MTTC remonto skyriaus vadovas aiškina, kodėl negalima aklai pasitikėti IP reitingu: net IP68 įranga kartais neatlaiko vandens, kodėl taip nutinka ir ką tuomet daryti  (1)

Dar ne taip seniai daugelis, besinaudojančių išmaniaisiais įrenginiais, rėmėsi taisykle: drėgmė ir išmanusis telefonas – prasta kombinacija. Tačiau gamintojai prieš porą metų pasiūlė drėgmei atsparius išmaniųjų telefonų modelius, ir vartotojai išdrąsėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drąsa – žavu, vis dėlto pravartu prisiminti: net ir drėgmei atsparus telefonas – ne vonios žaislas.

Drėgmei atsparūs telefonai pastaraisiais metais tapo vienais geriausiai parduodamų „premium“ klasės įrenginių. Atskirų modelių, atsparių drėgmei, siūlo visi Lietuvoje populiariausi išmaniųjų telefonų gamintojai – „Samsung“, „Apple“, „Huawei“, „Sony“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Iš tiesų, patogu naudotis telefonu, apsaugotu nuo atsitiktinių aptaškymų ar apliejimų poveikio. Kai kuriais naujausiais išmaniaisiais telefonais netgi galima fotografuoti po vandeniu.

„Vis dėlto ši technologinė pažanga dar nereiškia, kad drėgmei atsparūs telefonai gali ištverti absoliučiai viską. Įsigijus tokį įrenginį, pirmiausia reikėtų susipažinti su jo IP (Ingress Protection) reitingu: tai reitingas, apibūdinantis telefono atsparumą dulkėms ir drėgmei. Pirmasis skaitmuo apibūdina atsparumą dulkėms. Antrasis skaitmuo nurodo atsparumą drėgmei (vandeniui), tai yra, kokiame gylyje ir kiek laiko laikant įrenginį gėlame vandenyje, jo nepažeidžia drėgmė.

Kuo didesnis IP reitingo skaičius – tuo didesnis atsparumas.

Taigi, išmaniųjų telefonų atsparumo drėgmei lygiai yra skirtingi, o tai reiškia, kad įrenginiai nėra neįveikiami. Užtiškęs nedidelis kiekis gėlo vandens ar netgi trumpas niurktelėjimas gal ir nesukels problemų jūsų įrenginiui, turinčiam atitinkamą IP reitingą. Tačiau realybėje situacija gali būti kitokia: chloruotas (baseino vanduo), sūrus (jūros vanduo) ar saldus (įvairūs gėrimai) skystis gali kur kas agresyviau pasikėsinti į jūsų telefoną, be to, kuo ilgiau skystis veikia įrenginį, tuo didesnė rimtų pažeidimų rizika“, – sako MTTC remonto skyriaus vadovas Andrius Mieželis.

Esminės reikšmės turi ir gylis: pavyzdžiui, vandeniui atsparūs laikrodžiai gali „išgyventi“ kelių šimtų metrų ar didesniame gylyje, tačiau daugelis išmaniųjų įrenginių tokių šansų neturi.

Svarbu taip pat žinoti, kad mobilus įrenginys gali išsisandarinti, patyręs net ir nestiprų smūgį. Praradęs sandarumą, įrenginys praranda ir atsparumą drėgmei.

Drėgmė dažniausiai pažeidžia pagrindinę įrenginio plokštę ir ekraną – tai yra ir brangiausi mobilių įrenginių komponentai.

Apskritai, verta žinoti, kad gamintojai atsparumą vandeniui testuoja laboratorijos sąlygomis, sekdami konkrečiais kriterijais, kurie nebūtinai atspindi visus realybėje įmanomus scenarijus.

Kokios pagalbos galima tikėtis, jei įrenginį visgi pažeidė drėgmė?

  • Jei įrenginys turi IP reitingą, jo korpusas nėra pažeistas mechaniškai, tačiau įrenginys pasirodo esąs neatsparus drėgmei, jam gali būti taikomas garantinis taisymas. „Samsung“ ir „Sony“ įrenginių atveju, jų atsparumui tikrinti yra naudojama specialiai tam skirta įranga. Ją naudodami, autorizuoti centrai patikrina, ar įrenginys atitinka gamintojo deklaruojamą atsparumą drėgmei.
  • Jei įrenginys patyrė mechaninį poveikį ir dėl to prarado atsparumą drėgmei – tokiu atveju drėgmės sukelti pažeidimai gali būti taisomi tik kliento sąskaita.
  • Atskiriems „Samsung“ ir „Huawei“ modeliams salonuose siūloma drėgmės valymo paslauga, kuomet specialaus technologinio proceso metu išvaloma pagrindinė plokštė ir visi pagrindinės plokštės komponentai (procesorius, ryšio traktas, atskiros mikroschemos ir pan.) Nepataisomai pažeisti komponentai pakeičiami naujais.

Jei drėgmė pažeidė ekraną – drėgmės valymas nebepadės, būtina keisti ekraną.

Aukštą IP reitingą turinčiais įrenginiais iš tiesų galite naudotis drąsiau pliaupiant lietui, ir netgi trumpas murktelėjimas į vandenį tokiam įrenginiui galbūt nepakenks. Vis dėlto pernelyg didelių „bausmių“ drėgme, o ypač – kitokiais nei vanduo skysčiais, šie įrenginiai nenusipelnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)