JAV kariai mokosi šaudyti sovietine D-30 haubica - kam to reikia?  (1)

D-30 - tai 1960 metais Sovietų sąjungoje pradėta gaminti 122 mm haubica. Ji aprūpino ne tik vietinę kariuomenę, bet ir Varšuvos pakto šalis bei užsienio pirkėjus. O dabar, praėjus 59 metams nuo D-30 atsiradimo, naudotis šia haubica mokosi amerikiečių kariai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D-30 visomis prasmėmis yra pasenęs ginklas ir amerikiečiai neketina imti jo naudoti. Tačiau kartu tai yra labai paprasta ir palyginti pigi haubica, su 15,4-21,9 km šaudymo nuotoliu. D-30 gali būti transportuojama prikabinta prie kokio sunkvežimio - sveria 3,2 tonas. Taigi, nieko keisto, kad ši haubica ne tik tebėra naudojama ne vienoje pasaulio šalyje, bet dar ir tebėra gaminama.

Tačiau prie ko čia amerikiečiai? JAV Sausumos pajėgose suformuotos Saugumo pajėgumų pagalbos brigados (Security Force Assistance Brigades), kurių užduotis - padėti pasiruošti tarptautinių partnerių pajėgoms. SFAB turės padėti kelti draugiškų šalių kariuomenių kompetenciją ir karių įgūdžius. Į šią užduotį įeina ir mokymai naudotis įvairia ginkluote, tačiau kalbame ne apie amerikiečių ginklus, o tuos, kuriuos jau naudoja SFAB priimsiančios šalys. Taigi, ir D-30.

Šiuo metu SFAB daliniai ruošiasi misijai Afganistane. Šios šalies pajėgos turi nemažai D-30 haubicų. Norėdami padėti pasiruošti afganų kariams, amerikiečiai ir patys turi įvaldyti D-30. Skaičiuojama, kad šias haubicas vis dar naudoja bent 65 šalys, tarp kurių yra nemažai JAV partnerių.

D-30 yra pakankamai paprastas ginklas. Tačiau JAV kariai mokosi ne šiaip juo šaudyti, bet ir kiek įmanoma efektyvesnio panaudojimo gudrybių, taiklumo, priežiūros. D-30 turi pusiau automatinį šaudymo mechanizmą, hidropneumatinį atatrankos amortizavimo mechanizmą ir 10-12 šūvių per minutę maksimalią spartą. D-30 yra sutinkama ir Europoje, kur ją naudoja Čekijos, Slovakijos, Suomijos, Kroatijos, Ukrainos ir dar kelių šalių pajėgos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(14)
(20)

Komentarai (1)