Kodėl šis robotas siurblys iš Kinijos kainuoja vos €13 ir kodėl prie jo rašoma, kad tai grindų plovimo robotas? Kuo skiriasi grindis plaunantys robotai, robotai-dulkių siurbliai ir universalūs robotai?  ()

Robotai jau sukiojasi mūsų namuose, bet ne visi robotai yra vienodi. Kuo iš tiesų skiriasi neįtikėtinai pigūs Kinijoje siūlomi siurbliai nuo 10 kartų brangesnių analogų? Juk siurbia abu! Kodėl vienas yra net 10 kartų brangesnis už kitą? Kuomet galima sutaupyti pinigų, o kada geriau įsigyti brangesnį prietaisą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint suprasti apie ką eina kalba, pirmiausia pažiūrėkite, kaip skiriasi šių robotų siurblių kainos Kinijos rinkoje:

„Clean Robot“ kaina

Tai grindis plaunantis robotas

  • Lietuvoje neparduodamas.
  • Gearbest“ - €13,26
  • Nemokamas siuntimas į Lietuvą.

„Alfawise V8S“ kaina

Aukštesnės kokybės, vienas iš pigiausių specializuotų robotų-dulkių siurblių

  • Lietuvoje neparduodamas.
  • Gearbest“ - €133,50
  • 20 % nuolaida, siuntimas į Lietuvą - €6,79

„ILife V5S Pro“ kaina

Universalus robotas siurblys su grindų plovimo funkcija: atlieka abi funkcijas, tačiau nėra toks galingas, todėl kaina neišsiskiria.

  • Gearbest“ - €133,50
  • 18 % nuolaida, siuntimas į Lietuvą - €4,86.
  • Siurblysrobotas.lt - €174,99

Panašumai

Minėjome, kad visi tokie prietaisai siurbia dulkes. Dulkių siurbliams tai - pagrindinė funkcija, tačiau ir grindis plaunantys robotai dažnai turi siurblius bei dulkių surinkimo talpas.

Abiejų tipų prietaisai yra savarankiški. Jie važinėjasi po namus patys atlikdami savo darbą. Jie turi elektros variklius, baterijas ir sistemas joms įkrauti. Jie taip pat turi jutiklius, kurie užtikrina, kad įrenginys neatsitrenks į kliūtis.

Galiausiai, šie įrenginiai yra panašios formos - daugelis jų yra apvalūs. Dizainui skiriamas dėmesys gali pasirodyti kiek keistas, tačiau juk jie dažnai maišosi po akimis ir spintose nedulka, todėl gamintojai nori, kad jie būtų gražūs. Tačiau čia panašumai ir baigiasi.

Skirtumai

Šie prietaisai valo namus, tačiau atlieka skirtingas užduotis - vienas iš jų atlieka iš esmės tik grindų plovimą, o kitas - dulkių siurbimą.  

Robotai-dulkių siurbliai valo ir kilimus, ir grindis, todėl turi didelius ratus ir papildomus šepetėlius. Jų variantų yra pačių įvairiausių, bet iš esmės jie skiriasi siurbimo galia, navigacija, programinės įrangos galimybėmis ir šepetėlių tipais.  O patį siurbimo darbą atlieka tuo pačiu principu. 

Kaip pavyzdį paimkime naujos kartos biudžetinį robotą siurblį „Alfawise V8S“, kuris turi labai charakteringas paprasto siurblio galimybes - dvi šluotelės ir vienas pagrindinis besisukantis šepetys. Programinė įranga labai paprasta, realizuoti standartiniai valymo algoritmai be išmanios navigacijos, tad ir kaina viena mažiausių tokio tipo robotui. 

O štai kaip specializuotą plovimo robotą paimkim mažai kam žinomą „Clean Robot“ - jis yra labai charakteringas, iš esmės tik plovimui skirtas robotas.„Clean Robot“ grindų plovimo robotas važinėja tik kietomis grindimis ir turi mažus ratukus. Jokių šepečių ir šluotelių jis neturi.

