Naujoji sistema priartino branduolinę sintezę arčiau realybės - „mes ketiname komercializuoti sintezės energiją“ (Video)  ()

Mokslininkai skelbia radę būdą, kaip saugiai išlaikyti tokamakuose esantį karštį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vieni iš perspektyviausių branduolinės energijos reaktorių tipų yra vadinami tokamakais. Visai neseniai skelbėme apie tai, kaip Kinijos „Dirbtinė saulė“ buvo įkaitinta iki 100 milijonų laipsnių ir taip pasiekė naują rekordą.

Visgi, pasiekus tokį karštį yra gana sunku išlaikyti stabilią plazmą. Tačiau, kaip praneša „Reuters“, Jungtinės Karalystės tyrėjai teigia radę būdą, kaip saugiai išlaikyti tokį karštį.

Naujoji JK „Atomic Energy Authority“ mokslininkų sukurta sistema nukreipia plazmą taip, kad jos kelias per tokamaką būtų ilgesnis ir dėl to ji atvėsta.

Atvėsusi plazma atsimuša į vadinamą „aukojimo sieną“ (angl. sacrificial wall), kuri suprojektuota taip, kad turės būti keičiama kas kelerius metus, kadangi plazmos srautas galiausiai ją pralauš. Deja, bet iš „Reuters“ pranešimo nėra tiksliai aišku iš ko ši „aukojimo siena“ yra pagaminta.

Tyrėjai tikisi, kad naujoji jų sistema bus naudojama eksperimentiniame Prancūzijos reaktoriuje „ITER“. Tarptautinė mokslininkų komanda, dirbanti prie „ITER“ projekto tikisi, kad jis pradės veikti 2025 metais. Viliamasi, kad tai bus pirmasis sintezės reaktorius, kuris pagaliau pradės gaminti daugiau energijos, nei jos pats sunaudoja ir taip bus žengtas žingsnis link komercinių ir plačiai naudojamų sintezės jėgainių.

„Mes ketiname komercializuoti sintezės energiją“, - sakė „Atomic Energy Authority“ vykdomasis direktorius Ian’as Chapman’as. „Turiu galvoje, kad sintezė siūlo tokį milžinišką potencialą. Nėra ilgalaikių radioaktyvių atliekų, efektyvus ir neišsenkantis kuras ir jokių anglies išmetimų į atmosferą. Tai skamba puikiai, bet tai labai sunku padaryti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(68)
(3)
(65)

Komentarai ()