Nori sutaupyti? Pirk du - tokia logika galioja ir perkant naujus atominius lėktuvnešius  ()

Dažnai parduotuvėse girdime akciją, jog perkant daugiau nei vieną tos pačios rūšies prekę galima sutaupyti. Pasirodo, ši logika galioja ir įsigyjant milžiniškus karinius laivus. JAV ką tik užsakė ne vieną, o du „Ford“ klasės lėktuvnešius ir taip tikisi sutaupyti milijardus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sandoris buvo pasirašytas sausį. Jau žinomas ir vieno laivo vardas - „USS Enterprise“. Kol kas nesugalvota, kaip pavadinti antrąjį. Lėktuvnešius statys „Huntington Ingalls Industries-Newport News Shipbuilding“ kompanija Virdžinijoje, pirmasis tarnybą turėtų pradėti 2028-aisiais. Naujieji „Ford“ klasės lėktuvnešiai ateityje užims senstančių „Nimitz“ klasės lėktuvnešių vietą.

Įdomu tai, kad iš karto pirkdamos du atominius lėktuvnešius Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos sutaupys milijardus. Bendra sandorio suma - 24 milijardai JAV dolerių. Taigi, vienas „Ford“ klasės lėktuvnešis kainuos apie 12 milijardų. Tačiau jei laivai būtų užsakyti atskirai, bendra sandorio vertė būtų šoktelėjusi iki 28 milijardų, o gal ir dar daugiau. Bendras dviejų laivų užsakymas leido sutaupyti bent 4 milijardus JAV dolerių, o tai yra šioks toks laimėjimas.

4 milijardai dolerių gali nupirkti 34 F-35C naikintuvus šiems lėktuvnešiams. Arba porą „Burke“ klasės eskadrinių minininkų, kurie gali lydėti lėktuvnešius. Arba vieną „Virginia“ klasės atominė povandeninį laivą - tuomet liktų pinigų dar kokiems 7 F-35C naikintuvams. Aišku, pavyzdžių, kaip išleisti sutaupytus pinigus, būtų galima surasti ir daugiau, tačiau esmė aiški - bendras dviejų laivų pirkimas suteikia ženklios finansinės naudos.

Tačiau išlieka viena problema - kaip pavadinti naują laivą? Vienas tikrai vadinsis „USS Enterprise“ - tai tradicinis ir pakankamai populiarus vardas karinėse jūrų pajėgose. Tuo tarpu vardas antrajam dar nėra sugalvotas. Pavadinti laivus darosi vis sunkiau. Anksčiau būdavo atsisukama į politikų ir nusipelniusių karininkų vardus, tačiau dabar, kai visuomenė yra stipriai politiškai poliarizuota, tai daryti reikia itin atsargiai. Todėl tikriausiai saugiausias pasirinkimas būtų koks nors istorinis mūšis.

Kita galimybė - istoriniai lėktuvnešių vardai, kurie nebuvo susiję su konkrečiomis asmenybėmis ar galimai kontroversiškai įvykiais. Pavyzdžiui, „Hornet“, „Saratoga“, „Essex“, „Intrepid“, „Langley“ (pirmasis JAV lėktuvnešis), „Lexington“, „Saratoga“, „Yorktown“ - šiais vardais vadinti pirmosios 20 amžiaus pusės lėktuvnešiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(6)
(19)

Komentarai ()