinį smūginį suktuvą – jis tikriausiai visiškai sugadintų varžto galvutę arba sulaužytų varžtą. Būtent tam ir skirtas mechaninis smūginis atsuktuvas.

Mechaniniai atsuktuvai yra gana paprasti – tiesiog trenkite plaktuvu ir varžtas turėtų pasiduoti. Vienu metu atsuktuvas yra spaudžiamas į varžtą tiek jūsų ranka, tiek plaktuko smūgiu, todėl jo galvutė ir varžto tiesiog negali iššokti. Tuo metu atsuktuvas dar stipriai, staiga su didele jėga pasisuka 10-12 laipsnių – nedaug, bet varžtas beveik visada atsilaisvina. Tuomet darbą galite užbaigti šiuo atsuktuvu ar pasiimti kitą, lengvesnį ir patogesnį įrankį.

Šiame vaizdo įraše galite pamatyti, kaip atrodo smūginio atsuktuvo vidus:

Iš tiesų pats mechanizmas nėra labai sudėtingas. Tokį atsuktuvą sudaro dvi dalys - rankena ir besisukanti dalis. Tarp jų viduje yra standi spyruoklė ir ašis su nedideliu kaišteliu atsuktuvo pusėje, ir metalinis vamzdelis su grioveliu minėtam kaišteliui. Kuomet plaktuko smūgiu rankena yra pastumiama žemyn, kaištelis turi sekti griovelį, kuris yra išpjautas kampu. Taigi, staigiai pasukama visa atsuktuvo galvutė, bet nemažai smūgio jėgos nukeliauja ir tiesiai žemyn.

Rinkoje yra daug smūginių atsuktuvų, tačiau dauguma jų turi plastikines rankenas ir nekeičiamas galvutes. Tuo tarpu šis yra visiškai kitoks. Jis yra pagamintas iš plieno ir turi keičiamas galvutes, kurių galėsite lengvai įsigyti įrankių parduotuvėse. Jau vien tai, kad šis įrankis metalinis, suteiks pasitikėjimo, kad jis nesubyrės rankose. Na, o pakuotėje yra ne tik pats smūginis atsuktuvas su šešiomis galvutėmis, bet ir patogus plastikinis dėklas. Šiam atsuktuvui dabar taikoma 30 % nuolaida ir jis kainuoja €14,14.

Tačiau rinkoje tikrai yra iš ko rinktis. Šie paprasti mechaniniai pagalbininkai padeda tuomet, kai įprasti atsuktuvai negelbėja. Tokiose situacijose smūginiai atsuktuvai tiesiog padeda sutaupyti laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(15)
(1)

Komentarai ()