JAV išsidavė: „Huawei“ puolimas – ne saugumo klausimai, o tiesiog ekonominis karas?  (5)

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir Kinijos informacinių technologijų bendrovė „Huawei“ kariauja jau kurį laiką, o šio mūšio centras yra Europos Sąjunga (ES). Šį savaitgalį Kinijos mobiliojo ryšio bendrovės nusprendė pakelti kainas 5G ryšio įrangai ES: dabar ji kainuoja 60 mlrd. dolerių, o diegimas gali užtrukti net iki 18 mėnesių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-06-17 JAV išsidavė: „Huawei“ puolimas – ne saugumo klausimai, o tiesiog ekonominis karas?  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

GSMA ataskaitoje rašoma, kad „Huawei“ ir ZTE bendrovių kurta mobiliojo ryšio įranga sudaro apie 40 proc. visos Europos mobiliojo ryšio įrangos, todėl jei būtų nuspręsta uždrausti kinišką įrangą, o vietoje jos naudoti „Ericsson“, „Nokia“ ir „Samsung“ kuriamas alternatyvas – šioms kompanijoms būtų sunku viską perimti vien dėl to, kad įsipareigojimų jos turi ir JAV bei Azijai.

Dėl to „kiniškos įrangos uždraudimas labai sumažintų konkurenciją mobiliojo ryšio įrangos rinkoje, padidintų kainas, o norint įsidiegti 5G ryšį, reikėtų daug daugiau sąnaudų nei įprastai“.

Pokyčių kaina – didelė

Tuo tarpu JAV „Huawei“ įrangos yra labai nedaug, todėl kiniškos įrangos uždraudimas labiausiai paveiktų Europą. Ataskaitoje rašoma, kad „reikėtų pakeisti visą kinišką mobiliojo ryšio įrangą, o kadangi kitų kompanijų galimybės yra ribotos – tai labai paveiktų dabartinius diegimo planus. Toks atidėliojimas labai padidintų 5G ryšio skverbties skirtumą JAV ir Europoje. Šis skirtumas 2025 metais siektų 15 proc.“

Ironiška, kad birželio 4 dieną Baltųjų rūmų biudžeto vykdytojas Russellis Voughtas rašė JAV viceprezidentui Mikeui Penceui, prašydamas atidėti tam tikrų Nacionalinės gynybos įgaliojimų akto (angl. National Defense Authorization Act) punktų, draudžiančių „Huawei“ įrangos naudojimą visoje federalinėje valdžios infrastruktūroje, įsigaliojimą. Kaip priežastį jis nurodė galimą bendrovių, galinčių teikti mobiliojo ryšio paslaugas JAV valdžiai, skaičiaus sumažėjimą. Jo teigimu, skaičius nukristų dėl to, kad visas tiekimo grandines reikėtų peržvelgti ir perdėlioti.

Laiške taip pat rašoma, kad „nors administracija supranta šių draudimų svarbą nacionaliniam saugumui, keletas agentūrų išreiškė susirūpinimą dėl daugelio suinteresuotų subjektų, kurie dėl tokio draudimo galimai būtų paveikti“. Buvo atsižvelgiama ir į tai, kad „Huawei“ įranga yra naudojama ne tik didžiausiuose miestuose, bet ir kaimo vietovėse, todėl „toks draudimas galėtų turėti labai didelę įtaką tiems, kurie federalines dotacijas gauna iš provincijų“.

JAV išsidavė?

Be visų šių naujienų, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas galimai pranešė savo kolegoms Japonijoje, kad „Huawei“ gali sulaukti sankcijų sušvelninimo, jei JAV ir Kinijos derybos bus sėkmingos.

„Manau prezidentas turėjo omenyje tai, kad jei judėsime į priekį prekybos klausimais, tai galbūt jis bus palankus „Huawei“ tam tikrais klausimais. Žinoma, taip bus tik tada, jei iš Kinijos pavyks gauti reikiamas garantijas“, – tokią S.Mnuchino citatą pateikia „Reuters“.

Panašu, kad kiek vėliau S.Mnuchinaspakeitė savo poziciją ir CNBC sakė, kad „diskusijos apie „Huawei“ yra diskusijos apie nacionalinį saugumą – jos visiškai atskirtos nuo prekybos klausimų“ - tačiau panašu, kad žala jau buvo padaryta.

