Kaip veikia itin pigūs levituojantys gaubliai? Kodėl nieko neliečianti sfera kabo ore, o vėliau vis tiek nustotų suktis, net jei būtų patalpinta į vakuuminę kamerą? (Video)  ()

Gaublys šiais laikais nebėra naudingas daiktas. Internetinių žemėlapių laikais tai - tik papuošimas, gražus darbo kambario aksesuaras. Dabar galima surasti ir labai įdomių dekoratyvinių gaublių. Pavyzdžiui šis tiesiog plūduriuoja ore, nieko neliesdamas ir ilgą laiką laisvai sukdamasis. Kaip jis veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairūs levituojantys suvenyrai nėra naujiena, tačiau vistiek patraukią akį, pavyzdžiui, šis gaublys „C Shape Magnetic Levitation Floating Globe World Map with LED Light Decoration for Home Office“.

Magnetinės levitacijos technologija į orą pakėlė kolonėles, statulėles, šviestuvus ir, aišku, gaublius. Tai - puikus darbo kambario papuošimas. Gaubliai šiais internetinių žemėlapių laikais nebėra tokie svarbūs, kokie kadaise buvo, tačiau vis tiek atrodo šauniai. Ypač kai jie kabo ore - juk per Žemės planetą taip pat neina plastikinė ašis. Bet kaip veikia tokie daiktai?

Tokiuose įrenginiuose veikia du magnetai - vienas nuolatinis ir vienas elektromagnetas. Vienas iš jų turi būti stacionariame įrenginio pagrinde (arba, šiuo atveju, rėmo viršuje), o kitas - levituojančiame objekte, kuris šiuo atveju yra gaublys. Mikrovaldiklis išmatuoja magnetinį lauką ir pasirūpina jo pusiausvyra, kad vienas kitą stumiantys ar traukiantys magnetai būtų subalansuoti Žemės traukos atžvilgiu ir levituojantis daiktas nenuskristų šalin ar tiesiog nenukristų ant žemės. Daugelis panašių dekoracijų naudoja paprastą platų pagrindą ir nedidelį levituojantį daiktą. Tačiau šis gaublys turi C formos rėmą, kuris jam suteikia stabilumo, nes gaublys yra ne stumiamas į viršų, o tarsi kabo magnetiniame lauke.

Kaip ir visus gaublius, šį galite lengvai pasukti aplink jo ašį. Tačiau kadangi jis neliečia jokios ašies ar kitų daiktų, jis gali suktis šiek tiek ilgesnį laiką. Bet tik šiek tiek. Nors levituojantis gaublys nepatiria trinties su ašimi ir neturi kampų, galinčių sukelti didelį oro pasipriešinimą, jis vis tiek greitai nustoja suktis. Jį stabdo patys magnetiniai laukai, kurie mėgsta stabilumą ir sudaro pasipriešinimą.

Levituojančių gaublių rinkoje yra daug. Šis atrodo ypatingai stilingai, nes nebando pamėgdžioti tikrųjų Žemės planetos spalvų - vandenynai yra juodos, o žemynai - sidabrinės spalvos. Ši interjero detalė atrodo ypatingai gražiai, kai gaublį apšviečia rėme esantys spalvoti LED. Įjungti šį gaublį yra visai lengva, nes ji turi stabilumą užtikrinantį C rėmą ir neturi jokių reguliuojamų detalių.

Šis levituojantis gaublys kainuoja  €12,24. Šiame vaizdo įraše galite pamatyti, kaip paprasta priversti šį gaublį dirbti ir kaip gerai jis atrodo, kuomet sukasi:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(7)
(13)

Komentarai ()