JAV uždraudžiamas labai populiarus ginklų priedas - kam skirtos „bump-stock“ buožės ir kaip jos veikia? (Video)  (4)

Po poros masinių šaudynių, kuriose buvo panaudotos „bump-stock“ tipo buožės ir pusiau automatiniai ginklai, Donaldas Trumpas paskelbė, kad šis populiarus priedas bus uždraustas. Praėjo šiek tiek laiko, tačiau žodžiai virto veiksmais - pranešama, kad Jungtinių Valstijų Vyriausybė uždraus tokio tipo buožių pardavimą bei laikymą. Tačiau kodėl „bump-stock“ taip gąsdina ginklų kultūrą pažįstančius žmones?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pusiau automatiniai ginklai JAV ir toliau išliks teisėti. Daugybė žmonių tiesiog mėgsta ginklus. Juk tai – inžinerijos kūriniai, per šimtus metų tarsi įaugę į žmonių kultūrą. Daugybei žmonių tai – namų apsaugos priemonė, kitiems – hobis. Kai vieni modifikuoja savo automobilius ar nuolat puoselėja sodą, kiti įvairiais naujais priedais gerina savo AR-15. Ir visi šie hobiai teoriškai gali būti vienodai saugūs.

Tačiau teorija gražesnė už praktiką. Vienas iš populiarių priedų yra slankiojanti buožė, geriau žinoma anglišku pavadinimu „bump-stock“. Šis paprastas, visiškai mechaninis ir jokio ryšio su ginklo spyna neturintis priedas pusiau automatiniam ginklui leidžia šaudyti automatine ugnimi. Visiškai automatiniai ginklai JAV nėra teisėti, o štai slankiojančios buožės absoliučioje daugumoje valstijų iki šiol buvo leidžiamos.

Tai greitai pasikeis. Praeitų metų spalį šaulys pasinaudojo tokia buože šaudydamas visiškai niekuo dėtus žmones Las Vegase. Tai dar kartą atkreipė žmonių dėmesį į slankiojančias buožes – jei automatiniai ginklai nėra legalūs, tai kodėl leidžiami priedai suteikiantys tokias galimybes pusiau automatiniams ginklams? Donaldas Trumpas pareiškė, kad sieks slankiojančių buožių uždraudimo, tačiau pačių pusiau automatinių ginklų nelies. Taigi, panašu, procesas jau prasidėjo. Nors nauji įstatymai, draudžiantys slankiojančių buožių laikymą ir pardavimą dar neįsigaliojo, jau žinoma, kad savininkams bus suteikta 90 dienų šiuos priedus atiduoti arba sunaikinti. Neabejojama, kad nemažai

Slankiojančios buožės yra labai paprasti priedai. Tokia buožė slankioja pirmyn-atgal ginklo atžvilgiu. Prispaudęs buožes prie peties šaulys viena ranka ginklą turi stumti pirmyn, o kitos pirštą laikyti ant gaiduko. Stumdamas ginklą į priekį, šaulys nulenkia gaiduką, o šūvio atatranka ginklą stumia atgal. Taip gaidukas yra vėl atleidžiamas, tačiau dėl spaudimo viena ranka ginklas ir vėl yra stumiamas į priekį kol iššaunamas šūvis. Kitaip tariant, viena ranka visada veikia kaip į priekį stumianti spyruoklė, o kita laiko gaiduką.

Pusiau automatiniai ginklai ilgą laiką yra viešų diskusijų objektas. Manoma, kad tai – tiesiog per daug efektyvus įrankis blogo siekiantiems žmonėms. Tačiau kiti pastebi, kad jei žmogus nori žudyti, jis suras tam būdų. Kitaip tariant, niekas nesiima žudyti žmonių vien todėl, kad gali sau tai leisti. Taip pat teigiama, kad tokie įstatymai pakenks tik tiems, kurie sutiks jų laikytis – juk slankiojančią buožę galima „sunaikinti“ ir tiesiog gerai paslepiant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (4)