„Ar manoma, kad šiais laikais teisingos politinės derybos vyksta laikant vieną kompaniją marionete?“, – tokį klausimą „Huawei“ uždavė savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

Pastarosiomis dienomis nukentėjo ir pačių sankcijų praktiniai aspektai – išskyrus 5G diegimo ir prekybos klausimus. Tikriausiai didžiausia grėsmė yra neigiamas poveikis visiems pasauliniams standartams.

Štai praėjusią savaitę „Financial Times“ pranešė, kad „Google“ perspėjo Vašingtoną (JAV) apie papildomus pavojus JAV nacionaliniam saugumui, jei „Huawei“ telefonuose bus naudojama neatnaujinta „Android“ (arba kitokia) operacinės sistemos versija. Rašoma, kad „Google“ teigia, jog „Huawei“ modifikuotą „Android“ versiją yra lengviau nulaužti, o tai itin pravartu žmonėms, siekiantiems paveikti valdžią ir jos atstovus“.

„Splinterneto“ problema

Pagrindinė problema yra taip vadinamas „splinternet“ – interneto ir mobiliojo ryšio technologijų pasidalijimas tarp Vakarų ir Kinijos bei Rusijos. Nors tai galėtų turėti tam tikrų pasekmių saugumui, tai taip pat galėtų turėti rimtų komercinių pasekmių didžiausioms JAV technologijų bendrovėms, dominuojančioms šioje srityje.

Tokios naujienos nuaidėjo po to, kai birželio 10 dieną „Reuters“ pranešė, kad „kai kurios didžiausios pasaulio technologijų kompanijos nurodė savo darbuotojams nekalbėti techniniais klausimais su kolegomis iš „Huawei“. Tarp šių įmonių yra „Intel“ ir „Qualcomm“ – tačiau nė viena iš jų nesutiko plačiau aptarti savo vidaus politikos.

Tokia įmonių politika nepatenka į JAV Prekybos departamento apribojimų akiratį, nes įmonėms yra leidžiama bendradarbiauti su „Huawei“ „būtiniausiais 5G ryšio diegimo klausimais“. Tokia padėtis dar labiau pabrėžė sumaištį, kuri pastarosiomis savaitėmis vyrauja visoje technologijų pramonėje.

Praėjusią savaitę tarptautinė institucija 3GPP, atsakinga už 5G standartų įvedimą, įspėjo apie galimą „dramatišką poveikį“ dėl tokio interneto pasidalijimo. Pranešime buvo sakoma, kad „negalime spėlioti kas bus, bet jei ir toliau vyraus dabartinė situacija – tai galėtų turėtų dramatišką poveikį būsimiems ryšio standartams“.

Kinai irgi grasina

Pranešama, kad Pekino valdžia sušaukė didelį susitikimą su visomis ne kiniškomis technologijos bendrovėmis. Čia joms buvo grasinama ne tik sankcijomis iš JAV, bet ir Kinijos politikų grasinimais dėl kibernetinių draudimų ir „eksporto apribojimų dėl nacionalinio saugumo“. Dėl to yra tikimybė, kad uždraudus „Huawei“ įrangą, ant tam tikros technologijos bus apgaubtos geležine uždanga.

„JAV naujausias technologijas kontroliuoja daugelyje sričių, tačiau Kinija yra didžiausia pasaulyje gamybos bazė, kuri valdė ir diegė naujoves įvairiose technologijose. Pasaulinė prekybos grandinė neveiks be Kinijos – Kinija gali daryti įtaką JAV prekybos grandinei per tam tikras kontrolės priemones“, – buvo kalbama Pekine surengtame susirinkime.

Amerikai tai – itin rizikinga strategija. Be to, kad tokie politiniai konfliktai paveiktų prekybą, tuo pačiu internetas prarastų ir vieną iš savo pagrindinių charakteristikų – laisvumą, kuris dominuoja net ir tolimiausiuose pasaulio kampeliuose. Žinoma, taip įvyktų tuo atveju, jei kitos šalys pasektų Kinijos pavyzdžiu ir imtų kurti nacionalines užkardas.

Tuo tarpu Europoje irgi reikia priimti sprendimus. Jei valdžia nuspręs uždrausti „Huawei“ įrangą, o JAV vis dėl to sušvelnins sankcijas „Huawei“ – tai gali sukelti didelį politinį pasipiktinimą.

Parengta pagal „Forbes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(8)
(16)

Komentarai (5)