Kitą savaitę atpigs skambučiai į daugelį Europos šalių net iki 80%: kas vyksta?  (1)

Po Europą keliaujantys lietuviai jau beveik dvejus metus mobiliuoju ryšiu naudojasi tokiomis pat sąlygomis, kaip namuose, ir šiuo metu užsienyje išnaršo 14 kartų daugiau nei 2017-ųjų pavasarį. Po savaitės įsigalios dar viena naujovė – skambučiai į kitas Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės (ES ir EEE) šalis atpigs apie 80 procentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gegužės 9-ąją minima Europos diena yra puiki proga atsigręžti atgal ir pasižiūrėti, kaip mūsų gyvenimas pasikeitė, o taip pat pažvelgti į ateitį – kaip jis dar pasikeis. Viena svarbiausių naujovių laukia jau ateinančią savaitę, kuomet įsigalios Europos elektroninių ryšių kodeksas (EERK), nustatantis naujas reguliavimo taisykles Europos telekomunikacijų bendrovėms. Pokyčius pajus ir žmonės – tarifai skambinantiems ir rašantiems SMS žinutes į kitas ES ir EEE valstybes sumažės net iki 80 procentų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Eglė Sonata Padagaitė, „Telia“ mobiliojo ryšio verslo vadovė.

Šiame kodekse nustatyta, kad maksimali kaina tarp ES šalių vykdomiems skambučiams ir siunčiamoms SMS žinutėms negali viršyti 19 centų už minutę ir 6 centų už SMS (be PVM). Šios kainų ribos įsigalios gegužės 15 dieną.

EERK numato ir daugiau pakeitimų, kuriuos žmonės pajaus per artimiausius dvejus metus – tiek truks šio kodekso įgyvendinimas. Pavyzdžiui, klientų sutarties sąlygose bus pateikiama išsamesnė informacija, o paslaugų paketus užsakantys žmonės turės daugiau teisių. EERK taip pat nustato taisykles, kaip operatoriai gali investuoti į naujos kartos telekomunikacijų tinklus.

Kaip sako E. Padagaitė, visa tai reiškia, kad ateityje žmonės turės dar daugiau laisvės naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis Europos Sąjungoje ir dar geresnės kokybės paslaugas. Tuo metu operatorių didžiausi iššūkiai ir galimybės laukia diegiant naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklus.

Lietuviai aktyviausi Vokietijoje

Žmonės jau spėjo įsitikinti, kaip ES reguliavimas keičia mūsų visų gyvenimą ir įpročius. „Narystė ES Lietuvai suteikė stimulą tobulėti ir gerinti paslaugų kokybę telekomunikacijų sektoriuje. Vienas iš tokių postūmių buvo „Naršyk kaip namie“ (ang. Roam Like at Home) įvedimas, kuris visiems ES gyventojams leidžia laisvai naudotis mobiliuoju ryšiu kitose ES valstybėse. Akivaizdu, kad žmonės prie to jau spėjo įprasti – vien mūsų klientai būdami užsienyje dabar naršo ir skambina dešimteriopai daugiau“, – pastebi E. Padagaitė.

Aktyviausiai mobiliojo ryšio paslaugomis lietuviai naudojasi Vokietijoje – šioje šalyje tiek duomenų, tiek minučių, tiek SMS žinučių kiekiai „Telia“ tinkle yra didžiausi. Vien per pastaruosius metus klientai iš Lietuvos Vokietijoje išnaršė 163 terabaitus (TB) duomenų, prakalbėjo 45 milijonus minučių, išsiuntė ir gavo 5,8 mln. SMS žinučių.

Pagal mobiliojo interneto naudojimą toliau rikiuojasi Norvegija, Švedija, Prancūzija, Lenkija, Latvija, Italija, Ispanija, Didžioji Britanija ir Nyderlandai. Šiose šalyse per pastaruosius metus telekomunikacijų bendrovės klientai persiuntė 857 TB mobiliųjų duomenų. Tokiam kiekiui įrašyti prireiktų daugiau nei 1,2 mln. standartinių kompaktinių diskų (CD), o visus juos sujungę gautume 145 km ilgio grandinę – ją galėtume nutiesti per visą autostradą Vilnius–Panevėžys ir dar liktų.

SMS žinutes lietuviai taip pat aktyviausiai siunčia ir gauna šiose 10-yje Europos šalių, skiriasi tik jų eiliškumas, o per pastaruosius metus bendrovės klientai jose persiuntė 24,5 mln. tekstinių pranešimų. Visas jas atspausdinus išeitų bent 1,5 tūkst. vidutinio dydžio, apie 200 puslapių, knygų (skaičiuojant, kad vieną žinutę sudaro bent 20 simbolių).

Pagal prakalbėtas minutes šalių dešimtukas yra panašus, tik vietoje Didžiosios Britanijos į jį patenka Belgija. Jose per metus bendrovės klientai prakalbėjo 167 mln. minučių – tai tolygu 115,9 tūkst. parų arba daugiau nei 317 metų.

Nors „Naršyk kaip namie“ reguliavimas įsigaliojo dar 2017-ųjų birželį, didmeninės tarptinklinio interneto kainos ir toliau mažinamos. Dėl to operatoriai perskaičiuoja savo klientams siūlomus mobiliųjų duomenų limitus ir tarifus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (1)