Abu prietaisai siurbia, tačiau dulkių siurblys siurbia nelyginamai stipriau. „Alfawise V8S“ pasiekia 1300 pa siurbimo jėgą, kuriai „Clean Robot“ nė iš tolo negali prilygti. Ką reiškia PA raidėmis žymimas rodiklis, kai kalbama apie dulkių siurblius? Jau aiškinome, kad Pa - tai sutrumpintas Si sistemos slėgio matavimo vieneto Paskalio pavadinimas. Paskaliais nurodoma dulkių siurblio siurbimo jėga. Tai yra, kokį slėgį jis gali sukurti prie savo siurbimo angos. Norint susiurbti didesnes, sunkesnes šiukšles reikia didesnės siurbimo jėgos. 

Tad „Alfawise V8S“ su 1300 pa siurbimo jėga ramiai susiurbs dulkes, miltus, krupas ir net smėlį, o štai „Clean Robot“ įveiks tik dulkes ir miltus. Stambesnius nešvarumus, kaip kad kruopas, jis gali dalį susiurbti, bet dalį tikrai paliks ant grindų.

Kadangi dulkių siurblys „Alfawise V8S“ yra galingesnis, jis turi ir didesnę bateriją. „Alfawise V8S“ naudoja 2600 mAh bateriją, o „Clean Robot“ 1800 mAh.

Grindis plaunantis robotas siurbia, tačiau pagrindinė jo paskirtis yra kita. Jo pagrindinė užduotis - susiurbti atsitiktines dulkes, bet svarbiausia - tiesiog plauti grindis. Tą jis ir daro. „Clean Robot“ turi 600 ml vandens talpą. Vanduo padeda pašalinti nešvarumus nuo grindų.

Specializuoti, galingesni robotai- dulkių siurbliai yra kur kas populiaresni, nes jie yra tiesiog universalesni. Tačiau kartu jie yra brangesni - užtikrinti stiprų siurbimą reikia galingesnio variklio, didesnės baterijos, taip pat, reikia specialių šepetėlių, o ir naudotojai iš jų tikisi daugiau. Geras robotas-dulkių siurblys pats suranda įkrovimo stotelę, siūlo didelę skirtingų režimų gausą, išmanias funkcijas. „Alfawise V8S“ netgi turi nuotolinio valdymo pultelį.

Tuo tarpu specializuoti grindis plaunantys robotai yra paprastesni. Jie atlieka tik labai paprastą funkciją ir yra pigūs, todėl iš jų tikimasi mažiau. „Clean Robot“ neturi pultelio, išmaniųjų funkcijų ir net į įkrovimo stotelę pats nesugrįžta.

Tai yra ir trūkumas. Nors „Clean Robot“ grindis plauna pats, savarankiškai jis to atlikti negali. Jį reikia padėti ant grindų ir įjungti - tik tuomet jis imasi darbo.

Žinoma, dulkių siurbliai taip pat turi ir geresnes oro filtravimo sistemas.

Ar apsimoka pirkti „Clean Robot“? Jei turite nedidelę patalpą, kurioje yra kitos, pavyzdžiui plytelių grindys ir svarbu, kad kažkas nuolatos jas praplautų, tada taip. Jis tą darys visai gerai. Tais atvejais, kai reikia ir siurbimo, ir plovimo, o patalpos yra didelės, neišvengiamai teks investuoti daugiau ir geriausia rinktis universalius robotus, kurie gali ir plauti, ir siurbti. 

Štai „ILife V5S Pro“ pasiekia 850Pa siurbimo jėgą ir turi šluoteles, tačiau jis taip pat turi 300 ml vandens talpą ir šluoste grindims plauti. Tai vienas iš pačių pigiausių dvigubos funkcijos robotų su labai gerais atsiliepimais.

Jis automatiškai sugrįžta į įkrovimo stotelę, turi kelis valymo režimus, turi 2500 mAh bateriją. Taigi, vienas prietaisas atlieka abi funkcijas ir tai daro neblogai. Tačiau jei atkreipsite dėmesį, pagal kainą jis konkuruoja su vien siurbimo funkcija turinčiu „Alfawise V8S“. Kaip jis tai padaro? Ogi mažesnės siurbimo galios sąskaita - turi ne tokį galingą variklį, mažesnės talpos bateriją, tačiau dvigubas funkcijas už tą pačią kainą. 

Tačiau didžiausias skirtumas yra kaina - paprastas grindis plaunantis robotas yra tiesiog neįtikėtinai pigus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(13)
(-3)

Komentarai ()