Kodėl giluminiai batiskafai turi stiklus, o kariniai povandeniniai laivai - ne? Kuo ypatingas povandeninis laivas „Atlantis“, į kurį veržiasi turistai, nors bilietų kainos - fantastiškos  (1)

Daugelis žmonių lėktuvuose nori sėdėti prie lango. Juk taip įdomu į viską pažvelgti iš aukščiau - atrodo, kad už lango yra visai kitas pasaulis. Dar geresnius potyrius būtų galima susikurti povandeniniame laive, tačiau jie langų juk neturi. Bet kodėl? Neskubėkite sakyti, kad tai neįmanoma dėl slėgio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, greičiausiai daugelis mano, kad povandeniniai laivai langų turėti negali dėl to, kad jie nebūtų pakankamai tvirti. Ir iš tiesų, tame yra nemažai tiesos. Juk povandeninio laivo korpusas turi atlaikyti labai didelį vandens slėgį. Vieta, kur susitinka skirtingos medžiagos (stiklas ir plienas) būtų silpnas taškas. Tačiau nemanykite, kad tai apskritai neįmanoma.

Įvairūs giluminiai batiskafai turi stiklus. Pats režisierius Jamesas Cameronas, sukūręs garsųjį filmą „Titanikas“ (1997), kelis kartus leidosi prie nuskendusio garlaivio. „Titanikas“ dabar guli 3,8 km gylyje, tačiau rusiški „Mir“ batiskafai gali jį pasiekti. „Mir“ viduje telpa trys žmonės, kurie apsižvalgyti gali per tris mažus langelius - centrinio skersmuo siekia 20 cm, šoninių - 12.

Tačiau šie stiklai yra nepaprastai stori, o jų tvirtinimas yra gana sudėtingas. Kariniai povandeniniai laivai langų neturi todėl, kad jiems jų paprasčiausiai nereikia. Tai padidintų laivo kainą, o naudos nebūtų jokios. Juk tai - ne koks pramoginis ar mokslinių tyrimų laivas. Norint kariniame povandeniniame laive sumontuoti langus, reikėtų kardinaliai keisti visą jo dizainą. Juk dabar palei visas sienas stovi įvairūs prietaisai. Kartu langai sudarytų silpnąsias vietas, kurios mūšyje tikrai yra nepageidaujamos.

Tačiau turistiniai povandeniniai laivai tikrai turi langus. „Atlantis“ povandeninių laivų kompanija valdo net 10 tokių laivų. Kiekvienas „Atlantis“ laivas yra maždaug 20 metrų ilgio, tačiau jam pakanka trijų žmonių įgulos. Priklausomai nuo konfigūracijos, viduje telpa 48-64 keleiviai.

„Atlantis“ laivai turi pakankamai didelius langus. Priešais juos įsitaisę žmonės gali grožėtis koralais ir kitais povandeninio pasaulio vaizdais. Žinoma, bilietai į tokį laivą kainuoja itin brangiai, tačiau keleivių „Atlantis“ netrūksta.

Savaime aišku, „Atlantis“ laivai giliai panerti negali. Tam tiesiog neturi tinkamo korpuso, kuris atlaikytų didžiulį slėgį, o ir prietaisai tam nėra pritaikyti. „Atlantis“ povandeninis laivas gali pasinerti iki 46 metrų gylio - to pasižvalgymui tikrai pakanka.

Beje, kariniai povandeniniai laivai kartais langus turi, tačiau jie montuojami užtvindomame bokštelyje. Taip slėgis jiems negali pakenkti. Šie langai naudojami tik iškilus virš vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (1)