Ketvirtąją dešimtį bebaigiantis „Abrams“ tankas bus atnaujintas taip, kad galėtų tarnauti dar dešimtmetį (Video)  (6)

„M1 Abrams“ buvo pristatytas dar 1980 metais. Tai buvo naujas, modernus ir itin pajėgus tankas su keramikos ir plieno šarvais, pažangiomis įgulos išgyvenimo sistemomis, ir ugnies kontrolės sistema, kuri užtikrino 90 % taiklumą šaudant į taikinius už 2 kilometrų. Dabar šiam tankui - jau beveik 40 metų, tačiau didelis atnaujinimas leis „Abrams“ tarnauti dar bent dešimtmetį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„M1 Abrams“ buvo atnaujinamas nuolat. 1986 metais gavo naują vokiečių sukurtą 120 mm pabūklą, 1988 metais šarvai sustiprinti urano plokštėmis, o kiek vėliau įrengti ir nuotoliniu būdu valdomi kulkosvaidžiai. Visus atnaujinimus būtų sunku ir suskaičiuoti - kas kelerius metus vis kas nors būdavo keičiama. Dažnai poreikis modifikacijoms išryškėdavo ginkluotų susirėmimų metu - „Abrams“ dalyvavo Persijos įlankos kare, kampanijose Irake, Afganistane, 2015-ųjų intervencijoje Jemene. Tačiau visi ginklai sensta.

Tankai gyvena pakankamai ilgai, tačiau net ir tai suvokiant „Abrams“ dabar yra gana senas. Juk tai - pagrindinis kovos tankas, vienas iš JAV Sausumos pajėgų ramsčių. Dabar, kai daugelis galingiausių pasaulio karinių pajėgų atsinaujina, „Abrams“ atrodo vis labiau pasenęs. Tačiau iš tiesų yra ne visai taip - mūšio lauke šiai mašinai mažai kas gali prilygti. JAV planuoja, kad „Abrams“ tarnaus dar ir visą trečiąjį 21 amžiaus dešimtmetį, tačiau tam reikės didžiausio kada nors įgyvendinto atnaujinimo.

Naujoji „Abrams“ versija vadinsis M1A2C. Ji turės „Ammunition DataLink“ sistemą, leidžiančią nustatyti sviedinio detonacijos laiką. Taigi, tanko įgula galės užtikrinti, kad sviedinys sprogs pastato viduje, o ne perskros jį kiaurai. Tai padidins ginklo efektyvumą ir padės išvengti civilių aukų. M1A2C taip pat turės geresnius infraraudonųjų spindulių taikiklius, naktinio matymo įrangą, geresnę nuotolinio kulkosvaidžio valdymo sistemą. Vienas iš didžiausių patobulinimų - naujas papildomas variklis, kuris veiks kaip generatorius. Tai leis naudoti elektrinę įrangą neužvedant pagrindinio variklio.

„Abrams“ variklis dirba tyliai, tačiau išskiria labai daug karščio ir sudegina daug degalų. Naujas generatorius leis naudoti elektrinę įrangą neužvedant pagrindinio variklio. Tai padės sutaupyti degalų ir neišskirs tiek šilumos, kuri gali išduoti tanko poziciją.

„Abrams M1A2C“ turės ir aktyvią apsaugą nuo prieštankinių ginklų. „Trophy“ sistema radarais stebi visą tanko aplinką, pastebi ir seka į jį paleistus sviedinius ir raketas. Jiems priartėjus „Trophy“ paleidžia savo sviedinį, kuris priešo raketą susprogdina toliau nuo tanko. Taip apsaugomas visas tankas, įskaitant pažeidžiamiausias jo puses.

Šie patobulinimai leis „Abrams“ tarnauti dar bent dešimtmetį. JAV planuoja naują tanką pristatyti dar 2023 metais, o jo gamyba prasidės 2025-aisiais. Tiesa, prireiks laiko, kol naujų tankų skaičius bus toks, kad „Abrams“ tankų bus galima visiškai atsisakyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (6)