Ar žinote, kokie tualetai vis dar naudojami šiuolaikiniuose traukiniuose? Realybė turbūt nustebins ne vieną  (2)

Anksčiau traukinių tualetai iš esmės buvo skylės grindyse, bet dabar naudojami specialios atliekų surinkimo sistemos, kurios yra švaresnės, nesukelia diskomforto prie bėgių gyvenantiems žmonėms. Tačiau ar tikrai nebėra traukinių, kurie atliekas mestų tiesiai ant bėgių? Tikrai tokių vis dar yra ir tikrai ne tik besivystančiose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų traukinių tualetai perėjo kelias vystymosi stadijas. Cheminiai ar net kompostuojantys tualetai, žinoma, yra naujausia ir geriausia traukinio tualetų versija, tačiau ir seni į išorę atsiveriantys tualetai nebuvo tokie jau paprasti. Žinoma, pirmieji buvo tiesiog skylės grindyse - to neįmanoma paneigti. Tačiau vėliau atsirado vandens nuleidimo sistemos, o atliekas nukreipiantys vamzdžiai buvo formuojami, kaip kaminai, kad susidarytų neigiamas slėgis ir viskas būtų tiesiog ištraukiama į išorę. Taip buvo kovojama su kvapu, o keleiviai pažvelgę žemyn nematydavo lauko.

Žinoma, naudotis šiais tualetais buvo draudžiama, kai traukinys stovėdavo stotyje ar trumpam stabteldavo kitoje vietoje. Įdomu tai, kad šios taisyklės laikymąsi kartais skatindavo kompiuterinė sistema - tualetų durys traukiniui sustojus ar įvažiavus į tam tikrą zoną būdavo užrakinamos. Taigi, kaip galite įsivaizduoti, į išorę atsiveriantys tualetai nėra tokie seni, kaip galvojate.

Pasaulyje iki šiol važinėja daugybė traukinių su tokiais gana primityviais tualetais ir tai nėra gerai. Išmatos teršia gamtą, vandens telkinius, kenkia gyvūnijai, geležinkelių darbuotojams. Todėl dabar po truputį judama prie visiško tokių tualetų uždraudimo. Štai Jungtinė Karalystė pernai paskelbė, kad jau netolimoje ateityje tokių tualetų šios šalies traukiniuose nebebus.

Taigi, į išorę atliekas metantys traukinių tualetai yra praeities technologija, kuri vis dar yra plačiai paplitusi ir šiandien. Keisčiausia tai, kad daug žmonių mano, kad tai net nėra taip jau blogai. Prie bėgių gyventojų yra labai mažai, o ir tualetais kelionės traukiniu metu naudojasi ne kiekvienas keleivis. Tačiau pokyčius šioje srityje skatina ir kultūrinės priežastys - nemalonu žinoti, kad tavo atliekos tiesiog yra ištaškomos tiesiai ant bėgių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai (2)