Įrenginys, kurį turi visi JAV lėktuvnešiai - kaip veikia barikados ir kada jos naudojamos? (Video)  (1)

Lėktuvnešis - tarsi mažas aerodromas vandenyno viduryje. Lėktuvnešių deniai yra labai trumpi ir ant jų nusileisti nelengva. Todėl naudojamos pagalbinės priemonės. Barikadas turi visi JAV lėktuvnešiai, tačiau jo naudojamos itin retai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ant lėktuvnešio besileidžiantis lėktuvas dažniausiai turi kablį. Jis turi pagauti ant denio ištiestą lyną, kuris yra sujungtas su kinetinės energijos sugėrimo mechanizmu. Dažniausiai tai - įvairūs hidrauliniai stabdžiai, kurie greitai, tačiau kartu ir sklandžiai sustabdo lėktuvą.

Tačiau viskas genda. Kartais pasitaiko situacijų, kuomet kablys yra apgadinamas ar tiesiog nulūžta. Tai gali nutikti, pavyzdžiui, mūšio metu ar per nesėkmingą nusileidimą. Ką daryti tuomet? Viskas priklauso nuo lėktuvnešio.

Jei ketinote leistis ant Brazilijos, Rusijos ar Indijos lėktuvnešio, teks katapultuotis arba leistis ant vandens. O jei ant bet kokio JAV lėktuvnešio ar prancūzų „Charles de Gaulle“, jums bus paruošta barikada.

Taip vadinamas specialus tinklas, kuris, kaip ir tas lynas, yra skirtas lėktuvo sustabdymui. Skirtumas tas, kad tinklas kabinasi už viso lėktuvo sparnų ir fiuzeliažo. Barikada yra ištempiama tarp dviejų iš denio pakylančių kolonų, o lynai prijungiami prie tų pačių hidraulinių stabdžių. Šis mechanizmas veikia labai efektyviai, tačiau jis naudojamas labai retai.

Apgadinti kablį nėra taip paprasta. Dažniausiai tai nutinka leidžiantis. Dėl metalo nuovargio ar gamybos defektų kablys nulūžta ir lėktuvui tenka greitai pakilti (jei tik tam pakanka greičio), kad išvengtų katastrofos. Tuomet leistis tenka be kablio. Jei apgadinimai būtų patirti mūšio metu, tikėtina, kad jie būtų tokie rimti, kad lėktuvas nebesileistų apskritai. Kitaip tariant, barikados naudojamos itin retai, todėl jos įrengiamos ne visuose lėktuvnešiuose. Tačiau ten, kur šie mechanizmai yra, kariai nuolat treniruojasi, kaip tinklus ištempti kiek įmanoma greičiau, nes gali pasitaikyti atvejų, kuomet tai bus vienintelė galimybė išsaugoti lėktuvą.

Barikados naudojimo pavyzdys

Pats tinklas teoriškai gali apgadinti lėktuvą. Kabliai yra tvirtinami prie lėktuvo rėmo, kuris yra pritaikyta tokioms apkrovoms. Tinkas kabinasi už sparnų ir fiuzeliažo. Priklausomai nuo to, už kurių dirželių stringa lėktuvas, jis gali būti apgadintas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: