JAV atskleidė nuo seno įslaptintas karines paslaptis: „YouTube“ pasirodė unikalūs branduolinių ginklų bandymai (Video)  ()

Jei dažnai naršote internete, tikriausiai jau pastebėjote neįprastus įrašus „Youtube“ tinkle. Kuo jie skiriasi nuo bet kurių kitų? O gi tuo, kad 250 patalpintų įrašų yra įslaptinti branduolinių ginklų bandymai atlikti JAV 1945-1962 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonėms pažvelgti į šį, ne kiekvienam pažįstamą pasaulį, buvo galima po to kai Lawrence Livermore nacionalinėje laboratorijoje (Kalifornija) vaizdo įrašai buvo suskaitmeninti. Pirma šių vaizdo įrašų dalis buvo įkelta dar 2017 m. pradžioje. Projekto komanda apieškojo visą šalį ieškodama senų juostų, kuriose buvo užfiksuoti branduoliniai bandymai.

Per 1945-1962 m. laikotarpį JAV atliko 210 atmosferinių branduolinių bandymų ir panaudojo daugybę kamerų, filmuojančių 2,4 tūkst. kadrų per sekundę, kad užfiksuotų sprogimo detales. Vėliau juostos gulėjo neliečiamos, po visą šalį išsibarsčiusiuose seifuose. Ten gulint juostos ėmė irti, o itin svarbi informacija nykti.

Ginklų ekspertas Gregas Spriggsas subūrė filmo juostų ekspertų, istorikų, archyvistų ir programinės įrangos specialistų komandą projektui, kurio metu jie surado ir išslaptino branduolinius bandymus užfiksavusias juostas.

Projekto tikslas buvo ne tik išsaugoti šiuos vaizdo įrašus, bet ir suteikti reikiamų duomenų tiems mokslininkams, kurie nedalyvavo tikruose branduoliniuose bandymuose, bet šiandien naudoja kompiuterines simuliacijas, kad padėtų senstančios JAV branduolinio atgrasymo priemonės sertifikavimui.

Mokslininkams atidarius juostų dėžutes – acto kvapas buvo stiprus. Šis kvapas yra šalutinis juostos gedimo poveikis bei indikacija kaip toli irimo procesas jau yra pažengęs. Naudojant sudėtingas skaitmeninimo technologijas juostos buvo konvertuotos į skaitmeninį formatą, o dėl to duomenys bus pasiekiami amžinai.

Apačioje pateikiame keletą branduolinių bandymų įrašų, kurie buvo publikuoti „Youtube“ tinkle.

Operacija „Dominic“

Ši 31 bandymo operacija iš viso buvo 38,1 Megatonos stiprumo. Ją JAV atliko 1962 m. Ramiajame vandenyne aplink Džonstono salą, Džonstono atolą ir Kalėdų salą. Dauguma bandymų buvo atlikti su laisvai krentančiomis bombomis iš B-52 bombonešių.

Tuometinis prezidentas Džonas Kenedis šiuos bandymus atlikti leido ir tai tapo ilgiausia bandymų programa kurią atliko JAV Šaltojo karo metu. Bandymai buvo atlikti beveik iš karto po invazijos į Kiaulių įlanką ir Sovietų Sąjungos moratoriumo, dėl branduolinių bandymų, sustabdymą. Po to kai Sovietų Sąjunga pradėjo savo bandymus, amerikiečiai tęsė operaciją „Dominic“.

Operacija „TeaPot“

Operacija kurią sudarė 14 bandymų buvo atlikta 1955 m. Nevados bandymų aikštelėje. Šia operacija buvo siekiama pagerinti Amerikos branduolinių ginklų metodiką ir sukurti karines taktikas sausumoje, kurios būtų naudojamos branduoliniame kare.

Operacija „Hardtack II“

Ši operacija buvo atlikta 1958 m. ir buvo sudaryta iš 37 branduolinių bandymų, atliktų Nevados bandymų aikštelėje. Amerikos mokslininkai tuo metu skubėjo atlikti kuo daugiau bandymų su kuo daugiau naujausių branduolinių ginklų modelių dėl artėjančio moratoriumo.

Pažvelgus į projekto planą matoma, kad 1958 m. spalį amerikiečiai atliko 29 bandymus, iš kurių 4 buvo atlikti paskutinę dieną. Kai operacija buvo baigta, JAV paskelbė apie branduolinių bandymų moratoriumą, prie kurio prisidėjo ir rusai pabaigę savo bandymus pirmosiomis lapkričio dienomis. Moratoriumą sulaužė rusai 1961 m.

Operacija „Sunbeam“

Ši operacija, atlikta 1962 m., buvo paskutinė Nevados bandymų aikštelėje. Ją sudarė 4 branduoliniai bandymai, kurie turėjo padėti įvertinti mažų taktinių kovinių galvučių sugebėjimus. Po šios operacijos visi branduoliai bandymai iš Nevados buvo perkelti po žeme.

„Neįtikėtina kiek energijos yra išleidžiama. Tikėkimės, kad mes daugiau niekada neturėsime panaudoti branduolinio ginklo. Manau, kad jei mes išsaugosime branduolinių bandymų istoriją ir parodysime jų jėgą bei kiek žalos jos padaro, žmonės pagalvos prieš naudodami branduolinius ginklus“, – sakė G.Spriggsas.

Parengta pagal warhistoryonline.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()